Εξηγήσεις ζητά η Κομισιόν για το πλωτό φράγμα στο Αιγαίο

Eπιφυλακτική στάση κρατά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να τοποθετήσει πλωτά φράγματα στο Αιγαίο προκειμένου να αναχαιτήσεις τις ροές από την Τουρκία, ενώ το Βερολίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τον ελληνικό σχεδιασμό.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Αυτές τις αναφορές τις γνωρίζουμε κατ′ αρχάς μόνο από τα ΜΜΕ και δεν διαθέτουμε δικά μας στοιχεία για το θέμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, έχει εκφραστεί σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι και ο θεματοφύλακας των Συνθηκών, για αυτό είναι ασφαλώς δική της αρμοδιότητα. Από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει δικά της στοιχεία, δεν έχω λόγο να το σχολιάσω».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Στιβ Άλτερ, ερωτηθείς σχετικά σχολίασε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ότι δεν γνωρίζει το σκεπτικό πίσω από το σχέδιο της Αθήνας και επισήμανε ότι η Γερμανία δεν χρησιμοποιεί ανάλογα μέσα για τη φύλαξη των συνόρων της στη Βόρεια Θάλασσα ή στη Βαλτική.

«Πέρα από αυτό, όμως, είναι αρχή μας να μη σχολιάζουμε μέτρα που λαμβάνουν άλλα κράτη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει εάν το υπουργείο Εσωτερικών ή η Ομοσπονδιακή Αστυνομία είχαν συζητήσει για τέτοια μέτρα ή αν ακόμη η Αθήνα έχει μιλήσει σχετικά με τη FRONTEX.

Το σχόλιο της Κομισιόν

Εκπρόσωπος της Κομισιόν που είχε ερωτηθεί για το ζήτημα τόνισε ότι η Επιτροπή αναμένει διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές για το πλωτό φράγμα στο Αιγαίο, καθώς έμαθε τα σχέδια της κυβέρνησης από τα ΜΜΕ.

Προειδοποίησε ότι η Κομισιόν θα ασκήσει τον ρόλο της για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου.

Το πλωτό φράγμα στο Αιγαίο θα είναι μήκους 2.700 μέτρων και πλάτους 1,1 μέτρου, μη στρατιωτικών προδιαγραφών, ενώ η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης αγγίζει τα 500.000 ευρώ μαζί με ΦΠΑ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν αποκλείουμε τη Χάγη για τη διευθέτηση των διαφορών στο Αιγαίο Στους δρόμους οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό SZ: «Πόλεμος χάκερ» στο Αιγαίο
Keywords
Τυχαία Θέματα