Ισως δούμε υδροπλάνα φέτος το Φθινόπωρο
Δεκατέσσερα (!) χρόνια μετά την άδοξη παύση λειτουργίας των υδροπλάνων στην χώρα μας, η οποία διήρκησε μόλις 4 χρόνια, υπάρχουν πιθανότητες να δούμε εν έτη 2022, να επιχειρούν ξανά υδροπλάνα στην Ελλάδα κι όχι μόνο σε ένα μέρος.
Ιόνια νησιά, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, ήδη βρίσκονται σε καλό σημείο εκκίνησης, παρά τα χρόνια, γραφειοκρατικά προβλήματα, που αποτελούσαν τροχοπέδη στην επαναλειτουργία
Ωστόσο, τα βήματα που γίνονται, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απλά, ως δύο μπροστά και ένα πίσω.
Τα δύο μπροστά, είναι ότι επιτέλους άλλαξε ο τρόπος περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υδατοδρομίων. Είχαν υπαχθεί στην κατηγορία Α, μαζί με βιομηχανίες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), προκειμένου να κατατεθεί ο φάκελος προς έγκριση στην αρμόδια Περιφέρεια. Όμως, αυτή η ΜΠΕ χρειάζεται τουλάχιστον έναν χρόνο για να εκδοθεί, ανά υδατοδρόμιο, γεγονός που είχε τελματώσει την κατάσταση.
Το δεδομένο αυτό άλλαξε μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση των υδατοδρομίων, καθώς από κατηγορία Α υπάγονται στην κατηγορία Β, όπου, πλέον, απαιτείται Πρότυπη Περιβαλλοντική Δέσμευση (ΠΠΔ), η οποία εκδίδεται σε 20-30 μέρες.
Κατά συνέπεια, κερδίζεται πολύτιμο έδαφος, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο, για τη λειτουργία των υδροπλάνων, δίκτυο υδατοδρομίων.
Όμως, το βήμα πίσω, ως προς τα Ιόνια νησιά, είναι ότι ακυρώθηκε πρόσφατα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η προγραμματική σύμβαση που είχε υπογράψει η Περιφέρεια με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ), μια μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με πρωτοβουλία 23 οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα, η οποία θα κατασκεύαζε 5 υδατοδρόμια (Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Μεγανήσι) με κόστος 3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζω ότι ήδη 3 υδατοδρόμια έχουν αδειοδοτηθεί (Κέρκυρα, Παξοί και Πάτρα), ωστόσο για να είναι ένα δίκτυο βιώσιμο, χρειάζονται πάνω από 5 υδατοδρόμια.
Ως προς το Νότιο Αιγαίο, η εξέλιξη με την υπογραφή της ΚΥΑ είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς επισπεύδεται η συμπλήρωση 28 Τεχνικών Φακέλων Υδατοδρομίων που η «Ελληνικά Υδατοδρόμια», ως επικεφαλής ένωσης εταιρειών, έχει υπογράψει σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υλοποιώντας την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου να αδειοδοτηθούν υδατοδρόμια σε: Ρόδο, Κω, Χάλκη, Σύμη, Τήλο, Κάρπαθο, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Κάσο, Νίσυρο, Αστυπάλαια, Μύκονο, Σαντορίνη, Κύθνο, Κέα, Άνδρο, Σίκινο, Σέριφο, Δονούσα, Ανάφη, Σύρο, Νάξο, Αμοργό, Λειψούς, Λέρο και Κάλυμνο.
Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ως επισπεύδων υπουργός των υδατοδρομίων, δρομολογεί τη χρηματοδότηση κατασκευής δικτύου υδατοδρομίων αρχικά στην Κρήτη και στο Ιόνιο και ακολούθως σε άλλες νησιωτικές περιοχές, έχοντας ως τελικό στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου υδατοδρομίων της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συνάντηση εργασίας για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων, μεταξύ του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Χωροταξίας, Αστικού Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων, Νίκου Ταγαρά, με την εκπρόσωπο των Γερμανών επενδυτών και μετόχου της Grecian Air Seaplanes και της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» που εξειδικεύεται στην μελέτη, κατασκευή, αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων, Μαρία Τόκτωρ.
Κατά τη συνάντηση η Μαρία Τόκτωρ ενημέρωσε τον υφυπουργό ότι στρατηγικός στόχος του ομίλου, «Grecian Air Seaplanes» και «Ελληνικά Υδατοδρόμια» ο οποίος είναι leader στον κλάδο των υδατοδρομίων και υδροπλάνων στην Ελλάδα, παραμένει η συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και η συνεισφορά, μέσω των έμπειρων στελεχών του, στην επίλυση των προβλημάτων που καθυστερούν την έναρξη των πτήσεων υδροπλάνων στην Ελλάδα.
Ειδικά για το θέμα της επίσπευσης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων υδατοδρομίων, ο όμιλος έχει παρουσιάσει αρμοδίως στοιχεία έγκριτων διεθνών μελετών που έχουν διενεργηθεί σε χώρες όπου τα υδροπλάνα λειτουργούν πολλές δεκαετίες και μάλιστα με σημαντικό αριθμό πτήσεων σε αυστηρά προστατευμένες περιβαλλοντικά περιοχές (λίμνες, εθνικά πάρκα, κ.λ.π.) αποδεικνύοντας ότι τα υδροπλάνα είναι από τα πιο φιλικά μεταφορικά μέσα για το φυσικό περιβάλλον καθώς τα μετρήσιμα ποσοστά περιβαλλοντικών οχλήσεών τους είναι από τα πλέον χαμηλά στη βιομηχανία των συγκοινωνιών.
Επίσης, τα στελέχη της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» που συμμετείχαν στην ομάδα εργασίας που λειτούργησαν τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, κατά την χρονική περίοδο 2004-2008, συγκέντρωσαν τα στατιστικά στοιχεία των 15.000 πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε νησιά του Ιονίου, συμπεριλαμβανομένων των Παξών και της λίμνης Ιωαννίνων (που είναι περιοχές Natura 2000), βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα περιβαλλοντικής όχλησης.
Περαιτέρω, τα υδροπλάνα πρωτοστατούν στην επιχειρησιακή «επανάσταση» λειτουργίας αεροπορικών μέσων με ηλεκτρικούς κινητήρες. Το Δεκέμβριο του 2019 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη δοκιμαστική πτήση υδροπλάνου εφοδιασμένου με ηλεκτρικό κινητήρα. Η πτήση πραγματοποιήθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά. Ακολούθησαν αντίστοιχες πτήσεις από την αυστραλιανή εταιρεία υδροπλάνων «Alt Air Sydney Seaplanes» η οποία έχει συνάψει συνεργασία με την κορυφαία εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών κινητήρων αεροσκαφών, την MagniX, και πλέον στοχεύει στην απαιτούμενη ρυθμιστική έγκριση για να γίνει η πρώτη πλήρως ηλεκτρική εμπορική αεροπορική εταιρεία που θα προσφέρει στους επιβάτες της μια ασύγκριτα «πράσινη» και ήσυχη εμπειρία πτήσης, με μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η «Grecian Air Seaplanes», που στοχεύει να εφοδιάσει το σύνολο του στόλου των υδροπλάνων της με τέτοιους κινητήρες.
Τούτων δοθέντων, αν το νέο χρονοδιάγραμμα κυλήσει ως έχει, ίσως Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, αν και στο τέλος της τουριστικής περιόδου, να δούμε να πετούν ξανά υδροπλάνα στην Ελλάδα.
«Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η ώθηση της ανάπτυξης με σεβασμό στο Περιβάλλον. Με την περιβαλλοντική αδειοδότηση των υδατοδρομίων, αυτός ο διττός στόχος επιτυγχάνεται καθώς και το Περιβάλλον προφυλάσσεται και μια πολύ σημαντική επενδυτική και αναπτυξιακή πρωτοβουλία για όλη τη χώρα αποδεσμεύεται από χρονίζουσες καθυστερήσεις. Έχουμε τη βούληση και στηρίζουμε έμπρακτα σημαντικές επενδύσεις με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο που πηγαίνουν τη χώρα μπροστά και παρέχουν ποικίλα οφέλη στην εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Τέτοιες επενδύσεις είναι και τα δίκτυα των υδατοδρομίων», ανέφερε ο Νίκος Ταγαράς, με τη Μαρία Τόκτωρ, να επισημαίνει ότι «η επιτάχυνση και η απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι ύψιστης σημασίας για την ταχεία ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υδατοδρομίων, καθώς οι πτήσεις με υδροπλάνα θα συμβάλλουν καθοριστικά στην περαιτέρω αύξηση του τουριστικού κύματος προς τη χώρα μας, θα στηρίξουν αποφασιστικά το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες της, και θα πυκνώσουν την επαφή της νησιωτικής με την ηπειρωτική χώρα καλύπτοντας και τις ανάγκες μετακίνησης των μόνιμων κατοίκων σε δωδεκάμηνη βάση. Είναι προφανές ότι όλα αυτά θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία εξασφαλίζοντας παράλληλα δεκάδες νέες θέσεις απασχόλησης.»
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟδηγούμε το Hyundai Bayon 1.2 lt – 84 hpΤι είναι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και πόσο αποτελεσματικοί είναι τελικάΗ κρίση στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Τα γυρίζει η μάνα – Πώς έγιναν οι γρατζουνιές στη Μαλένα
- Kαρκίνος Παχέος Εντέρου: Το ζηλευτό χαρακτηριστικό που «γυρίζει μπούμερανγκ» και αυξάνει τον κίνδυνο
- Με σερβικά φτερά πετούν οι Ρώσοι στην Ευρώπη
- Πόσο «πιάνει» σήμερα μία χρυσή λίρα – Η «κούρσα» ανόδου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
- Κακοκαιρία Φίλιππος: Κλειστοί δρόμοι στην Αττική - Χιονίζει στην Πάρνηθα
- Κλέαρχος Μαρουσάκης: Σε τρεις φάσεις η κακοκαιρία Φίλιππος – Πώς θα εξελιχθεί, πότε φτιάχνει ο καιρός
- Κακοκαιρία Φίλιππος: Ξεκίνησε να χιονίζει στην Πάρνηθα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιλότοι του διάσημου A-10 εξηγούν γιατί η επίθεση στο ρωσικό κομβόι θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη αποστολή
- Υβόννη Μαλτέζου: «Με τον Κώστα Αρζόγλου μείναμε 10 μήνες παντρεμένοι»...
- Ράδιο Αρβύλα: Συγκινεί ο Αντώνης Κανάκης για την απώλεια συνεργάτη της εκπομπής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας: Το εκκλησάκι θαύμα που αψηφά τους νόμους της φυσικής
- Ισως δούμε υδροπλάνα φέτος το Φθινόπωρο
- Κορονοϊός: 8.639 κρούσματα νέα κρούσματα και 52 νεκροί το τελευταίο 24ωρο
- Οι σιτοβολώνες Ουκρανίας, Ρωσίας και οι καταναλωτές που πρέπει να καταπιούν την αύξηση στο ψωμί
- Νέο πλήγμα για τον Πούτιν, σκοτώθηκε ο επικεφαλής του νεοναζιστικού «Τάγματος Σπάρτη»
- Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι νοσούν βαριά και άλλοι όχι; Τι αποκαλύπτουν επιστήμονες
- Η βότκα Stolichnaya μετονομάζεται σε Stoli για να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία
- Ας συνδυάσουμε αυτές τις τροφές για καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών τους
- Τι είναι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και πόσο αποτελεσματικοί είναι τελικά
- Τα βιβλία ως ασπίδα από τις βόμβες, η φωτογραφία από το Κίεβο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ισως δούμε υδροπλάνα φέτος το Φθινόπωρο
- Τι είναι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και πόσο αποτελεσματικοί είναι τελικά
- Τα βιβλία ως ασπίδα από τις βόμβες, η φωτογραφία από το Κίεβο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου
- Ουκρανική κρίση και η Ελλάδα: Επίκαιρα επιχειρήματα - αντεπιχειρήματα
- Οι ΗΠΑ αναζητούν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα λόγω του εμπάργκο που θέλουν να επιβάλουν στη Ρωσία
- «Μπορώ να μιλήσω και με τον γιατρό;»
- Εθνικό Θέατρο: «Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Σαίξπηρ με φόντο τον Τρωικό Πόλεμο
- Η γυναικεία «χειραφέτηση»
- Παραιτήσεις ξένων χορευτών στα Μπαλέτα Μπολσόι και στο Θέατρο Μαριίνσκι
- Η Τουρκία διατηρεί επάξια τον τίτλο του «Επιτήδειου Ουδέτερου»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οδηγούμε το Hyundai Bayon 1.2 lt – 84 hp
- Νεαρή Ουκρανή πυροβολήθηκε από ρωσικά στρατεύματα ενώ μετέφερε τροφή σε καταφύγιο σκύλων
- Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα
- Οι ιδεολογικές ρίζες υποστήριξης του Πούτιν
- Δυτικόφροσύνη και νεομακαρθισμός
- Αγοράκι 11 ετών από την Ουκρανία έφτασε στη Σλοβακία ταξιδεύοντας μόνο του 1100 χιλιόμετρα
- «Νόμιζαν ότι ήταν πολύ νέος για καρδιακή πάθηση», προειδοποιεί μητέρα που έχασε τον γιο της
- Πόσο κοστίζει η ενοικίαση του μεγαλύτερου ναυλωμένου γιοτ του κόσμου για μια εβδομάδα