Φθηνοί πύραυλοι cruise: Ενα μεγάλο «στοίχημα» για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ

.

Πολλά είναι τα μαθήματα που έχουν προκύψει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Γάζα όσον αφορά στο τι ακριβώς συνεπάγεται ο σύγχρονος πόλεμος, και ένα εξ αυτών είναι η ανάγκη για μεγάλα αποθέματα και μεγάλη παραγωγή όπλων ακριβείας και πυρομαχικών εν γένει, δεδομένης των ρυθμών κατανάλωσής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αποδειχθεί η αξία φθηνών όπλων όπως τα ιρανικά drones τύπου Shahed και οι βόμβες ανεμοπορίας (glider bombs)- και ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» των ΗΠΑ είναι η ανάπτυξη νέων,

χαμηλού κόστους πυραύλων cruise.

Σε αυτό το πλαίσιο, τέσσερις εταιρείες εργάζονται πάνω στον σχεδιασμό, την κατασκευή και δοκιμή σχετικών concepts για την αμερικανική πολεμική αεροπορία μέσα στους επόμενους επτά μήνες. Σημαντικός στόχος επίσης, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του The War Zone, είναι η επίδειξη νέων τεχνολογιών και τεχνικών για την ταχεία αύξηση κλίμακας της παραγωγής, δεδομένου ότι όπλα τέτοιου είδους θεωρείται ότι θα είναι απαραίτητα για μελλοντικές συγκρούσεις υψηλής έντασης, όπως μια ενδεχόμενη αναμέτρηση με την Κίνα στον Ειρηνικό, όπου θα απαιτείται η προσβολή ενός τεράστιου αριθμού (χιλιάδων, χωρίς υπερβολή) στόχων με ακρίβεια και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία.

.

Το Air Force Armament Directorate και η Defense Innovation Unit (DIU) ανακοίνωσαν πως οι Anduril Industries, Integrated Solutions for Systems, Inc, Leidos Dynetics και Zone 5 Technologies επελέγησαν για το πρόγραμμα ETV (Enterprise Test Vehicle). Σκοπός της DIU είναι η αξιοποίηση νέων και υπαρχουσών/ διαθέσιμων στο εμπόριο τεχνολογιών για τους σκοπούς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

.

«Το ETV παρουσιάζει μια ευκαιρία για αξιοποίηση πολλά υποσχόμενων ιδεών για τη βιομηχανία για τη δημιουργία και εξέλιξη οικονομικών σχεδίων για δυνατότητες δοκιμών που μπορούν να παραχθούν σε ένα σχετικό χρονικό πλαίσιο» είπε ο Άντριου Χάντερ, υφυπουργός Αεροπορίας. Οι συμμετέχοντες αναμένεται να χρησιμοποιούν διαθέσιμα στο εμπόριο εξαρτήματα όποτε είναι δυνατόν για την αποφυγή προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα, καθώς και να διασφαλίζουν πως τα πρωτότυπα δεν θα είναι «overengineered» (πιο πολύπλοκα από μηχανολογικής άποψης από ό,τι είναι απαραίτητο), θα ελαχιστοποιούν τη χρήση ακριβών υλικών και θα επιτρέπουν υψηλούς ρυθμούς παραγωγής σε περίπτωση που αυτό είναι απαραίτητο. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει «ανοιχτή» αρχιτεκτονική και να είναι ικανή η μαζική χρήση τους με πολλούς τρόπους εκτόξευσης.

Σημειώνεται πως πρόσφατα η πολεμική αεροπορία και το ναυτικό των ΗΠΑ χρηματοδότησαν ένα άλλο project, το RAACM (Rapidly Adaptable Affordable Cruise Missile), που περιγράφεται με πολύ παρόμοιους όρους με αυτούς του ETV.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φθηνοί, Ενα, ΗΠΑ,fthinoi, ena, ipa