Ετοιμαστείτε για Τουρκική επέμβαση στα νησιά

.

Σε πρόσφατο άρθρο ανέλυσα την εκτίμησή μου για πολύ θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, με προοίμιο την κλιμάκωση της έντασης, συνεχή υβριδικό πόλεμο, παραβιάσεις, γεωλογικές έρευνες και ατέρμονες παράνομες μεταναστευτικές ροές. Η λογική είναι ότι ο κ. Ερντογάν έχει βάλει την Τουρκία σε ζοφερή οικονομική κατάσταση με τα ίδια του τα χέρια και δεν μπορεί να ξεφύγει. Συνεπώς το μόνο, μα μόνο, χαρτί που του έμεινε για να προσπαθήσει να κερδίσει τις εκλογές του 2023 είναι ο εθνικισμός, και ετοιμάζεται για πολύ ριψοκίνδυνες κινήσεις.

Οι

δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα δείχνουν σοβαρό προβάδισμα υπέρ σειράς αντιπάλων του. Ο κ. Ερντογάν πραγματικά πνέει τα λοίσθια. Αν χάσει τις εκλογές, ένας θεός ξέρει τι θα ανακαλύψει η νέα κυβέρνηση… Άρα ο κ. Ερντογάν και μέλη της οικογένειάς του μπορεί να βρεθούν είτε στη φυλακή είτε εξορία στη Ρωσία. Συνεπώς τα παίζει όλα για όλα.

Οι ανακοινώσεις του κ. Τσαβούσογλου εχθές επιβεβαιώνουν πλήρως την εκτίμησή μου. Μας εξήγησε ότι η Τουρκία δεν μπλοφάρει. Η Τουρκία συνηθίζει να ανακοινώνει τις κινήσεις της εκ των προτέρων ελπίζοντας να σπείρει τρόμο και θεωρώντας ότι θα κερδίσει αμαχητί. Βέβαια η εμπειρία στον αέρα με τις Ελληνικές αναχαιτήσεις και επί του εδάφους (Συρία ή Λιβύη) έχει δείξει ότι η Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα έτοιμη.

Ο κ. Τσαβούσογλου λοιπόν επαναφέρει το υποτιθέμενο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νήσων το οποίο η Ελλάδα έχει αποδείξει αναμφίβολα ότι είναι συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι η στρατιωτικoποίηση των νήσων συνεπάγεται ότι τα νησιά δεν ανήκουν στην Ελλάδα διότι της εδόθησαν κάτω από τον όρο της πλήρους αποστρατιωτικοπoίησης, το οποίο όμως δεν ισχύει και αντιβαίνει στο δικαίωμα της αυτοάμυνας που προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, την Τουρκία ενοχλεί ότι έχουμε χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια και εναέριο χώρο στα 10, και προσπαθήσει να μας περιορίσει στα 6 ενώ έχουμε μονομερές δικαίωμα στα 12, και στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο.

Η Τουρκία έχει εμπνευσθεί από τη Ρωσία που αρέσκεται σε ουδέτερες ζώνες (buffer zones) γύρω γύρω, και προσπαθεί να τις επιβάλει στη Συρία, στο Ιράκ και στο Αιγαίο. Δυστυχώς η έλλειψη στρατιωτικής αντίδρασης της Δύσης στον πόλεμο της Κριμαίας (παρότι οι οικονομικές κυρώσεις ήταν σοβαρές) άνοιξε την όρεξη και της Ρωσίας και της Τουρκίας. Πιθανώς η Τουρκία να ελπίζει σε Ρωσική υποστήριξη σε περίπτωση επέμβασης στην Ελλάδα. Και φαντάζομαι πιστεύει ότι οι Δυτικοί εταίροι μας μπορεί να μας προσφέρουν υποστήριξη αλλά δεν θα εμπλακούν άμεσα για εμάς. Αλλά γενικά τον κ. Ερντογάν τον ενδιαφέρει μόνο να επανεκλεγεί. Δεν τον ενδιαφέρουν οι μακροχρόνιες συνέπειες ή αντιδράσεις.

Είμαστε στο αστείο σημείο της ιστορίας όπου κάποιοι κάθονται στα πατρογονικά μας εδάφη όπου αναπτύχθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού μας και μας απειλούν να μας πάρουν ξανά και τα υπόλοιπα, μόνο και μόνο ώστε ο αυταρχικός ηγέτης τους να επανεκλεγεί.

 ***

* Ο Φάνης Τσουλουχάς, tsoulouhas.eu, είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μερσέντ. Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντίκεινται στον φίλο Τουρκικό λαό αλλά στην τωρινή ηγεσία του, και δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤουρκία: "Αναγκαίες" οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, αιχμές κατά της ΕλλάδαςΤουρκία: Το άγχος του ιστορικά υποδεέστερουΤα μεγάλα αδιέξοδα της Τουρκίας
Keywords
Τυχαία Θέματα