Γιατί κάποιοι δεν έχουν κολλήσει Covid και πώς μπορούν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στη θεραπεία

Scientists are looking into people who believe they haven't had Covid throughout the pandemic

Περίπου ένας στους 10 ανθρώπους στην Αγγλία φέρεται να μην έχει μολυνθεί ακόμα από Covid – και οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι αυτή η μειονότητα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για θεραπεία για τον θανατηφόρο ιό.

Παρόλο που η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Ομικρον που σάρωσε όλο τον κόσμο προς τα τέλη του 2021 συνεχίζει να είναι το κυρίαρχο στέλεχος, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν βγει θετικοί καθ′ όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Οι

επιστήμονες ψάχνουν τώρα να μελετήσουν αυτό το μικρό δημογραφικό δείγμα για να δουν εάν τα γονίδιά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μελλοντική θεραπεία - ή ακόμα και στην πρόληψη της μόλυνσης από την Covid συνολικά.

Ο Αντρας Σπααν, κλινικός μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη, οδηγεί το «κυνήγι» για το τι μπορεί να προκαλέσει αυτή την αντίσταση στην Covid, με ιδιαίτερη έμφαση στο γενετικό υλικό των όσων δεν έχουν προσβληθεί ακόμα από τον ιό.

Δήλωσε στην Washington Post: «Αυτό που ψάχνουμε είναι δυνητικά πολύ σπάνιες γενετικές παραλλαγές με πολύ μεγάλο αντίκτυπο σε κάθε άτομο».

Είναι επικεφαλής της διεθνούς μελέτης, η οποία έχει ήδη 700 συμμετέχοντες. Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης περισσότερους από 5.000 ανθρώπους επιπλέον που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να έχουν ανοσία στον ιό.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, που παρέμειναν χωρίς μάσκες κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας και παρόλα αυτά κατάφεραν να βγουν αρνητική στην Covid σε εβδομαδιαία βάση, είναι μεταξύ εκείνων που εξετάζονται για σημάδια ανοσίας.

Λοιπόν, πόσοι άνθρωποι ακόμα δεν έχουν κολλήσει Covid;

Ο δημοσιογράφος Τζον Μπερν-Μέρντοκ δημοσίευσε ένα γράφημα για τους Financial Times την περασμένη εβδομάδα εξηγώντας ότι – με βάση στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) –  εννέα στους 10 ανθρώπους στην Αγγλία έχουν βγει θετικοί στον Covid σε κάποιο σημείο της πανδημίας.

Γράφημα με τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί θετικοί στην Covid - 19 σε νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Τα θετικά κρούσματα μειώνονται αυτή τη στιγμή, αλλά ο αριθμός των λοιμώξεων παρουσιάζει διακυμάνσεις καθ′ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ανάλογα με την παραλλαγή που εξαπλώνεται και το πόσο ενημερωμένος είναι ο γενικός πληθυσμός σχετικά με τον εμβολιασμό του.

Ωστόσο, παρόλο που κάποιοι άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι έχουν μολυνθεί με Covid πολλές φορές, εξακολουθεί να υπάρχει μια κατηγορία που πιστεύει ότι δεν έχει κολλήσει καθόλου τον ιό.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. πιστεύουν ότι έξι στους 10 ανθρώπους σε όλες τις πολιτείες έχουν προσβληθεί από τον Covid κάποια στιγμή, τουλάχιστον μία φορά.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο δεδομένων Staista.com, υπήρξαν σχεδόν 514 εκατομμύρια κρούσματα Covid από την 1η Μαΐου 2022 – κάτι που σίγουρα κάνει τους ανθρώπους που τον έχουν αποφύγει μια ανωμαλία.

Τι θα μπορούσε να κάνει μερικούς ανθρώπους να έχουν ανοσία στην Covid;

Οι ειδικοί εικάζουν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν λιγότερους υποδοχείς στη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονές τους, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός δυσκολεύεται να «συνδεθεί» με το σώμα τους.

Εναλλακτικά, αυτή η μειονότητα θα μπορούσε να είχε εκτεθεί στο παρελθόν σε έναν παρόμοιο ιό που έδωσε στο ανοσοποιητικό τους σύστημα αντίσταση κατά της Covid.

Μπορεί επίσης να έχουν γεννηθεί με ένα συγκεκριμένο ανοσοποιητικό σύστημα που είναι ήδη εξοπλισμένο για την καταπολέμηση του ιού, καθιστώντας τον γενετικό ζήτημα.

Εάν οι επιστήμονες καταφέρουν να ανακαλύψουν γιατί αυτή η μικρή κατηγορία ανθρώπων δεν έχει μολυνθεί, τόσο οι συμβουλές για τη δημόσια υγεία όσο και τα φάρμακα για τον Covid θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά. Θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στην προστασία του γενικού πληθυσμού από μελλοντικά στελέχη του ιού, τα οποία αναμένονται.

Ωστόσο, η ατομική χρήση μασκών, εμβολίων και κοινωνικής απόστασης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της μελέτης να εντοπίσει όσους έχουν ανοσία.

Η συχνή διενέργεια τεστ, η χρήση μασκών σε εσωτερικούς χώρους και η αποφυγή συγκεντρώσεων υψηλού κινδύνου ή ταξιδιών, προφανώς μείωσαν τον κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό μέσω των αποφάσεών τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχε να κάνει τόσο με τη γενετική ή το ανοσοποιητικό τους σύστημα, αλλά την προσέγγισή τους στην πανδημία.

Ο Μπομπ Βάχτερ, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, είπε επίσης στην Washington Post: «Πρέπει να είναι ένας συνδυασμός προσοχής, περιστάσεων και τύχης».

Keywords
Τυχαία Θέματα