Γιατί (δεν) μας έκανε σοφότερους η ανάκριση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Στη Σύνοδο του Web Summit τo 2016 στη Λισαβόνα, ο δημιουργός της, Πάτι Κοσγκρέιβ, αφού είχε δημιουργήσει έναν ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο για τα media κάλεσε τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου. Ένα από τα πράγματα στα οποία εστίασε είναι η απόσταση που υπάρχει και παρατηρείται ανάμεσα στην πολιτική και την τεχνολογία. Μάλιστα αναφέρθηκε σε έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε εκείνες τις ημέρες στη Web Summit και κατέγραφε ότι αναλυτές και ειδικοί

της τεχνολογίας, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, θεωρούσαν πως οι κυβερνήσεις είναι ανέτοιμες για την αντιμετώπιση της απώλειας εκατομμύρια θέσεων εργασίας από την έλευση των ρομπότ.

Το χάσμα ανάμεσα στην εγκλωβισμένη από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος πολιτική και την επιταχυνόμενη ανάπτυξη της τεχνολογίας αποτυπώθηκε σε πάρα πολλά σημεία της πεντάωρης απολογίας του δημιουργού του Facebook Mark Zuckerberg ενώπιον Επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου.

Παρά το γεγονός ότι κάποιοι χρήστες ενδεχομένως να ένιωσαν μία μικρή ικανοποίηση από την επιθετικότητα των 44 γερουσιαστών στις ερωτήσεις που του έκαναν, η αλήθεια είναι ότι λίγες έπαιρναν την αρμόζουσα απάντηση. Σε αρκετές από αυτές όπως για παράδειγμα για τη σχέση της Cambridge Analytica με την Palantir, ο Ζάκερμπεργκ απαντούσε είτε ότι δεν ήξερε, είτε ότι δεν είχε σαφή εικόνα και οι συνεργάτες του στο άμεσο μέλλον θα έδιναν περισσότερες πληροφορίες, είτε σε ένα τεχνολογικό σόφισμα, το οποίο ήταν σαφές ότι αποσκοπούσε στη συσκότιση και όχι στη διαλεύκανση. Μάλιστα απάντησε ότι δεν έχει σαφή γνώση αν κάποια στελέχη του Facebook συνεργάστηκαν με την Cambridge Analytica στην επεξεργασία των παράνομων δεδομένων. Ήταν δε τέτοια η αμηχανία των γερουσιαστών απέναντι στο ζήτημα, ώστε να μην μπορούν να οριοθετήσουν εάν θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί η επίμαχη διαρροή με αυτό ρύθμιση το Facebook ή από μία τρίτη οντότητα.

Μάλιστα ακόμη και οι συνεχείς αναφορές στην πρόθεση του ίδιου και της εταιρείας του να διορθώσουν τα σφάλματα του παρελθόντος και να αποκλείσουν τους προγραμματιστές άλλων εφαρμογών από την πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών, περισσότερο προκαλούν ανησυχία σχετικά με το ποιες είναι οι πραγματικές του προθέσεις και το τι τελικά θα συμβεί πάρα εφησυχασμό.

Θα μπορούσε να πει κανείς - όσο κι αν φαντάζει παράδοξο από το σκηνικό που στήθηκε - ότι ο Mark Ζuckerberg όχι μόνο στάθηκε όρθιος απέναντι σε ερωτήσεις 44 γερουσιαστών αλλά βγήκε σχεδόν αλώβητος. Ήταν μάλιστα τόσο έντονη η αίσθηση της υπεροχής που είχε απέναντι στους γερουσιαστές ο δημιουργός του Facebook, ώστε οι επενδυτές να ωθήσουν τη μετοχή του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου σε άνοδο 4,5%. Αν λοιπόν να αναζητήσει κάποιος τα αίτια πώς κατέστη αυτό δυνατόν, τότε είναι πολύ πιθανό να καταγράψει ανάμεσα σε αυτά το χάσμα πολιτικής και τεχνολογίας. Είναι δεδομένο ότι αρκετοί πολιτικοί το έχουν αντιληφθεί - ανάμεσά τους και Έλληνες - και έχουν επιχειρήσει με το δικό τους τρόπο να το καλύψουν, εντούτοις μέχρι στιγμής η προσπάθεια τους το μόνο που κάνει είναι να το αναδεικνύει.

Μάλιστα η συγκεκριμένη απόσταση διευρύνεται από το γεγονός ότι το ιδεολογικό φίλτρο μέσα από το οποίο, ο κάθε πολιτικός εξετάζει το εκάστοτε τεχνολογικό συμβάν κάνει ακόμα πιο δύσκολη την ορθή αποτίμηση. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα όταν πήρε το λόγο ο Τεντ Κρουζ και υπερασπίστηκε με πάθος τις κοινωνικές ομάδες των ψηφοφόρων του, αφήνοντας στην άκρη την ουσία της υπόθεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα