Ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά το Σπήλαιο των Πετραλώνων. Απαντήσεις στα μυστήρια του "Αρχάνθρωπου"
Πριν από το καλοκαίρι του 2023 αναμένεται να ξανανοίξει για το κοινό, ασφαλές και σύγχρονο το Σπήλαιο των Πετραλώνων, στη Χαλκιδική, δίνοντας πλέον τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με τον «Αρχάνθρωπο», τον αρχαιότερο Ευρωπαίο, όπως είχε υποστηριχθεί πριν από δεκαετίες.
Το Σπήλαιο των Πετραλώνων ήταν, μετά τη Βεργίνα, ο δεύτερος αρχαιολογικός χώρος στη βόρεια Ελλάδα, με τη
«Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, που άνοιξε για το κοινό, είχε πολύ υψηλή επισκεψιμότητα. Αυτό από τη μία ήταν καλό, από την άλλη επέφερε φθορές, καθώς δεν γινόταν πολύ καλή συντήρηση του χώρου. Είχαμε φθάσει σε ένα σημείο που είχε υποστεί μεγάλες φθορές και οπτικά και ουσιαστικά στις υποδομές του. Ήταν λοιπόν απαραίτητο να γίνει ένα μεγάλο έργο ανακαίνισης», δηλώνει ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, Ανδρέας Ντάρλας.
Το έργο της αναβάθμισής «Ανάδειξη του Σπηλαίου Πετραλώνων και Αναβάθμιση των Υποδομών του», προϋπολογισμού 1.053.848 ευρώ, εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας - ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν το 2019.
Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε εκεί τον περασμένο Ιούλιο, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι «την επόμενη τουριστική περίοδο το Σπήλαιο των Πετραλώνων, όπως και το Μουσείο, θα δεχθούν και πάλι τους πολυπληθείς επισκέπτες.
Ο προγραμματισμός της υπηρεσίας είναι το σπήλαιο να αποδοθεί τον Μάιο και το μουσείο τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς». Σημείωσε δε, ότι «το σπήλαιο και το μουσείο των Πετραλώνων πρέπει να λειτουργήσουν ξανά, καθώς αποτελούν σημαντικό πολιτιστικό και οικονομικό πόρο για την περιοχή και την ευρύτερη περιφέρεια».
Ο «Αρχάνθρωπος» και η επιστημονική τεκμηρίωσηΤο Σεπτέμβριο του 1960, στο Σπήλαιο των Πετραλώνων βρέθηκε ένα ανθρώπινο κρανίο. Ο ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός, που ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με το εύρημα, εκτίμησε ότι πρόκειται για τον αρχαιότερο Ευρωπαίο. Τον ονόμασε «Αρχάνθρωπο» και θεώρησε ότι τόσο το Σπήλαιο, όσο και η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής ήταν κοιτίδα όχι μόνο του ανθρώπου, αλλά και του πολιτισμού. Αυτή ήταν μία από τις δύο βασικές, αντίθετες γνώμες που είχαν υποστηριχθεί για το Σπήλαιο των Πετραλώνων. Η άλλη πρέσβευε ότι το Σπήλαιο δεν είχε κατοικηθεί ποτέ από τον άνθρωπο και ότι το κρανίο βρέθηκε μέσα τυχαία.
Σήμερα, ο κ. Ντάρλας τονίζει ότι η ανασκαφική έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο του εκτελούμενου έργου, απέδωσε πολλά και καλά τεκμηριωμένα ευρήματα. Αν και η μελέτη τους βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, αποδεικνύουν ότι το Σπήλαιο είναι αρχαιολογικός χώρος, αφού χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους επί δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιετίες.
«Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς χρονολογείται το κρανίο, διότι δεν βρέθηκε στο πλαίσιο έρευνας, ώστε να τεκμηριωθεί επιστημονικά», σημειώνει ο κ. Ντάρλας, τονίζοντας ότι οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τεκμηριώνουν για πρώτη φορά επιστημονικά τα ευρήματα από το Σπήλαιο.
Από την ανακάλυψη του κρανίου μέχρι σήμερα, έχουν βρεθεί πολύ αρχαιότερα λείψανα ανθρώπων και ανθρώπινης δραστηριότητας που ξεπερνάνε και το 1,5 εκατ. χρόνια, σε περιοχές όπως η Γεωργία, η Ιβηρική Χερσόνησος και η Ιταλία. Συνεπώς το κρανίο των Πετραλώνων δεν μπορεί να θεωρείται πλέον το αρχαιότερο όλων.
Ωστόσο, ο κ. Ντάρλας τονίζει ότι το κρανίο των Πετραλώνων είναι το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα από τον ελλαδικό χώρο. Σημειώνει ακόμη ότι η θέση των Πετραλώνων, ακόμη και αν δεν είναι η αρχαιότερη, περιλαμβάνεται στις αρχαιότερες θέσεις «και είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς βρίσκεται στο δρόμο από την Ασία προς την Ευρώπη».
Αποφάγια και εργαλεία από την εποχή των παγετώνωνΜε τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι ειδικοί είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι το Σπήλαιο είχε κατοικηθεί -και μάλιστα έντονα- από ανθρώπους σε μια πολύ παλιά εποχή, την κατώτερη παλαιολιθική, στη γεωλογική περίοδο του μέσου πλειστόκαινου, χωρίς όμως να μπορούν να δώσουν ακριβή χρονολογία. Καθώς, μάλιστα, οι παλαιολιθικοί άνθρωποι δεν είχαν μόνιμη διαμονή, αλλά μετακινούνταν εποχικά από περιοχή σε περιοχή, τις εποχές που δεν κατοικούσαν στο Σπήλαιο, έβρισκαν εκεί καταφύγιο τα σαρκοβόρα, λιοντάρια, αρκούδες και πολλές ύαινες.
Τη δυνατότητα να γίνει για πρώτη φορά ανασκαφική τεκμηρίωση έδωσαν οι εργασίες που έγιναν για τη διαπλάτυνση του διαδρόμου του Σπηλαίου, που ήταν πολύ στενός. «Ευρήματα υπήρχαν και από παλαιότερες ανασκαφές, αλλά αυτό που έλειπε ήταν η ανασκαφική τεκμηρίωση, δηλαδή πού βρέθηκαν και πόσα», εξηγεί ο κ. Ντάρλας, προσθέτοντας ότι όταν χρονολογηθούν τα στρώματα, θα φανεί σε ποια περίοδο ακριβώς ανήκουν τα συγκεκριμένα ευρήματα.
Το σίγουρο είναι ότι είχαν μείνει εκεί άνθρωποι, κάτι που μέχρι τώρα είχε αμφισβητηθεί. «Στην επιφάνεια (στο ”δάπεδο”) που είχαν διαμείνει είχαν αφήσει αποφάγια, εργαλεία και τα υποπροϊόντα της κατασκευής των λίθινων εργαλείων» αναφέρει ο κ. Ντάρλας. Η λεπτομερής μελέτη αυτών των ευρημάτων μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή, τις ασχολίες, την τεχνολογία και το περιβάλλον εκείνων των μακρινών προγόνων μας.
Μια άλλη εμπειρία η επίσκεψη στο ΣπήλαιοΗ επίσκεψη στο Σπήλαιο, το οποίο χαρακτηρίζεται διεθνώς ως «θαύμα της φύσης», θα είναι «μια άλλη εμπειρία», σύμφωνα τον κ. Ντάρλα, με σύγχρονο φωτισμό, καθαρισμένους τους σταλαγμίτες του, πιο άνετο και ασφαλή διάδρομο, ενώ ένα τμήμα του θα είναι προσβάσιμο στα ΑμεΑ.
«Όλες οι εγκαταστάσεις θα είναι πιο σύγχρονες και ασφαλείς. Μέσα στο Σπήλαιο θα μπορεί κάποιος να θαυμάσει τη φυσική του ομορφιά, ενώ πληροφορίες θα παίρνει ο επισκέπτης από σχετικό φυλλάδιο και από το Μουσείο» σημειώνει ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάρλα, το Μουσείο Πετραλώνων -που έκλεισε για το κοινό μαζί με το Σπήλαιο το 2018- ήταν πολύ γερασμένο και τα ευρήματα δεν ήταν κατάλληλα εκτεθειμένα. Σε αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Επανέκθεση συλλογών Μουσείου Πετραλώνων», με προϋπολογισμό 529.200 ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας-ΕΣΠΑ 2014-2020.
«Η προσπάθεια είναι να εφαρμόσουμε τις νέες μουσειακές αντιλήψεις, ώστε να μπορεί να βλέπει ο κόσμος τα νέα δεδομένα και τα παλαιότερα ευρήματα, με μια ευχάριστη και παιδαγωγική προσέγγιση, με τη χρήση νέων τεχνολογιών» εξηγεί ο προϊστάμενος Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας.
Οι εργασίες στο Μουσείο ξεκίνησαν το 2021 και αυτό αναμένεται να ανοίξει για το κοινό αμέσως μετά το Σπήλαιο. Στο ΥΠΠΟΑ, για να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντάσσεται και το έργο προσβασιμότητας για ΑμεΑ ανάμεσα στο σπήλαιο και το μουσείο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πριν φύγετε...Ειρήνη Παππά, Ελληνίδα και παγκόσμιαΙράν: Αντιδράσεις ακτιβιστών-ΜΚΟ για τον θάνατο νεαρής μετά τη σύλληψή από την αστυνομία ηθώνΙνδονησία: 20 εργάτες εγκλωβισμένοι σε χρυσωρυχείο μετά από κατολίσθηση- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα «βόμβα» του Ολυμπιακού με Χάμες Ροντρίγκες
- Πάνος Καλλίτσης στην Έλενα Χριστοπούλου: «Ποια αριστοκρατικά σαλόνια, καλή μου;»
- Πέντε σημεία στα οποία δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε το κινητό σας τηλέφωνο
- Τραγωδία στην Κρήτη: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα σε πηγάδι
- Συνελήφθη ένας από τους δράστες που επιτέθηκαν στον Νοτιοκορεάτη youtuber έξω από το Καραϊσκάκη
- Επεισόδια στο Αριστοτέλειο: Πεδίο μάχης οι δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Δεν έπεισε ο Κούτρης τον Κορμπεράν
- Δολοφονία στην Ρόδο: Ερευνάται η εμπλοκή του 53χρονου κατηγορούμενου σε εξαφάνιση 83χρονου
- Χένρι Σίλβα: Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ένας από τους πιο εμβληματικούς «κακούς» του Χόλιγουντ
- Πώς ενημερώθηκε ο Κάρολος ότι πεθαίνει η βασίλισσα - «Ξαφνικά σιώπησαν όλοι»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Αχαΐα: Δυνατός σεισμός ταρακούνησε την Πάτρα
- Ο οίκος Moody's επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας σεBa3, προβλέπει ανάπτυξη 5,3% το 2022
- Το μεγαλύτερο παιχνίδι
- Τουρκία κατά ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. "Προειδοποιήσεις" προς πάσα κατεύθυνση
- Δεκαεπτά εταιρείες του Υπερταμείου, με πάνω από 6 δισ. ευρώ σε αξία, αποτελούν επενδυτικό κίνητρο
- Ρόκα: Ο μοναδικός συνδυασμός που εκτινάσσει στα ύψη την διατροφική της αξία
- Κορυφαίες τροφές πριν και μετά την έξοδο για να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τη φρίκη του χανγκόβερ
- Ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά το Σπήλαιο των Πετραλώνων. Απαντήσεις στα μυστήρια του "Αρχάνθρωπου"
- Μιχάλης Κακογιάννης: Η ακατανίκητη μου δίψα να δραπετεύσω απ’ την πραγματικότητα
- Ποσειδώνας (ή Δίας) του Αρτεμίσιου: Ο Θεός που έγινε 1000άρικο και γραμματόσημο
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά το Σπήλαιο των Πετραλώνων. Απαντήσεις στα μυστήρια του "Αρχάνθρωπου"
- Σερβία: Οι ΛΟΑΤΚΙ θα παρελάσουν αψηφώντας την απαγόρευση της εισαγγελίας του Βελιγραδίου
- Τουρκία κατά ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. "Προειδοποιήσεις" προς πάσα κατεύθυνση
- Ξάνθη: Θανατηφόρα παράσυρση πεζού από 71χρονο οδηγό
- Ινδονησία: 20 εργάτες εγκλωβισμένοι σε χρυσωρυχείο μετά από κατολίσθηση
- Ιράν: Αντιδράσεις ακτιβιστών-ΜΚΟ για τον θάνατο νεαρής μετά τη σύλληψή από την αστυνομία ηθών
- Δεκαεπτά εταιρείες του Υπερταμείου, με πάνω από 6 δισ. ευρώ σε αξία, αποτελούν επενδυτικό κίνητρο
- ΑΠΘ: Σύλληψη και προσαγωγές για τα άγρια επεισόδια στο περιθώριο συναυλίας του Θ.Παπακωνσταντίνου
- Εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ Κυργιστάν και Τατζικιστάν, αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της κατάπαυσης πυρός
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποιοι, πόσοι και πώς ωφελούνται από τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ (παραδείγματα)
- Τυλιγμένοι με κουβέρτες μέσα στην κρύα νύχτα οι Βρετανοί για να αποχαιρετήσουν την βασίλισσα
- Το μεγαλύτερο παιχνίδι
- Ο μάγκας με το τρίκυκλο
- Αζερμπαϊτζάν η πολύφερνη νύφη, η απατημένη Αρμενία και το μετέωρο βήμα της Ελλάδας
- Ειρήνη Παππά, Ελληνίδα και παγκόσμια
- Οι ΗΠΑ αποφάσισαν την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο μετά από 35 χρόνια
- Ο οίκος Moody's επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας σεBa3, προβλέπει ανάπτυξη 5,3% το 2022