Φιλιώ Χαϊδεμένου: Η υπεραιωνόβια μαρτυρία των προσφύγων της Μικράς Ασίας στο Θέατρο Βεάκη

«Όσο ζω κι αναπνέω δεν θα σταματήσω ποτέ να μιλώ για όσα ζήσαμε οι Ελληνες της Σμύρνης, της Μικράς Ασίας, με τη Φωτιά, τον διωγμό, τον ξεριζωμό μας από τα άγια χώματα, την καταδίκη σε προσφυγιά… Αυτά τα μάτια ώσπου να κλείσουν, θα βλέπουν μπροστά τους τα όσα έγιναν, και δεν συμφέρουν, και το στόμα μου θα μιλά για το άδικο του Ελληνισμού και θα ζητά την επιστροφή εκεί που είδαμε το φως, που μεγαλώσαμε, προκόψαμε, για να χαθούν όλα μέσα στον καπνό και στη φωτιά»….

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου,
η υπεραιωνόβια, ήταν η ζωντανή μαρτυρία, η ασίγαστη λαλιά των προσφύγων της πρώτης γενιάς της Μικράς Ασίας.

Aπεβίωσε τον Ιούνιο του 2007 σε ηλικία 108 ετών. Γεννήθηκε το 1899 στα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Το 1922, με το διωγμό, έχασε αδέλφια και πατέρα, ενώ αυτή κατάφερε να φτάσει Ελλάδα, όπου και έζησε την υπόλοιπη ζωή της.
Υπήρξε ενεργό μέλος πολλών μικρασιατικών σωματείων και βραβεύτηκε επανειλημμένως για τις δραστηριότητές της. Έχει ιδρύσει Μουσείο Μικρασιατών στη Νέα Φιλαδέλφεια, το οποίο φέρει το όνομά της.

Από τις 23 Νοεμβρίου στο θέατρο Βεάκη, ανεβαίνει για περιορισμένο αριθμός παραστάσεων , η θεατρική παράσταση με τίτλο «Φιλιώ Χαϊδεμένου». Το έργο περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της. Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, έγινε η αφορμή να γεννηθεί μια ιδέα για την εξιστόρηση της ζωής της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες. Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.
Δέκα χρόνια μετά η ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη, επιστρέφει στη θεατρική σκηνή της Αθήνας υποδυόμενη την Φιλιώ Χαϊδεμένου, μία εμβληματική προσωπικότητα της Μικράς Ασίας.

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη και οι πέντε ηθοποιοί που την πλαισιώνουν, αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα της Φιλιώς Χαϊδεμένου, η οποία με τον δυναμικό χαρακτήρα, την τόλμη και την αποφασιστικότητα που τη διέκριναν, αγωνίστηκε για να μην εξαλειφθεί ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία.

«Είναι μεγάλη μου τιμή που υποδύομαι την Φιλιώ Χαϊδεμένου» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η κυρία Δέσποινα Μπεμπεδέλη, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη παράσταση ως «μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην καλλιτεχνική της πορεία».
Ο Ζαχαρίας Καρούνης, ο οποίος είχε και την ιδέα για τη μεταφορά στο θέατρο του βιβλίου που αναφέρεται στη ζωή της Φιλιώς Χαϊδεμένου, αναφέρθηκε στο θεατρικό έργο, το οποίο ανεβαίνει από το Ίδρυμα Πολιτισμού «Ιωνία», της Μητρόπολης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας. «Μετά τις εξαιρετικές παραστάσεις που ανέβασε το Ίδρυμα Ιωνία, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ηρώδειο και ήταν αφιερωμένα στον πολιτισμό της Μικρασίας, αποφασίσαμε να γνωρίσουμε στο κοινό, μέσω του θεάτρου, αυτή τη σημαντική προσωπικότητα, χρησιμοποιώντας έντονα στοιχεία πολιτισμού από ολόκληρη την πορεία της ζωής της, επί της ουσίας δηλαδή του ελληνικού πολιτισμού του τελευταίου αιώνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούνης.

Παίζουν οι:

Δέσποινα Μπεμπεδέλη
Ζαχαρίας Καρούνης
Χαρά Κεφαλά
Αλέξανδρος Καλπακίδης
Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ
Αλκιβιάδης Μαγγόνας

Διασκευή : Άνδρη Θεοδώτου
Σκηνοθεσία : Βασίλης Ευταξόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια : Άγγελος Αγγελής
Μουσική - Καλλιτεχνική επιμέλεια : Ζαχαρίας Καρούνης
Μουσική Διδασκαλία : Χαρά Κεφαλά
Πρωτότυπα τραγούδια: Στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης
Σαντούρι : Πάνος Βέργος, Κρουστά : Μανούσος Κλαπάκης

Διευθυντής φωτογραφίας : Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτη : Βίκυ Πάστρα
Επιμέλεια Video : Σπύρος Πανταζής
Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός
Επιμέλεια Παραγωγής : Σία Παπαγεωργίου (Τέχνης Πολιτεία)
Σχεδιασμός αφίσας: Πάνος Παπαϊωάννου
Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Ζωγραφόπουλος

Παραγωγή: Ίδρυμα Πολιτισμού ''ΙΩΝΙΑ''

κάθε Τετάρτη ώρα 19.00, Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 21.00,
Σάββατο 21.00 και Κυριακή 19.00

15 Ευρώ γενική είσοδο,
10 Ευρώ φοιτητές και γκρουπ
5 Ευρώ άνεργοι

Θέατρο Βεάκη
Στουρνάρη 32 Εξάρχεια Τηλ. 2105223522

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα