Γενετικά καθορισμένο το Σύνδρομο Ανεπαρκούς Υπνου: Τι ξέρουμε γι' αυτό.

Man reading book in the bed, cuddling with his dog. Top view. Insomnia. Winter morning

Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε κατ′ ελάχιστον λίγο ύπνο – αλλά με πόσο μπορεί να την βολέψουμε;

Οπωσδήποτε, χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο όταν είμαστε σε παιδική ηλικία σε σύγκριση με έναν πλήρως ανεπτυγμένο ενήλικα. 

Όπως λέει το Sleep

Charity του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η μέση ποσότητα ύπνου που χρειάζεται ένας ενήλικας είναι περίπου οκτώ ώρες τη νύχτα, δεν υπάρχει «κανονική» διάρκεια.

Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μόλις πέντε ώρες ύπνου, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ ή ακόμα και η Ριάνα.

Είναι πιθανό να μπορεί κανείς να λειτουργήσει με λίγο ύπνο διαρκώς 

Ναι - αλλά μόνο για λίγους ανθρώπους που έχουν Σύνδρομο Ανεπαρκούς Υπνου.

Γενικά (αυτό) ορίζεται ως άτομα που κοιμούνται για λίγες μόνο ώρες κάθε βράδυ, χωρίς να αντιμετωπίζουν καμία από τις, δύσκολες στο χειρισμό τους, παρενέργειες την επόμενη μέρα (μιλάμε για υπνηλία, χαμηλή διάθεση και γενική εξάντληση).

Η αμερικανική εταιρεία, Sleep Foundation, λέει ότι αυτό σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να αντέχει με έξι ώρες ή λιγότερες ώρες ύπνου τη νύχτα, ακόμη και όταν το άτομο έχει περισσότερο χρόνο διαθέσιμο για ύπνο.

Πώς αποκτά κανείς το Σύνδρομο Ανεπαρκούς Υπνου;

Εάν πιστεύουμε ότι μπορούμε απλώς να «κόψουμε» την ανάγκη του σώματός μας για ύπνο, ας μην το ξενασκεφτούμε.

Ο νευροεπιστήμονας της συμπεριφοράς Αντριου Κούγκαν ανέφερε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Live Science ότι: «Το Σύνδρομο Ανεπαρκούς Υπνου είναι πιθανώς ένα γενετικά καθορισμένο χαρακτηριστικό. Υπήρξαν μελέτες που εντόπισαν γονίδια που εμπλέκονται σε οικογένειες στις οποίες εμφανίζεται το Σύνδρομο».

Mελέτες του παρελθόντος υπέδειξαν μια συγκεκριμένη παραλλαγή γονιδίου που αντιστέκεται (στα αποτελέσματα από) τις στερήσεις ύπνου, ενώ δεν περιόριζε τον REM ύπνο  – το στάδιο που είναι σημαντικό για τη σωματική αποκατάσταση και την εδραίωση της μνήμης.

Η μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuron ανέφερε ότι «στον ανθρώπινο πληθυσμό αυτή είναι μια σπάνια μετάλλαξη, με συχνότητα εμφάνισης 4.028 στις 100.000 ανθρώπους».

Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να έχει κανείς το Σύνδρομο σύντομου ύπνου είναι μάλλον μικρές - λιγότερο από 1%. 

Στην πραγματικότητα, ο Κούγκαν πρότεινε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πιστεύουν ότι κοιμούνται λίγο «έχουν μόλις συνηθίσει σε μια ζωή που δεν συμπεριλαμβάνει πολύ ύπνο».

«Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να το κάνουν για ορισμένες στιγμές της ζωής τους, αλλά όχι σε όλη τη διάρκειά της», υπέθεσε.

Πώς μπορεί να γνωρίζει κανείς ότι έχει το Σύνδρομο Ανεπαρκούς Υπνου;

Ο Κούγκαν ανέφερε: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένο τεστ (που μας το δείχνει αυτό), αλλά ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι ότι, αν το Σαββατοκύριακο η διάρκεια ύπνου κάποιου δεν παρατείνεται, παρά το γεγονός ότι έχει την ευκαιρία να κοιμηθεί, τότε μπορεί να έχει πραγματικά το Σύνδρομο σύντομου ύπνου».

Εχει επίπτωση να κοιμάται κανείς λιγότερο αλλά να μην έχει το Σύνδρομο Ανεπαρκούς Υπνου;

Ως ενήλικες, υποτίθεται ότι κοιμόμαστε μεταξύ επτά και εννέα ωρών, αν και αυτό μπορεί να κυμαίνεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής κάποιου σύμφωνα με άλλους παράγοντες.

Και ο ύπνος είναι σημαντικός, για τη γνωστική λειτουργία, την αποκατάσταση του σώματός μας και τη γενική ευεξία μας, όπως όλοι γνωρίζουμε, επομένως είναι σημαντικό να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας για ύπνο.

Αλλά το να διάγουμε παράξενες άυπνες νύχτες είναι ΟΚ. 

Για την ακρίβεια, η κλινική Insomnia εξηγεί: «Το σώμα μας ξέρει τι να κάνει. Εάν κάνουμε έναν κακό ύπνο ένα βράδυ, εφόσον δεν κάνουμε κάτι για να ενισχυθεί το πρόβλημα, θα έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρή ”ώθηση για ύπνο” για την επόμενη νύχτα». 

 Η «ώθηση για ύπνο» ορίζεται ως η όρεξή μας για ύπνο, οπότε ακόμα κι αν έχουμε κοιμηθεί άσχημα το προηγούμενο βράδυ, θα πρέπει να μπορούμε να ακολουθούμε την ίδια ρουτίνα την επόμενη μέρα – και μετά θα μπορούμε να επιστρέψουμε στο κανονικό μοτίβο ύπνου.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Οκτώ «μύθοι» για τον ύπνο (και η πραγματικότητα)Σύνδρομο Ανεπαρκούς Υπνου: Πώς το καταλαβαίνουμε και τι κάνουμε γι' αυτόΤο μυστικό όταν κάνουμε ντους για καλύτερο ύπνο το βράδυ και μεγαλύτερη εγρήγορση το πρωί
Keywords
Τυχαία Θέματα