Ετοιμος να διαθέσει περισσότερα αποθέματα πετρελαίου στην αγορά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

O Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) είναι έτοιμος να απελευθερώσει περισσότερα αποθέματα εκτάκτου ανάγκης πετρελαίου προκειμένου να μπει φρένο στην κατακόρυφη άνοδο των τιμών της ενέργειας, όπως δηλώνει ο επικεφαλής του οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ. 

Oι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν απότομα στα χρηματιστήρια την Τρίτη (8/3) και η τιμή του νικελίου εκτινάχθηκε τόσο πολύ που η διαπραγμάτευση γι′ αυτό έκλεισε στο Λονδίνο, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην

Ουκρανία συνεχίζουν να ταράζουν τις αγορές.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας δήλωσε την Τρίτη (8 Μαρτίου) ότι τα μέλη του οργανισμού είναι έτοιμα να απελευθερώσουν περισσότερο πετρέλαιο από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας, ενώ επέκρινε τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την άρνησή τους να αντλήσουν περισσότερο αργό πετρέλαιο.

Ο Φατίχ Μπιρόλ είπε στους Financial Times ότι η συντονισμένη απελευθέρωση 60 εκατομμυρίων βαρελιών την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες ενεργοβόρες χώρες ήταν μια «αρχική απάντηση» και ότι ο ΔΟΕ είναι έτοιμος να κάνει «τα πάντα» ώστε να μειώσει την αστάθεια στις ενεργειακές αγορές που προκαλείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες, με την τιμή του Brent να φτάνει σε υψηλό 14 ετών στα 139 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα. Tην Τρίτη (8 Μαρτίου), Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσημα την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως αντίποινα για την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, αντί να μειωθεί η τιμή, η προγραμματισμένη κυκλοφορία πετρελαίου από τα μέλη του ΙΕΑ την περασμένη εβδομάδα οδήγησε σε άνοδο του αργού πετρελαίου Brent, περίπου 10% - πριν υποχωρήσει η τιμή, επειδή οι έμποροι περίμεναν μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων.

«Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε όσο πετρέλαιο χρειάζεται», τόνισε ο Μπιρόλ στους Financial Times, σημειώνοντας ότι τα 60 εκατομμύρια βαρέλια που απελευθερώιηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες, αντιστοιχούν μόνο στο 4% των συνολικών στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των μελών του ΙΕΑ. «Παρακολουθούμε τις αγορές και είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε περισσότερο πετρέλαιο από τα αποθέματα», συμπλήρωσε ο Μπιρόλ. 

Ο Μπιρόλ πρόσθεσε ότι είχε συζητήσεις με πετρελαιοπαραγωγές χώρες στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Ασία για την ενίσχυση της παραγωγής. «Είμαστε σε στενή επαφή. . . αρκετές χώρες παραγωγής που συμπεριφέρονται πολύ πιο υπεύθυνα από ότι μερικές άλλες», είπε, εννοώντας τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Τα δύο μέλη του ΟΠΕΚ έχουν το καθένα περισσότερη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα από οποιονδήποτε άλλο παραγωγό πετρελαίου, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να αυξήσουν την παραγωγή. Αντίθετα, ο όμιλος ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τη Ρωσία, συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να εμμείνει σε ένα σχέδιο για τη σταδιακή αντικατάσταση της μείωσης της παραγωγής στην αρχή της πανδημίας.

«Η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και ορισμένοι άλλοι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής έχουν [ένα] σημαντικό όγκο παραγωγικής ικανότητας και θα περίμενα από την τελευταία συνάντηση του ΟΠΕΚ+ ότι αυτές οι χώρες θα μοιράζονταν κάποια παρηγορητικά μηνύματα για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου όσον αφορά την αύξηση των προοπτικών παραγωγής τους», είπε ο Μπιρόλ. «Αυτή η συνάντηση, από την άποψη των αγορών, ήταν απογοητευτική».

ΙΕΑ: Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2021

Στο μεταξύ, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν το 2021 στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδο όλων των εποχών, καθώς οι οικονομίες ανέκαμψαν από την πανδημία του κορονοϊού και η χρήση άνθρακα αυξήθηκε, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οι παγκόσμιες εκπομπές από την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 6% το 2021 στον αριθμό - ρεκόρ των 36,3 δισεκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΑ.

«Η ανάκαμψη της ενεργειακής ζήτησης το 2021 επιδεινώθηκε από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τις αντίξοες συνθήκες στην αγορά ενέργειας –ειδικά την εκτόξευση στην τιμή του φυσικού αερίου– που οδήγησαν στην καύση περισσότερου άνθρακα, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σημειώνει τη μεγαλύτερη ανάπτυξή της ποτέ», ανέφερε o ΙΕΑ.

Η Κίνα, η οποία σύμφωνα με τον IEA ήταν η μόνη χώρα που γνώρισε οικονομική ανάπτυξη τόσο το 2020 όσο και το 2021, ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας αύξησης των εκπομπών.

«Μόνο το 2021, οι εκπομπές CO2 της Κίνας αυξήθηκαν πάνω από 11,9 δισεκατομμύρια τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 33% του παγκόσμιου συνόλου»

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες συνέβαλε επίσης στην αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών, καθιστώντας πιο κερδοφόρο για τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες να καίνε άνθρακα που εκπέμπει διπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που κινούνται με φυσικό αέριο.

«Η εναλλαγή αερίου σε άνθρακα αύξησε τις παγκόσμιες εκπομπές CO2 από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πολύ περισσότερο από 100 εκατομμύρια τόνους, ιδίως στις ΗνωμένεςΠολιτείες και την Ευρώπη όπου ο ανταγωνισμός μεταξύ των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο και άνθρακα είναι πιο έντονος», ανέφερε ο IEA.

Πηγή: Financial Times, IEA.org, Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ κρίση στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμαΒομβαρδισμός και στις αγορές λόγω Ουκρανίας: Θέμα χρόνου οι ανατιμήσεις σε καύσιμα και τρόφιμαΟι ΗΠΑ αναζητούν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα λόγω του εμπάργκο που θέλουν να επιβάλουν στη Ρωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ετοιμος, Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας,etoimos, diethnis organismos energeias