Φτωχοί και αμόρφωτοι οι νέοι μας στην βία καταφεύγουν

Φωτογραφία αρχείου

Φθάσαμε λοιπόν η εγκληματικότητα να έχει πολλαπλασιαστεί στην Ελλάδα, στην χώρα όπου πριν μία-δυο δεκαετίες κατείχαμε τις χαμηλότερες θέσεις παγκοσμίως.

Πώς καταντήσαμε έτσι;

Ξεφεύγοντας από τα ευχολόγια και τους αφορισμούς, παρατηρώντας τα πραγματικά στοιχεία της σημερινής ελληνικής κοινωνίας, τότε η αλήθεια (και η εξήγηση των γεγονότων) είναι μπροστά στα μάτια μας.

Να ξεκινήσουμε από τα οικονομικά στοιχεία:

Ο μέσος ετήσιος μισθός στη χώρα μας είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσίευμα του Euronews Business παρουσιάζει τα στοιχεία της Statista (για το 2022), τα οποία καταγράφουν ότι οι μέσοι ετήσιοι μισθοί στην Ε.Ε. κυμαίνονταν από τα 24.067 ευρώ στην Ελλάδα μέχρι, το ανώτατο, τα 73.642 ευρώ στην Ισλανδία. Οι χώρες με τις χαμηλότερες απολαβές εκτός της “πρωταθλήτριας” Ελλάδας για το 2022 είναι η Σλοβακία (24.337 ευρώ), η Ουγγαρία (26.376 ευρώ), η Πορτογαλία (29.540 ευρώ) και η Τσεχία (30.967 ευρώ).

Επιπλέον, δεύτερη από το τέλος κατατάσσεται η Ελλάδα σε επίπεδο Ε.Ε. όσον αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2022, καταγράφοντας ποσοστό 33% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία (38% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.) και την Σλοβακία (29% κάτω).

Σύμφωνα με την Eurostat, 7 στους 10 Έλληνες πολίτες νιώθουν πως είναι φτωχοί, ακόμη και αν το εισόδημά τους καλύπτει τις απολύτως βασικές ανάγκες τους.

Συνεχίζουμε με την Παιδεία ή το μορφωτικό επίπεδο των νέων Ελλήνων:

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο στην Ε.Ε. (81,6%) -δηλαδή μόνο με απολυτήριο Γυμνασίου- που θεωρούνται φτωχά. Ακολουθούν η Βουλγαρία (67,9%) και η Σλοβακία (53,3%). Τα χαμηλότερα νούμερα καταγράφονται στη Φινλανδία (7,3%), στο Λουξεμβούργο (10%) και στη Σουηδία (11,3%). Λιγότερο από 1 στους 3 Ευρωπαίους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θεωρείται υποκειμενικά φτωχός το 2022, έναντι 4 στους 5 Έλληνες.

Ακόμη, τα άτομα σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στις ηλικίες 15-24 ετών είναι το 30,7% της κοινωνίας, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 24,5%. Παρά τη σημαντική μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια η φτώχεια των νέων, ακόμη και των εργαζόμενων, δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης.

Φτωχοί, αμόρφωτοι και κυρίως χωρίς όραμα οι νέοι μας για το μέλλον αποτελούν το καταλληλότερο προσάναμμα για την βία που πλέον καθημερινά παρακολουθούμε στις ειδήσεις. Βία που οπωσδήποτε θα αντιμετωπίζεται με βαριές ποινές, όταν εντοπίζεται, αλλά σίγουρα δεν θα καταπολεμηθεί εάν δεν αλλάξουν τα κοινωνικά δεδομένα που την τροφοδοτούν.

Καλά Χριστούγεννα!

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα Τρικάλων “Διάλογος”, 18 Δεκεμβρίου 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φτωχοί,ftochoi