Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση. Η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει την αμήχανη και ερασιτεχνική στάση

Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση και για αυτό πρέπει να πειστούν όλοι δήλωσε λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αμήχανη και ερασιτεχνική» στάση.

«Παρακολουθούμε έκπληκτοι υπουργούς να προαναγγέλλουν μοιρολατρικά το ενδεχόμενο κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας μας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως ζητά
επιτακτικά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει «την αμήχανη και ερασιτεχνική στάση».

«Για αυτό το εθνικό θέμα οφείλουμε όλοι να δώσουμε μάχες για να αποτρέψουμε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μου στις συναντήσεις που θα έχω στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τις Βρυξέλλες όπου την Τετάρτη και την Πέμπτη θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ θα πάρει μέρος και στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Μαριάνο Ραχόι και τον Πέντρο Πάσος Κοέλιο, τον Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, τον Μάρτιν Σουλτς, τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόσεφ Ντολ, τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόσταφτ και τους Επιτρόπους Πιέρ Μοσχοβισί, Γιούρι Κατάινεν, Κορίνα Κρέτου, Χρήστο Στυλιανίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ.

Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, θα τους ενημερώσει για την κατάσταση στην χώρα και για τις δικές του θέσεις. Παράλληλα βέβαια, περιμένει ότι και οι συνομιλητές του θέλουν να αποκομίσουν ιδίαν αντίληψη για τις προθέσεις του, καθώς μάλιστα αρκετοί από αυτούς θεωρούν ότι αποτελεί την εναλλακτική λύση στην αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας.

Το κρίσιμο σημείο πάντως είναι εάν θα δεχθεί παραινέσεις από τους ομοϊδεάτες του να στηρίξει την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, αλλά και της πολιτικής στο προσφυγικό ακόμη κι αν αυτό σημαίνει συναίνεση και συμφωνία με την κυβέρνηση σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Οι γνωρίζοντες θυμίζουν ότι παρόμοιες παραινέσεις είχε δεχθεί και ο Αντώνης Σαμαράς όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση, αλλά και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την σύντομη περίοδο που ήταν στην ηγεσία του κόμματος.

«Η ΝΔ έχει τις δικές της σαφείς δημοσιοποιημένες θέσεις και με αυτές συμμετέχει στον διάλογο με όλους τους ηγέτες. Έχουμε σαφείς θέσεις και αντιλήψεις», δήλωνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Οι συνεργάτες του προέδρου λένε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσει διαφορετική γλώσσα από αυτή που χρησιμοποιεί εντός των τειχών. Διευκρινίζουν πάντως ότι στήριξη α λα καρτ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθενται να δώσουν. Στους ηγέτες του ΕΛΚ εάν χρειαστεί θα εξηγήσει το αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το κυβερνών κόμμα κινείται σε διαμετρικά αντίθετη τροχιά από την δική του μεταρρυθμιστική πολιτική.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως θα διαβεβαιώσει του συνομιλητές του ότι τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της χώρας, αν και θα επιμείνει ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να ενισχυθεί για να περάσει σε φάση ανάπτυξης.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, που είναι και το μείζον θέμα των ημερών, ο πρόεδρος της ΝΔ θα εκφράσει την συμφωνία του στο ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, θα υποστηρίξει όμως ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και η Ευρώπη πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί, ενώ θα θέσει και τις ευθύνες της Τουρκίας και την ανάγκη να ασκηθεί πίεση για να καλύψει τις δικές της υποχρεώσεις.

Στο άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Πρακτορείο", ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: "Η πρώτη και κύρια ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Εμείς, όπως πάντα, θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, με νηφαλιότητα, αλλά και ανυποχώρητη αποφασιστικότητα. Το μήνυμά μου είναι σαφές: Θα προστατεύσουμε τον άνθρωπο, αλλά και την ασφάλειά μας. Τα νερά του Αιγαίου δεν θα γίνουν η κερκόπορτα της Ελλάδας και της Ευρώπης, ούτε και προσβολή για τον πολιτισμό μας, που έχει στο κέντρο του το σεβασμό στον άνθρωπο".

Φυσικά θα υπογραμμίσει ότι η παραμονή μας στη συνθήκη Σένγκεν είναι εκτός συζήτησης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου

10:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schultz.

12:30: Συνάντηση με την Επίτροπο Μεταφορών κυρία Violeta Bulc.

13:00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Junker.

13:30: Συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

15:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη κ. Guy Maurice Marie-Louise Verhofstadt.

16:30: Συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici.

17:00: Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για τον Ευρωκοινωνικό Διάλογο κ. Valdis Dombrovskis.

17:30: Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για την Απασχόληση, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα κ. Jyrki Katainen.

18:00:Συνάντηση με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κυρία Corina Cretu.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου

10.00:Συνάντηση με τον Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Joseph Daul.

12:Συνάντηση με την Επίτροπο Ανταγωνισμού κυρία Margrethe Vestager.

13:00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ.
κ. Manfred Weber.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα