Γαλλία: Μέτωπο κατά της Λεπέν με κύμα παραιτήσεων υποψήφιων βουλευτών από την εκλογική μάχη

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έχουν πλέον σαφή εικόνα των υποψηφίων για τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, καθώς δεκάδες υποψήφιοι έκαναν στην άκρη σε μια μαζική διακομματική προσπάθεια να νικήσουν την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Λεπέν.

Τα κόμματα είχαν προθεσμία μέχρι τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) για να δηλώσουν τους υποψηφίους για την Κυριακή και σύμφωνα με τη Le Monde τουλάχιστον 218 υποψήφιοι αποσύρθηκαν από την εκλογική κούρσα - εκ των οποίων 130 από την αριστερά και 82 από το στρατόπεδο του Μακρόν.

Ο πρώτος γύρος της περασμένης

Κυριακής έφερε μια μεγάλη νίκη για το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το οποίο -μαζί με τους συμμάχους του- κέρδισε περίπου το 33% των ψήφων.

Μια ευρεία αριστερή συμμαχία ήρθε δεύτερη και οι κεντρώοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τρίτοι.

Ωστόσο, οι πιθανότητες της Λεπέν να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών έχουν μειωθεί από τις τακτικές των πολιτικών της αντιπάλων.

Σε περισσότερες από τις μισές εκλογικές περιφέρειες –περίπου 300– τρεις υποψήφιοι προκρίθηκαν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας (σχεδόν σε όλες τις άλλες προκρίθηκαν μόνο δύο).

Εάν σε αυτές τις εκλογικές περιφέρειες ένας από τους δύο συμμετέχοντες εκτός του RN κάνει στην άκρη, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να ηττηθεί ο υποψήφιος του RN.

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NPF) – το οποίο περιλαμβάνει άπαντες, από κεντροαριστερούς σοσιαλδημοκράτες έως ακροαριστερούς αντικαπιταλιστές – εξέδωσε οδηγίες σε όλους τους τρίτους υποψηφίους του να παραιτηθούν και να αφήσουν έναν κεντρώο να καρπωθεί τις αντι-λεπενικούς ψήφος.

Το NPF βοηθά έτσι δύο ανώτερους βουλευτές υπέρ του Μακρόν –την πρώην πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν και τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν– να κερδίσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες στη Νορμανδία και στο βορρά.

Αντίθετα, ένας υποψήφιος υπέρ του Μακρόν παραιτήθηκε για να βοηθήσει τον ριζοσπαστικό αριστερό Φρανσουά Ρουφίν να νικήσει τον υποψήφιο του RN στη βόρεια πόλη Αμιέν.

Ο 28χρονος πρόεδρος του RN -και διεκδικητής του πρωθυπουργικού θώκου- Τζόρνταν Μπαρντέλα καταδίκασε αυτές τις πρακτικές ως «άτιμη συμμαχία» μεταξύ κομμάτων που μέχρι τώρα ήταν αντίπαλα.

Θέλει απόλυτη πλειοψηφία η Λεπέν

Οι ηγέτες του RN έχουν πει ότι δεν θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση εάν δεν τους δοθεί η απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στην ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής.

Οπως λένε ότι δεν θέλουν να τους δίνεται μόνο η όψη της εξουσίας, χωρίς στην πραγματικότητα να μπορούν να ψηφίσουν νόμους. Ωστόσο, την Τρίτη η Μαρίν Λεπέν είπε ότι μια χαμηλότερη πλειοψηφία θα ήταν αρκετά καλή – εάν δεν υπολείπεται πολύ από το όριο των 289 μελών.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο είπε ότι μια νίκη με εκλογή περίπου 270 βουλευτών θα επέτρεπε στο κόμμα της να ξεκινήσει συνομιλίες με μεμονωμένους βουλευτές από άλλα κόμματα με την ελπίδα να τους πείσει για συμφωνία.

Ανέφερε ως πιθανούς στόχους ανεξάρτητους βουλευτές δεξιάς και αριστεράς και μέλη του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών που κέρδισε το 10% των ψήφων την πρώτη Κυριακή.

Εάν το RN κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία την Κυριακή, ο Πρόεδρος Μακρόν θα ζητήσει από τον Μπαρντέλα να σχηματίσει κυβέρνηση – και στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια τεταμένη περίοδος «συγκατοίκησης» μεταξύ δύο πολιτικών εχθρών.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, η εξουσία θα εκρέει από τον Μακρόν στο γραφείο του πρωθυπουργού επειδή «η κυβέρνηση καθορίζει και ασκεί την πολιτική του έθνους».

Ωστόσο, ο Μακρόν πιθανότατα θα επιδίωκε να διατηρήσει εξουσίες στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, όπως έχει συμβεί με ανάλογες τέτοιες «δύσκολες συμβιώσεις» στο παρελθόν.

Η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο την Τρίτη ότι διεξήγαγε ένα «διοικητικό πραξικόπημα», επειδή -όπως είπε- έχει ακούσει ότι ετοιμάζει έναν αριθμό βασικών διορισμών στην αστυνομία και τον στρατό λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία. «Ελπίζω ότι είναι μόνο φήμες», πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από BBC, Guardian, Le Monde, Associated Press)

Keywords
Τυχαία Θέματα