ΦΚΘ: Ο στρατηγός Μακρυγιάννης στην επαυξημένη πραγματικότητα

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τρεις δράσεις που αξιοποιούν τα εργαλεία της νέας τεχνολογίας και του κινηματογράφου:

Το app για κινητά και tablet e21 που ζωντανεύει τις μάχες του 1821

Tην ταινία - πολυμεσική εγκατάσταση Η πόλη και η πόλη

Και μια δίγλωσση ειδική έκδοση.

e21

Με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality),

δημιουργήθηκε η διαδραστική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablet e21, η οποία ζωντανεύει 24 πίνακες των λαϊκών ζωγράφων Παναγιώτη και Δημήτρη Ζωγράφου, τους οποίους παράγγειλε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης.

Η πόλη και η πόλη

Η ταινία - πολυμεσική εγκατάσταση Η πόλη και η πόλη, σε συν-σκηνοθεσία των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα, δυο σκηνοθετών που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1978 και επιστρέφουν για πρώτη φορά δημιουργικά σ’ αυτή, είναι μία απεικόνιση στιγμών από την ζωή και την εξόντωση της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης που μάς φέρνει αντιμέτωπους με το ζήτημα της μνήμης και με τα επώδυνα τραύματα, τα οποία μένει ακόμα να επουλωθούν.

Ένα κινηματογραφικό εγχείρημα που θαμπώνει τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινίας-δοκιμίου. Έξι επεισόδια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ενώνονται κινηματογραφικά με την πόλη του σήμερα, δημιουργώντας μια πολυπρόσωπη κινηματογραφική αφήγηση, στην οποία δυο πόλεις συνυπάρχουν στο ίδιο πλαίσιο: η πόλη της Θεσσαλονίκης του περασμένου αιώνα και η πόλη της Θεσσαλονίκης όπως είναι τώρα.

Σύλληψη – σενάριο, σκηνοθεσία Χρήστος Πασσαλής και Σύλλας Τζουμέρκας, διεύθυνση φωτογραφίας Σίμος Σαρκετζής, μοντάζ Γιώργος Ζαφείρης, ηθοποιοί Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Βασίλης Κανάκης, Λαέρτης Μαλκότσης, Θέμις Μπαζάκα, Αργύρης Ξάφης, Νίκη Παπανδρέου, Αγγελική Παπούλια, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Μαρία Φιλίνη κ.α.

Ειδική έκδοση

Ο φετινός Α - Κατάλογος του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένος στην επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για την εφαρμογή e21, για το πρότζεκτ Η πόλη και η πόλη, ενώ συγκεντρώνει όλες τις ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ του ελληνικού κινηματογράφου με θέμα την Επανάσταση του 1821.

H καταγραφή των ταινιών μυθοπλασίας για τον Αγώνα εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., υπό την επιστημονική επιμέλεια του δρ. Παρασκευά Μουρατίδη, ο οποίος συμβάλλει και με κείμενό του στην έκδοση. Η ενότητα περιλαμβάνει και κείμενο από την Ούρσουλα-Ελένη Κασσαβέτη (ιστορικό του κινηματογράφου). Η έρευνα για την καταγραφή των ντοκιμαντέρ για το 1821 έγινε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου των αφιερωμάτων του Φεστιβάλ Δημήτρη Κερκινού και με τη βοήθεια του μεταφραστή και δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδημητρίου.

Κατεβάστε την εφαρμογή και ζήστε τις μάχες του 1821

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανατρέχει στα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη και αναβιώνει τις μάχες στις οποίες έλαβε μέρος μέσα από την εφαρμογή e21 προσφέροντας μια πρωτοφανή εμπειρία σε όποιον θέλει να ζήσει την εποχή εκείνη στο σήμερα. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να μεταφέρει την ατμόσφαιρα της Επανάστασης του 1821 στο «τώρα» του πολιτισμού, της τέχνης και της τεχνολογίας.

Έναυσμα για την πρωτοβουλία αυτή υπήρξε η διαχρονική και ανεξάντλητη δύναμη των Απομνημονευμάτων του Ιωάννη Μακρυγιάννη. Ο ίδιος ο Μακρυγιάννης ανέθεσε στους λαϊκούς ζωγράφους Παναγιώτη και Δημήτρη Ζωγράφο να απεικονίσουν σκηνές από μάχες και γεγονότα της Επανάστασης, όπως τα θυμόταν και τα κατέγραψε στα Απομνημονεύματά του. Το αποτέλεσμα αυτής της εικαστικής καταγραφής είναι 24 πίνακες, από το χέρι των Παναγιώτη και Δημητρίου Ζωγράφου, οι οποίοι εξιστορούν με τρόπο συναρπαστικό επεισόδια από την Επανάσταση του 1821. Οι πίνακες συνοδεύονται από αναλυτικά υπομνήματα, μέσα από τα οποία ο Μακρυγιάννης αφηγείται, σχολιάζει και αναδεικνύει άγνωστες πτυχές και συμβάντα.

Το Φεστιβάλ μετέτρεψε τους 24 πίνακες σε 3D, τούς έδωσε κίνηση και ανέδειξε υπέροχες λεπτομέρειες που ίσως δεν είναι ορατές με την πρώτη ματιά. Τα τρισδιάστατα αυτά έργα είναι το πρώτο υλικό για την εφαρμογή e21.

Ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή όπου επιθυμεί και να πληροφορηθεί για την ιστορία του Μακρυγιάννη, τα Απομνημονεύματά του, την εικονογράφησή τους, αλλά και τις 80 αληθινές τοποθεσίες των μαχών οι οποίες απεικονίζονται στα έργα, από την Ακρόπολη και το Χάνι της Γραβιάς μέχρι το Μεσολόγγι, την Άρτα, τη Σάμο, την Κρήτη, το Ναυαρίνο, την Τρίπολη, το Καρπενήσι, το Φάληρο, τη Θήβα, την Ύδρα, τις Σπέτσες κ.α.

Μέσα από την οθόνη του κινητού ή του τάμπλετ, και με τη δύναμη της επαυξημένης πραγματικότητας, μπορεί ο χρήστης να περιηγηθεί σε κάθε έναν από τους πίνακες και να ζήσει τις μάχες, στις αληθινές τοποθεσίες των ιστορικών γεγονότων, αλλά και όπου κι αν βρίσκεται, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας δεν έχει γεωγραφικό περιορισμό, ωστόσο αν βρεθεί κανείς στις ιστορικές τοποθεσίες, θα βιώσει μια συναρπαστική εμπειρία.

Παράλληλα, μπορεί ο χρήστης με τα ακουστικά του να ακούει αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, τα οποία διαβάζουν δέκα Έλληνες ηθοποιοί της νεότερης γενιάς.

«Στην εποχή μας η τεχνολογία εκμηδενίζει τις αποστάσεις, ζωντανεύει την Ιστορία μπροστά στα μάτια μας και μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στον ιστορικό χωροχρόνο» επισημαίνει η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό. Τα έργα των Π. και Δ. Ζωγράφου «είναι πρώιμα graphic novel ή ντοκιμαντέρ φτιαγμένα στον καμβά, πενήντα εννιά χρόνια πριν από την εφεύρεση του κινηματογράφου» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ επεξεργάζεται και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές όλων των βαθμίδων να έρθουν σε επαφή με Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και την τρισδιάσταση εμπειρία των έργων που τα συνοδεύουν.

Τη δράση έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει τεχνικά ο Μπάμπης Βενετόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Τα ζωγραφικά έργα για τις ανάγκες της εφαρμογής παραχώρησε στο Φεστιβάλ η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.

Οι δέκα Έλληνες ηθοποιοί που διαβάζουν αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη είναι οι: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Παύλος Ιορδανόπουλος, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης, Τζωρτζίνα Λιώση, Κώστας Νικούλι, Ναταλία Σουίφτ και Μιχάλης Συριόπουλος. Οι ηθοποιοί δούλεψαν με την καθοδήγηση της ηθοποιού και σεναριογράφου Γιούλας Μπούνταλη.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Ο χρήστης κατεβάζει δωρεάν στο κινητό ή το tablet του την εφαρμογή e21, οποία διατίθεται για συσκευές Android και για λειτουργικό iOS. Η εφαρμογή είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά).

Καθοδηγούμενος από την εφαρμογή, ο χρήστης θα μπορεί, περπατώντας στον φυσικό χώρο, να περιηγηθεί μέσα από τη συσκευή του σε ολόκληρο το «τοπίο» του πίνακα, να πλησιάσει τους πρωταγωνιστές, να βρεθεί ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά και να αισθανθεί σαν μέρος της δράσης, ακούγοντας, παράλληλα, την ανάγνωση του κειμένου, καθώς και ηχητικά εφέ.

Η εφαρμογή προσφέρει, επίσης, πληροφορίες, για την Επανάσταση του 1821, τη συνεργασία του Μακρυγιάννη με τους Π. και Δ. Ζωγράφο και την ιστορία πίσω από την κάθε εικόνα.

Κατεβάστε την εφαρμογή

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.filmfestival.e21

Apple Store: https://apps.apple.com/gr/app/e21/id1563034517?l=el

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Μουσείο Ακρόπολης: Έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του - Οι δύο νέοι χώροι στον δεύτερο όροφοΤα μουσεία ανοίγουν και μας υποδέχονται ξανάPortals - Πύλη: Καλλιτέχνες από 27 χώρες σε μία έκθεση στο πρώην Καπνεργοστάσιο
Keywords
φκθ, φκθ, augmented reality, μουσείο ακρόπολης, θεσσαλονικη, tablet, συλληψεις, παπανδρεου, Ακρόπολη, κρητη, ελλαδα, δραση, android, ios, play, https, google, store, apple, www.google.gr, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αγγελικη, θηκη κινητου, φεστιβαλ ντοκιμαντερ, ελενη, φεστιβαλ κινηματογραφου, χωρες, αρτα, δωρεαν, εργαλεια, ηθοποιοι, θεμα, θηβα, κινητα, κινητα τηλεφωνα, μουσείο ακρόπολης, ντοκιμαντερ, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, σπετσες, ταινιες, υδρα, apple, ios, ακουστικα, ατμοσφαιρα, αφηγηση, βοηθεια, βρισκεται, γεγονοτα, δημητρα, δευτερο, διευθυνση, δυναμη, δυνατοτητα, δωσει, εγινε, εγχειρημα, εφε, εκθεση, εργα, εξι, εποχη, ερευνα, ετοιμο, τεχνολογια, ζεγκινογλου, ζωη, ζωγραφου, ιδιο, ηχητικα, εικονα, ιστορικο, καρπενησι, κειμενο, κινητο, κινηση, λεπτομερειες, ματια, μεσολογγι, μαρια, νικη, οθονη, ορια, ορεστης, πινακες, πρωταγωνιστες, πυλες, σεναριο, σκηνες, σκηνοθεσια, τζουμερκα, τριπολη, φαληρο, φεστιβαλ, φυσικο, φορα, χερι, χρηστος, χαρα, ιωαννης, κωνσταντινος, εφαρμογη, επεισοδια, https, κωστας, μπροστα, παυλος, play, πληροφοριες, tablet, υλικο, ζαφειρης, store
Τυχαία Θέματα