Γιατί η Μέρκελ θέλει να απαγορεύσει την μπούρκα στη Γερμανία; Σε ποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει απαγορευτεί

H Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε κατάσταση πανικού λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων Σύριων προσφύγων που έχουν καταφθάσει στη Γερμανία και σύμφωνα με σχολιαστές θέλει να αποτρέψει την εγκαθίδρυση ενός μουσουλμανικού φονταμενταλισμού στη χώρα της.

Γι΄αυτό παίρνοντας ως πρόσφατο παράδειγμα εκείνο της Γαλλίας, χθες ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να προβεί στην απαγόρευση της μπούρκας στη Γερμανία.


«Η κάλυψη ολόκληρου του προσώπου είναι απρεπής και πρέπει να απαγορευτεί όπου είναι νομικά δυνατό», δήλωσε σε συγκέντρωση του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στο Έσεν.

Η απαγόρευση προβλέπει ότι οι γυναίκες μουσουλμάνες δεν θα επιτρέπεται να φορούν μπούρκα σε αίθουσες δικαστηρίων καθώς και στα διοικητικά κτίρια, σύμφωνα με την Washington Post. Η ίδια απαγόρευση θα εφαρμοστεί και κατά την διάρκεια οδήγησης ή συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο λαμβάνεται για τη διαφύλαξη της γερμανικής κουλτούρας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «οι Γερμανοί δείχνουν το πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια των διαπροσωπικών τους επαφών».

Στην ομιλία της μάλιστα στο συνέδριο του κόμματος, δεσμεύτηκε ότι θα εμποδίσει ακόμη μία μαζική εισροή προσφύγων στη Γερμανία. «Μία κατάσταση όπως αυτή στα τέλη του καλοκαιριού του 2015 δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί», τόνισε.

Η συγκεκριμένη κίνηση, όπως σημειώνει το Vox έρχεται για να εξουδετερώσει τις όποιες αμφιβολίες προς το πρόσωπό της δεδομένου ότι η Άνγκελα Μέρκελ πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι θα διεκδικήσει μία τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία.

Η Μέρκελ έχει δεχθεί επικρίσεις από τους συντηρητικούς στη Γερμανία, από τότε που επέτρεψε στη χώρα να ανοίξει τις πύλες της σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο -κυρίως μουσουλμάνους - πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Η απαγόρευση της μπούρκας από τη Μέρκελ έχει ως σκοπό να αφήσει λίγο χώρο στους δεξιούς, καθώς πλησιάζουν οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία που είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2017. Το συγκεκριμένο μέτρο σχεδιάστηκε τόσο για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πιο συντηρητικών και αντιμεταναστευτικών φωνών στο κόμμα της όσο και να αποτρέψει την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος (ΑfD) στη Γερμανία.

Τι προβλέπουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για την μπούρκα

Ολλανδία

Οι Ολλανδοί βουλευτές ψήφισε στην συντριπτική τους πλειοψηφία την απαγόρευση της μπούρκας σε ορισμένους δημόσιους χώρους όπως σχολεία, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η νομοθεσία η οποία πέρασε από τη βουλή τον Νοέμβριο και τώρα αναμένεται να εγκριθεί από τη Γερουσία, απαγορεύει τη χρήση της μπούρκα, του κράνους και της μάσκας προσώπου στα μέσα μεταφοράς καθώς και σε χώρους εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και κτιρίων κυβερνητικών υπηρεσιών.

Γαλλία

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευση τη χρήση μπούρκας σε δημόσιους χώρους με έναν νόμο που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2011. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικύρωσε την απαγόρευση της μπούρκας το 2014, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα που υποστήριζαν ότι το συγκεκριμένο μέτρο παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία. Η επιβολή του εν λόγω νόμου οδήγησε στη σύλληψη περισσότερων από 1.500 ατόμων και οι παραβιάσεις του επέφεραν πρόστιμα ύψους έως 150 ευρώ.

Βέλγιο

Ένας νόμος που πέρασε την 1η Ιουνίου 2011 προβλέπει ότι «σε μέρη δημόσιων συναναστροφών το πρόσωπο ενός ατόμου απαγορεύεται να είναι καλυμμένο ή ημικαλυμμένο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες». Οι παραβιάσεις του μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή προστίμου ή ακόμη και σε επτά μέρες φυλάκιση.

Βουλγαρία

Τον Σεπτέμβριο οι Βούλγαροι βουλευτές ενέκριναν έναν νόμο που απαγορεύει στα άτομα να φορούν ρούχα που να καλύπτουν τα πρόσωπά τους σε δημόσιους χώρους, ενώ από αυτόν τον νόμο εξαιρούνται οι περιπτώσεις όποιων προβαίνουν σε αυτή την κίνηση για λόγους υγείας ή για επαγγελματικούς σκοπούς. Οι παραβιάσεις του ισοδυναμούν με πρόστιμο ύψους 750 ευρώ.

Ιταλία

Πρόσφατα έγινε μία συζήτηση στην ιταλική βουλη με αφορμή έναν νόμο του 1975 ο οποίος με στόχο την προστασία της δημόσιας τάξης καθιστούσε παράνομο όποιον κάλυπτε το πρόσωπό του σε δημόσιους χώρους. Η συγκεκριμένη διάταξη ίσχυε τόσο για την μπούρκα όσο και για κράνη μοτοσικλέτες και άλλες μάσκες.

Ελβετία

Η βουλή στην Ελβετία ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει την μπούρκα σε όλη την επικράτεια της χώρας, αλλά το συγκεκριμένο μέτρο απέχει κατά πολύ από το να γίνει νόμος. Στη νότια περιοχή Tessin ωστόσο η μπούρκα έχει απαγορευτεί από την πρώτη Ιουλίου και οι παραβάτες καλούνται να πληρώσουν 100 ελβετικά φράγκα ως ελάχιστο πρόστιμο.

Αγγλία

Δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να προβλέπει την απαγόρευση ενδυμάτων που συνδέονται με θρησκευτικούς λόγους. Ωστόσο τον Μάρτιο του 2017 ο υπουργός Παιδείας έδωσε οδηγίες βάσει των οποίων επιτρέπεται στους διευθυντές των δημόσιων ιδρυμάτων και θρησκευτικών σχολείων να απαγορεύουν τη νικάμπ. Επίσης οι δικαστές κατά καιρούς αρνήθηκαν να παραστούν κατά τις ακροάσεις γυναίκες με μαντήλες αναφέροντας ότι δεν μπορούσαν να δουν το πρόσωπό τους ώστε να εξακριβώσουν τα στοιχεία τους.

Νορβηγία

Ο υπουργός Παιδείας Torbjorn Roe Isaksen δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει ένα μέτρο που θα προβλέπει την απαγόρευση της μπούρκας σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Σε άλλες χώρες

Χώρες που δεν έχουν απαγορεύσει την μπούρκα είναι όσες βρίσκονται πιο κοντά στη Μέση Ανατολή ή στη Βόρεια Αφρική, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Πηγή: Independent

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα