Γαλλικό Πρακτορείο: «Πράσινο φως» από την Ε.Ε. για στρατιωτική δράση κατά διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε «πράσινο φως» για στρατιωτική δράση εναντίον διακινητών μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές.

#BREAKING EU approves military action against Mediterranean people smugglers: sources

— Agence France-Presse (@AFP) September 14, 2015

Σημειώνεται ότι αυτό το
ενδεχόμενο ήταν υπό συζήτηση εδώ και καιρό: Χαρακτηριστικά, υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε, σε συνέντευξή του στο BBC, δεσμευτεί για «πόλεμο» εναντίον των διακινητών μεταναστών και προσφύγων, λέγοντας – αναφερόμενος στα δίκτυα των διακινητών- ότι κάποια από αυτά είναι καλύτερα οργανωμένα και εξοπλισμένα από κράτη. Τα ευρωπαϊκά σχέδια θεωρείται ότι περιλαμβάνουν κατάληψη και καταστροφή σκαφών πριν αναχωρήσουν, προκειμένου να παρεμποδιστεί η λειτουργία δικτύων που επιχειρούν από τη Λιβύη.

Τον Ιούλιο είχε εκκινηθεί μια πρώτη φάση συλλογής πληροφοριών στο πλαίσιο της επιχείρησης EU NavFor Med τον Ιούλιο, ωστόσο πλέον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, θα υπάρχει η δυνατότητα σταματήματος, και, εάν είναι απαραίτητο, καταστροφής, σκαφών που χρησιμοποιούνται για μεταφορά μεταναστών στην Ευρώπη. Όπως δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, πλέον πληρούνται οι συνθήκες για την έναρξη της νέας, στρατιωτικού χαρακτήρα φάσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Russia Today, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που έχουν περάσει τη Μεσόγειο το 2015 (μέχρι τώρα) αγγίζει επίπεδα ρεκόρ, με 432.761 πρόσφυγες και μετανάστες να καταφθάνουν στην Ευρώπη από τη θάλασσα. Η συντριπτική πλειονότητα, σύμφωνα με τον ΙΟΜ, ήταν στην Ελλάδα (309.356) και στην Ιταλία (121.139). Ο αριθμός αυτών που έχασαν τη ζωή τους περνώντας τη Μεσόγειο φτάνει τους 2.748 με το Κανάλι της Σικελίας να αποτελεί το πιο επικίνδυνο πέρασμα.

Η μεταναστευτική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τη Γερμανία να προχωρά σε προσωρινή αναστολή της Συνθήκης του Σένγκεν και την επιβολή συνοριακών ελέγχων, με έμφαση στα σύνορα με την Αυστρία, και τον Αυστριακό καγκελάριο Φάιμαν να ανακοινώνει την ανάπτυξη 2.200 μελών των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει προκύψει με τις μαζικές εισροές μεταναστών. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα κλείσει τις πόρτες της στους αιτούντες άσυλο.

#BREAKING Germany won't close its doors to asylum-seekers: Merkel's spokesman

— Agence France-Presse (@AFP) September 14, 2015

Σημειώνεται ότι η απόφαση για στρατιωτική δράση λαμβάνεται εν όψει συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., για να εξεταστούν τα μέτρα της Κομισιόν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, το κλίμα ήταν ήδη αρνητικό τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας της άρνησης των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης να δεχθούν την πρόταση της Κομισιόν που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να δέχονται τη μετεγκατάσταση προσφύγων στο έδαφος τους.

Η Κομισιόν χαρακτήρισε την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των χωρών του Σένγκεν ως συμβατή με τη νομοθεσία προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το μεγάλο κύμα των προσφύγων, ωστόσο σημειώνει την απόλυτη ανάγκη υιοθέτησης της δέσμης μέτρων που προτείνει. Η πρόταση που υπέβαλε στα κράτη μέλη προβλέπει την μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων ασύλου από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία στα άλλα κράτη-μέλη. Η κατανομή έγινε με βάση των πληθυσμό, το μέγεθος της οικονομίας και το ποσοστό ανεργίας κάθε χώρας. Από την Ελλάδα τα άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να υποδεχθούν 50.400 πρόσφυγες. Η πρόταση προβλέπει επίσης τη σύσταση ενός μηχανισμού άμεσης στήριξης χωρών μελών που δέχονται ξαφνικά μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Η δέσμη μέτρων της Κομισιόν προσκρούει στην άρνηση της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας να δεχθούν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των ποσοστώσεων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα