Γερμανία: Το υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να στέλνονται στη βόρεια Αφρική οι πρόσφυγες που περισυλλέγονται στη Μεσόγειο

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών θέλει να εμποδίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, αλλά αντίθετα οι αρχές να τους σταματούν στη θάλασσα και να τους στέλνουν πίσω στην Αφρική, όπως αναφέρει με σημερινό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Σε μια στροφή 180 μοιρών για τη χώρα που έχει ένα από τα πιο γενναιόδωρα συστήματα παροχής ασύλου, το γερμανικό υπουργείο εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει το αυστραλέζικο σύστημα, βάσει του οποίου οι πρόσφυγες που περισυλλέγονται στη θάλασσα
στέλνονται σε καταυλισμούς σε τρίτες χώρες μέχρις ότου εξεταστεί το αίτημά τους για παροχή ασύλου.

«Η εξάλειψη της πιθανότητας να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τους πρόσφυγες να αποφύγουν να ξεκινήσουν για αυτό το επικίνδυνο ταξίδι το οποίο κάνουν διακινδυνεύοντας τη ζωή τους και καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη μια εκπρόσωπο του υπουργείου.

«Στόχος θα πρέπει να είναι να πάψουν να έχουν λόγο ύπαρξης οι οργανώσεις των διακινητών και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες από το επικίνδυνο για τη ζωή τους ταξίδι», προσθέτει.

Η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει οι πρόσφυγες που περισυλλέγονται στη Μεσόγειο --η πλειονότητα των οποίων έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Λιβύη-- να στέλνονται στην Τυνησία, την Αίγυπτο ή σε άλλη χώρα της βόρειας Αφρικής, ώστε να υποβάλλουν εκεί την αίτηση για παροχή ασύλου. Στην περίπτωση που αυτή γίνει δεκτή, θα μεταφέρονται με ασφάλεια στην Ευρώπη.

Το υπουργείο του Χριστιανοδημοκράτη Τόμας ντε Μεζιέρ θέλει να ακολουθήσει την πρακτική της Αυστραλίας και να επιστρέφουν στην Αφρική ήδη από τη θάλασσα όσοι επιχειρούν να προσεγγίσουν ευρωπαϊκό έδαφος.

«Η έλλειψη προοπτικής να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές θα μπορούσε να αποτελέσει το λόγο ο οποίος θα τους αποτρέψει να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και με μεγάλο οικονομικό κόστος κάνοντας ένα επικίνδυνο ταξίδι. Στόχος μας πρέπει να είναι να αφαιρέσουν από τους λαθροδιακινητές το κίνητρο και να προστατέψουν τους μετανάστες από το να επιχειρήσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με κίνδυνο της ζωής τους» είπε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Στην Αυστραλία, όπου εφαρμόζεται αυτή η πρακτική, ο αριθμός των παράνομων εισόδων στη χώρα έχει μηδενιστεί, σημειωνει η γερμανική εφημερίδα. Μετανάστες οι οποίοι αποπλέουν από τη Λιβύη θα μπορούν, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, να μεταφέρονται σε κάποια άλλη βορειοαφρικανική χώρα όπως λ.χ. στην Τυνησία ή την Αίγυπτο, όπου και θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση για άσυλο στην Ευρώπη. Εάν αυτή εγκρίνεται, τότε θα μπορούν με ασφάλεια να μεταφερθούν στην ήπειρό μας. Πίσω από το σχέδιο αυτό κρύβεται η σκέψη ότι οι Αφρικανοί μετανάστες θα αντιληφθούν σε ελάχιστο καιρό ότι ο επικίνδυνος διάπλους της Μεσογείου προς την Ιταλία δεν έχει νόημα, γράφει η Welt. Ο αριθμός των προσφύγων θα μπορούσε έτσι να μειωθεί αλματωδώς σε λίγες μόνο μέρες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δέχεται πολλές επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας της για την πολιτική της των ανοικτών θυρών απέναντι στους πρόσφυγες, με το κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες, να χάνουν πολλές ψήφους από το ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με το υπουργείο, δεν υπάρχουν προς το παρόν συγκεκριμένα σχέδια ή συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πρόταση, όμως ήδη Γερμανοί πολιτικοί από την αντιπολίτευση το έχουν καταδικάσει.

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του κόμματος Die Linke (Αριστερά), δήλωσε ότι θα αποτελέσει «ανθρωπιστικό σκάνδαλο και ένα ακόμη βήμα προς την εξάλειψη του δικαιώματος σε άσυλο», αναφέρει η Welt am Sonntag.

Ο Ρίξινγκερ πρόσθεσε ότι οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου θα πρέπει να υποβάλλονται στη Γερμανία προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι αιτούντες έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια, ενώ χαρακτήρισε την αντιμετώπιση των προσφύγων από την Αυστραλία «απολύτως απαράδεκτη».

Από την πλευρά της η επικεφαλής των Πράσινων Κάτριν Γκέρινγκ- Έκαρντ σχολίασε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν να είναι μια μολυσματική ασθένεια που πρέπει να κρατηθεί μακριά».

«Το να στερεί κανείς το δικαίωμα σε μια δίκαιη μεταχείριση από τους ανθρώπους που έχουν τραπεί σε φυγή είναι τόσο από άποψη μεταναστευτικής πολιτικής όσο και από νομική άποψη περισσότερο από αμφίβολο», πρόσθεσε η ίδια.

Περισσότεροι από 2.200 πρόσφυγες διασώθηκαν στη Μεσόγειο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ 10 σοροί ανασύρθηκαν από τη θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό λιμενικό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, φέτος μέχρι στιγμής 159.496 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης και 4.220 έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με τους 3.777 νεκρούς στο σύνολο της περσινής χρονιάς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα