Έξι απλές κι αποτελεσματικές συμβουλές για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Μας χαροποιεί να πιστεύουμε ότι διατηρούμε μια υγιή στάση απέναντι στην επαγγελματική μας ζωή: πώς αποσυνδεόμαστε τη στιγμή που πρέπει, κάνουμε πλήρες διάλειμμα και δεν επιτρέπουμε στη δουλειά μας να εισβάλει στην προσωπική μας ζωή.
Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και όταν είμαστε εκτός γραφείου, τα βράδια, τα Σαββατοκύριακα ή ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών, θα πιάσουμε τον εαυτό μας να κάνει ένα γρήγορο τσεκάρισμα στα μέηλ, ή και να πιάνει δουλειά υπερβολικά νωρίς, με σκοπό να «αδράξουμε» την ημέρα.
Όλες
Όταν αναζητούμε τρόπους να διαμορφώσουμε μια ισορροπημένη στάση απέναντι στην εργασιακή ρουτίνα, ποιος μπορεί να μας συμβουλεύσει καλύτερα από εκείνους, των οποίων η δουλειά είναι να ακούν τις προσωπικές και επαγγελματικές μας ανησυχίες;
Με αυτή τη σκέψη, ρωτήσαμε τους ψυχοθεραπευτές πώς καταφέρνουν να διαχειριστούν τη σύγχυση μεταξύ επαγγελματικής-προσωπικής ζωής. Οι συμβουλές τους σίγουρα θα μας φανούν χρήσιμες.
Γινόμαστε περισσότερο «παρόντες» στην καθημερινότητά μας μέσα από μικρές αλλαγέςΗ Πάλβι Ντέηβ, θεραπεύτρια με έδρα το Λονδίνο και μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, επισημαίνει ότι πρωταρχικό βήμα για την εργασιακή ευημερία είναι να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για ισορροπία στη ζωή μας. Πέρα από το να εκπληρώνουμε τις εργασιακές μας υποχρεώσεις, είναι πολύ σημαντικό και οι ίδιοι να αισθανόμαστε εκπληρωμένοι από την καθημερινότητά μας.
«Ξεκλέβω χρόνο για να περπατήσω καθημερινά. Περπατώ με τον σκύλο μου. Απενεργοποιώ το τηλέφωνό μου και προσπαθώ να κοιτάζω, να ακούω και να μυρίζω. Είναι αναζωογονητικό. Μερικές φορές συναντώ φίλους και συζητάμε. Ασχολούμαι με την κηπουρική. Λατρεύω τη γη και τα συναισθήματα που νιώθω όσο το κάνω. Μικρές αλλαγές που παρέχουν κίνητρο ανακούφισης, ανταμοιβής και ικανοποίησης θα μας βοηθήσουν να αισθούμε αναζωογονημένοι», δηλώνει στη βρετανική έκδοση της HuffPost.
Απολαμβάνουμε ένα ψηφιακό «ηλιοβασίλεμα»Ο ψυχολόγος και σύμβουλος ευεξίας, Λι Τσέιμπερς χρησιμοποιεί ένα κόλπο που του επιτρέπει να αποσυνδεθεί εντελώς.
«Αφήνω όλες τις ψηφιακές συσκευές μου σε ένα συγκεκριμένο σημείο κάθε απόγευμα. Με αυτό τον τρόπο στην ουσία ″απενεργοποιώ″ τον εσωτερικό μου υπολογιστή», αποκαλύπτει στη βρετανική έκδοση της HuffPost.
Βάζουμε στο πρόγραμμα στιγμές για παιχνίδιΟ Τσέιμπερς αξιοποιεί το χρόνο με τα παιδιά του ως μέσο αποσυμπίεσης από το άγχος.
Το παιχνίδι με τα παιδιά μας βοηθά να αφήσουμε στην άκρη τη σοβαρότητα και να αγκαλιάσουμε την παιχνιδιάρικη πλευρά μας.«Όπως δεν παρακάμπτω τα ραντεβού με τους πελάτες που είναι στο πρόγραμμα, ομοίως δεν διαπραγματεύομαι να μην αφιερώσω τον προβλεπόμενο χρόνο για να παίξω με τα παιδιά μου. Το παιχνίδι με τα παιδιά, πυροδοτεί την περιέργειά και ενισχύει τη σύνδεσή μου μαζί τους. Βοηθά επίσης να αφήσω στην άκρη για λίγο τη σοβαρότητα της ζωής και μου προσφέρει χρόνο να αγκαλιάσω την παιχνιδιάρικη πλευρά μου. Στις στιγμές αυτές, χρησιμοποιώ τη λειτουργία πτήσης στο τηλέφωνό μου για να μην ενοχλούμαι.»
Βγαίνουμε για έναν περίπατο «αναστοχασμού»O χρόνος για περίπατο μας κάνει να νιώθουμε ότι το άγχος της ζωής είναι παροδικό.Ομοίως με την Ντέηβ, ο Τσέιμπερς φροντίζει να κάνει τακτικές βόλτες, συνήθως το βράδυ. Μια φορά την εβδομάδα, περνάει επίσης χρόνο περπατώντας στα δάση της περιοχής του.
«Βρίσκω ότι αυτό με βοηθά να αποσυνδεθώ από το πολυάσχολο μυαλό μου και να συναντήσω τον εαυτό μου. Αυτός ο χρόνος με κάνει να νιώθω ότι το άγχος της ζωής είναι παροδικό, και στο τέλος φτάνω να εκτιμώ τη δουλειά μου».
Δοκιμάζουμε τη μέθοδο ΠομοντόροΠρόκειται για την τακτική του να κάνουμε ένα διάλειμμα πέντε λεπτών για κάθε εικοσιπέντε λεπτά εργασίας. Πήρε το όνομα της από το δημιουργό της, τον Ιταλό φοιτητή Φραντζέσκο Κιρίλο, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα χρονόμετρο κουζίνας σε σχήμα ντομάτας, που στα ιταλικά μεταφράζεται «πομοντόρο». Σκοπός του ήταν να ενεργοποιήσει τον εαυτό του. Η μέθοδος δηλαδή, αρχικά σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση της αναβλητικότητας.
Η συγκεκριμένη τακτική είναι χρήσιμη όταν έχουμε να διεκπεραιώσουμε μια λίστα με συγκεκριμένες εργασίες. Χωρίζουμε τις εργασίες μας σε διαχειρίσιμα κομμάτια και, στη συνέχεια, ρυθμίζουμε το χρονόμετρο για καθεμία από αυτές με τη σειρά. Για κάθε τρεις εργασίες, φροντίζουμε να κάνουμε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα.
Θέτουμε τα όριά μαςΌλοι οι θεραπευτές συμφωνούν ότι είναι βασικό για την ευημερία μας. Όπως συμβουλεύει ο Καρ:
«Θέτουμε ρεαλιστικές προσδοκίες γύρω από τις εργασιακές ώρες. Κάνουμε τακτικά διαλείμματα και σκεφτόμαστε εάν είναι πραγματικά απαραίτητο, προτού απαντήσουμε σε εκείνο το email στις έντεκα το βράδυ. Στο τέλος της εργάσιμης ημέρας, απενεργοποιούμε το επαγγελματικό μας τηλέφωνο. Εάν χρησιμοποιούμε το δικό μας, απενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις για να μην ενοχληθούμε από επαγγελματικά μέηλ».
Εάν όμως δουλεύουμε από το σπίτι;Στην περίπτωση τηλεργασίας είναι σκόπιμο να αφήνουμε τον εξοπλισμό της δουλειάς και στο σχόλασμα ή το διάλειμμα να μεταβαίνουμε σε διαφορετικό δωμάτιο ή και σε κάποιον εξωτερικό χώρο. Έτσι σηματοδοτούμε στον εαυτό μας το πέρασμα από την επαγγελματική, πίσω στην προσωπική ζωή.
Πριν φύγετε...Πώς να ξεφύγουμε από την friendzone σε μια σχέση που μας ενδιαφέρειΝέα έρευνα: Η υπερτροφή που μας κρατά σε εγρήγορση και την έχουμε στο ντουλάπι μαςΑς το πάρουμε απόφαση, η δουλειά των ονείρων μας απλά δεν υπάρχει- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σεισμός στην Αθήνα – Έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Αττικής
- Η καταζητούμενη που έκλεψε καρδιές με την εμφάνισή της και τα παράξενα σχόλια που… διαγράφηκαν
- Ακάρ: Απείλησε τον Ρώσo υπ. Άμυνας εν όψει της επίθεσης στη Συρία
- Κολομβία: Αυτός είναι ο αμύθητος θησαυρός που βρέθηκε στον πάτο της θάλασσας (βίντεο)
- Συνελήφθη γνωστός εκδότης – δημοσιογράφος για φοροδιαφυγή
- Σεισμός 3,1 Ρίχτερ στην Αθήνα - Έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Αττικής
- Θεσσαλονίκη: «Βοήθεια, βιάζουν τη γυναίκα μου», φώναζε και άρχισε να πυροβολεί μπροστά στα παιδιά του
- ΕΦΚΑ: Λάθος… 744 ευρώ στη σύνταξη - Τα τρικ των περικοπών
- Σε «αμόκ» η Τουρκία με την Ελλάδα - Πολλαπλασιάζονται οι αποδοκιμασίες σε βάρος της
- Οδεύοντας προς έναν έρημο πλανήτη: Κίνδυνος κατάρρευσης του παγκόσμιου πληθυσμού..
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Δάσκαλος μουσικής έδιωξε μια αρκούδα που βρισκόταν στο σχολείο του παίζοντας τρομπόνι (βίντεο)
- Ερευνητές εφηύραν ηλιακή συσκευή αφαλάτωσης κόστους 4 δολαρίων
- Πώς να φτιάξουμε την τέλεια σαγκρία σύμφωνα με τους μιξολόγους
- Συνάντησε τη βιολογική του μαμά για πρώτη φορά, εργάζονται στο ίδιο νοσοκομείο
- «Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος» στην Ουκρανία: Το φάσμα μιας νέας «παγωμένης σύγκρουσης»
- Έξι απλές κι αποτελεσματικές συμβουλές για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
- Συγκλονιστικό βίντεο από την Ζώνη Αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ
- Ισραήλ: Πόλεμος εθνικιστών και αρχών κατά της σημαίας της Παλαιστίνης
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Έξι απλές κι αποτελεσματικές συμβουλές για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
- Πώς να φτιάξουμε την τέλεια σαγκρία σύμφωνα με τους μιξολόγους
- Δάσκαλος μουσικής έδιωξε μια αρκούδα που βρισκόταν στο σχολείο του παίζοντας τρομπόνι (βίντεο)
- Συνάντησε τη βιολογική του μαμά για πρώτη φορά, εργάζονται στο ίδιο νοσοκομείο
- Ερευνητές εφηύραν ηλιακή συσκευή αφαλάτωσης κόστους 4 δολαρίων
- Ισραήλ: Πόλεμος εθνικιστών και αρχών κατά της σημαίας της Παλαιστίνης
- «Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος» στην Ουκρανία: Το φάσμα μιας νέας «παγωμένης σύγκρουσης»
- Συγκλονιστικό βίντεο από την Ζώνη Αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ
- Κολομβία: Ο Πρόεδρος Ντούκε δημοσίευσε σπάνιες εικόνες από το ναυαγισμένο γαλιόνι Σαν Χοσέ
- Ο Μάθιου Μακόναχι στον Λευκό Οίκο, για να συζητήσει με τον Μπάιντεν για την οπλοκατοχή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πανελλήνιες 2022: Με Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική συνεχίζονται οι εξετάσεις
- Βαλέρια Κουρούπη: "Ξεφύλλιζα τα περιοδικά και απελπιζόμουν"
- Πανελλήνιες 2022: Σε Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ
- Επιμένει ο άστατος καιρός: Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας
- Επίδομα ρεύματος: Βήμα - βήμα η διαδικασία για το Power Pass
- 8 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα Ωκεανών-Τι σηματοδοτεί
- Ισραήλ: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού - Εξετάζονται νέα μέτρα
- Τρεις νεκροί σε βομβαρδισμούς του πυροβολικού της Ρωσίας στο Χάρκοβο
- Πανελλήνιες 2022: Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική δίνουν σήμερα οι υποψήφιοι ΓΕΛ
- Πανελλαδικές: Συνέχεια με Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική