Ερευνα: Πόσες ώρες καθιστικής ζωής εκτοξεύουν τον κίνδυνο για την καρδιά - Οσο και αν αθλούμαστε

Ακόμα κι αν γυμναζόμαστε, η καθιστική ζωή θέτει σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς μας.

Κι όμως! Όσοι καθόμαστε στο γραφείο μας όλη την ημέρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή μας υγεία. Ακόμα κι αν γυμναζόμαστε στον ελεύθερο χρόνο μας. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά ολοκαίνουργια έρευνα.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αποφυγής του υπερβολικού ″καθισιού”. Είτε είμαστε σωματικά δραστήριοι είτε όχι», τονίζει ο επιβλέπων συγγραφέας της μελέτης, δρ. Eζίμ Αζουφό, καρδιολόγος στο Brigham and Women’s Hospital, στη Βοστώνη.

Ναι αλλά, γνωρίζαμε
ότι η καθιστική ζωή προκαλεί προβλήματα. Ποιο είναι το νέο;

Η πρόσφατη μελέτη είναι ακόμα πιο πολύτιμη από τις προγενέστερες. Κι αυτό, λόγω του μεγάλου μεγέθους δείγματος και της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 90.000 ανθρώπους.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν επιταχυνσιόμετρο για μια εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες υπολόγισαν τον χρόνο που περνούσαν καθιστοί και τον χρόνο που αφιέρωναν στη σωματική άσκηση, προκειμένου να εντοπίσουν πώς αυτό συνδέεται με καταστάσεις όπως το εγκεφαλικό, το έμφραγμα και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Πόσες ώρες επιτρέπεται να περνάμε καθιστοί αν θέλουμε να περιορίσουμε τη ζημιά;

Όσοι συμμετέχοντες περνούσαν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους καθιστοί, προφανώς διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αλλά πέρα από αυτό - που είναι ούτως ή άλλως αναμενόμενο - τα δεδομένα ήταν σε θέση να μας δώσουν και μια γενική κατευθυντήρια γραμμή, περί του τι μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό όταν μιλάμε για «καθιστική ζωή».

«Συνιστούμε στους εργαζομένους να μην κάθονται περισσότερες από 10,6 ώρες την ημέρα. Διότι όταν καθόμαστε τόσες πολλές ώρες, αυτό αποδυναμώνει τους μυϊκές ομάδες του σώματός μας. Και ως γνωστόν, τα διάφορα μυϊκά συστήματα είναι απολύτως απαραίτητα για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου και του λίπους στο αίμα. Όμως, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τη δουλειά τους, χρειάζονται κίνηση», τονίζει η ομάδα των ερευνητών.

Πώς θα το σώσουμε έστω και στο παρά πέντε

Το σημαντικό είναι να προσθέσουμε την διαρκή κίνηση μέσα στην ημέρα μας. Με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να ενσωματωθεί στο πρόγραμμά μας. Αν για παράδειγμα εργαζόμαστε κοντά στο σπίτι, είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνουμε και να επιστρέφουμε με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

Παράλληλα, αν δουλεύουμε συνεχόμενες οκτώ ώρες, κάθε 50 λεπτά πρέπει να σηκωνόμαστε και να κάνουμε έναν γύρο στο τετράγωνο ή έστω μέσα στους χώρους το γραφείου. Γιατί; Γιατί έτσι βελτιώνουμε την κυκλοφορία του αίματος ανάμεσα στα διάφορα μυϊκά συστήματα.

Ακόμη, βρίσκουμε ένα είδος άσκησης που να μας αρέσει και επιδιδόμαστε σε αυτό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Τέλος, αν κάποιες φορές δουλεύουμε περισσότερες από οκτώ ώρες μπροστά στην οθόνη, ας δοκιμάσουμε να εργαστούμε και σε ένα ψηλό γραφείο, μπροστά στο οποίο θα στεκόμαστε όρθιοι για κάποια τέταρτα της ώρας. Η ορθοστασία δεν είναι φυσικά ιδανική κατάσταση. Απλά ένας συνδυασμός ορθοστασίας και καθιστικής δουλειάς, μπορεί να περιορίσει τη ζημιά της εντελώς καθιστικής κατάστασης.

(Με πληροφορίες από CNN).

Related...Τι να φορέσω στο πρώτο ραντεβού; Αυτό είναι το ιδανικό outfitΘέλουμε να πέσει η πίεσή μας; Ας δοκιμάσουμε απλά 5 λεπτά άσκησης παραπάνωΑκριβώς τόσα λεπτά παραπάνω ύπνου μπορεί να κάνουν θαύματα στην ευεξία μας
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερευνα, Πόσες, - Οσο,erevna, poses, - oso