Γερμανικό «όχι» στην εμπορευματοποίηση της ευθανασίας

Η απαγόρευση της εμπορευματοποίησης της ευθανασίας αποτελεί την κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου που υπερψήφισε την Παρασκευή το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία δηλαδή με άλλα λόγια η ευθανασία με την χορήγηση θανατηφόρων φαρμάκων σε βαριά ασθενή από ενώσεις προσώπων, σωματεία ή οργανισμούς καθώς και μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα έναντι αμοιβής θα απαγορεύεται στο μέλλον στη Γερμανία.

Το νομοσχέδιο αυτό,
που κατάφερε τελικά να λάβει την επικύρωση της Ολομέλειας, είχαν εισηγηθεί ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Μίκαελ Μπραντ μαζί με την βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών Kέρστιν Γκρίζε.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου στόχος είναι να απαγορευθεί στη Γερμανία η «εμπορευματοποίηση» της ευθανασίας, καθιστώντας παράνομη την υποβοηθούμενη αυτοκτονία από νομικά ή φυσικά πρόσωπα που εξειδικεύονται αποκλειστικά στην παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών. Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο όσοι κατ´ επάγγελμα βοηθούν χρόνια και βαριά ασθενείς να αυτοκτονήσουν, παρέχοντάς τους θανατηφόρα φαρμακευτικά σκευάσματα έναντι χρηματικής αμοιβής απειλούνται με ποινή φυλάκισης έως και τριών χρόνων.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, μια καλύτερη ανάγνωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μολονότι προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για όσους συμβάλουν στην ενεργητική υποβοήθηση της ευθανασίας με χορήγηση φαρμάκων, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν οδηγεί σε μία καθολική ποινικοποίηση της ευθανασίας. Ανοιχτό φαίνεται να παραμένει επίσης το κεφάλαιο της παθητικής ευθανασίας, δηλαδή της διακοπής της θεραπείας, αγωγής ή μηχανικής υποστήριξης κατόπιν αιτήματος του ασθενούς.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα