Εξι χρυσές συμβουλές για να μην πάρουμε κιλά τις ημέρες του Πάσχα

Photo taken in Bucharest, Romania

Υπάρχει ένα όμορφο πάντρεμα μεταξύ της παρέας και του φαγητού. Αιώνες τώρα ένα γεύμα είναι πάντα πιο απολαυστικό όταν συνοδεύεται με αγαπημένα πρόσωπα. Ας μην ξεχνάμε τα ατελείωτα συμπόσια (συν + πίνειν) που οργάνωναν οι Αθηναίοι στην αρχαία Ελλάδα για να πιούν, να τσιμπολογήσουν και να φιλοσοφήσουν συντροφιά. Αφορμές για το φιλοσοφείν εν μέσω συμποσίου υπήρχαν πάντα. Ένα ευχάριστο γεγονός, ένα θέμα ανάπτυξης, μια μεγάλη γιορτή έδινε το

έναυσμα…  Πολλά άλλαξαν στη σύγχρονη εποχή, αλλά η συνήθεια αυτή καλά κρατεί. Σε κάθε γιορτή και με κάθε ευκαιρία οι άνθρωποι μαζεύονται για να γιορτάσουν και να μοιραστούν τη χαρά τους. Πόσο μάλλον τις ημέρες του Πάσχα, και ειδικά την Κυριακή του Πάσχα, όπου το καρέ (το καλύτερο μέρος του αρνιού) γίνεται στόχος στο εορταστικό τραπέζι για όλους τους συνδαιτημόνες. 

 Πως μπορούμε όμως να απολαύσουμε τις ημέρες αυτές χωρίς να παρεκκλίνουμε διατροφικά από το καθημερινό μας διαιτολόγιο; 

Ρωτήσαμε τη διαιτολόγο Βάσω Βαγιώτα, η οποία μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσουμε τις ημέρες του Πάσχα χωρίς τύψεις.  

Το πιο σημαντικό είναι να σκεφτόμαστε ότι το Πάσχα το φαγητό δεν πρέπει να γίνει αυτοσκοπός, δηλαδή δεν πρέπει να τρώμε καταναγκαστικά επειδή θα έχουμε μπροστά μας λουκούλλεια γεύματα. Αντιθέτως, πρέπει να κάνουμε συνειδητές επιλογές κι όχι συναισθηματικές, να καταναλώνουμε τρόφιμα που μας αρέσουν ή που θέλουμε να γευτούμε. Κι επίσης:

 - Να θυμόμαστε ότι τα μικρά και συχνά γεύματα μας βοηθούν στο να διατηρήσουμε τα επίπεδα της γλυκόζης σταθερά στο αίμα. Άρα δεν παραλείπουμε κανένα γεύμα με το σκεπτικό να εξοικονομήσουμε θερμίδες για το μεγάλο φαγοπότι.

- Δεν ξεχνάμε τις 3άδες και τις 2άδες τροφίμων κατά την διάρκεια των γευμάτων. Οι 3άδες είναι οι συνδυασμοί τροφίμων που μπορούμε να κάνουμε στα κυρίως γεύματα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό) και πρέπει να περιλαμβάνουν κάτι φρέσκο (δηλαδή φρούτο ή λαχανικό) μια πηγή πρωτεΐνης και κάτι αμυλούχο. Οι 2άδες είναι οι συνδυασμοί που κάνουμε ανάμεσα από τα κυρίως γεύματα, δηλαδή τα ενδιάμεσα σνακ, ώστε να αποφευχθούν τα τσιμπολογήματα και να είμαστε χορτάτοι μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα. Οι 2άδες μπορούν να είναι ξηροί καρποί με φρούτο ή αποξηραμένα φρούτα, αμύγδαλα με cranberries, μπάρα δημητριακών χωρίς ζάχαρη, κριτσίνια με κίτρινο τυρί, μπισκότο βρώμης χωρίς ζάχαρη με φρούτο κλπ. 

- Προσέχουμε την κατανάλωση γλυκών, αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών. 

- Αν έχουμε ακολουθήσει νηστεία για 40 μέρες ή κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, θα πρέπει να επιλέξουμε τροφές που δεν θα μας δημιουργήσουν δυσπεψία και καούρες. Το στομάχι θα πρέπει να συνηθίσει πάλι από την αρχή με τροφές πιο ανεκτές γιατί το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε τις ημέρες του Πάσχα θα είναι να μας παρουσιαστούν στομαχικά ή εντερικά προβλήματα. —

- Αυτές τις μέρες είτε μείνουμε στο κλεινόν άστυ, είτε βρεθούμε στην εξοχή ας μην παραμελήσουμε την κίνηση. Ας παρακινήσουμε την παρέα μας να πάει για περπάτημα ή για χορό. Λίγη άσκηση θα εξισορροπήσει το πρόγραμμα και θα βοηθήσει στην καλή μας διάθεση. 

Είναι καλό να θυμόμαστε ότι ναι μεν το φαγητό είναι απόλαυση, αλλά η απόλαυση ποτέ δεν μεταφράστηκε σε μεγάλη ποσότητα, αλλά σε ευχαρίστηση, ηδονή και επίγνωση της μυρωδιάς και της γεύσης. Ας ευχαριστηθούμε αυτές τις μέρες χωρίς ενοχές! 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Οι τρομακτικές επιπτώσεις της ζάχαρης και των γλυκαντικών με χαμηλές θερμίδες στη μνήμη μαςΠάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεταιΤσουρέκια με αλεύρι ολικής άλεσης, πεντανόστιμα και αφράτα!
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εξι, Πάσχα,exi, pascha