Η «Μπλε Μέριλιν» του Γουόρχολ έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ού αιώνα σε δημοπρασία

Ο πίνακας του 1964 «Shot Sage Blue Marilyn» του Άντι Γουόρχολ στον εκθεσιακό χώρο του Οίκου δημοπρασιών Christie's στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή 8 Μαΐου 2022.

Ο εμβληματικός πίνακας του Άντι Γουόρχολ « Shot Sage Blue Marilyn»δημοπρατήθηκε έναντι 195 εκατομμυρίων δολαρίων (184 εκατ. ευρώ), γεγονός που τον καθιστά το πιο ακριβό έργο

τέχνης του 20ού αιώνα που πωλήθηκε σε δημοπρασία. 

Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον Γουόρχολ το 1964, ο οποίος χρησιμοποίησε ως έμπενυση μια διάσημη φωτογραφία της Μέριλιν.Το ποσό είναι επίσης το υψηλότερο που έχει καταβληθεί ποτέ για αμερικανικό έργο τέχνης.

Πριν από τη δημοπρασία, ο οίκος Christie’s χαρακτήρισε τον πίνακα είναι «μία από τις πιο σπάνιες και υπερβατικές εικόνες που υπάρχουν», εκτιμώντας ότι η τιμή πώλησης θα άγγιζε τα 200 εκατ. δολάρια.

Η δημοπρασία ολοκληρώθηκε τελικά με τιμή πώλησης τα 170 εκατομμυρία δολάρια, η οποία ανήλθε στα 195 εκατομμύρια δολάρια λαμβάνοντας υπόψη τους φόρους και τα τέλη.

Η προηγούμενη τιμή ρεκόρ για έργο τέχνης Αμερικάνου καλλιτέχνη, ήταν 110,5 εκατομμύρια δολάρια (105 εκατ. ευρώ) για πίνακα ζωγραφικής που απεικόνιζε ένα κρανίο που φιλοτεχνήθηκε το 1982 από τον άλλοτε φίλο και ανταγωνιστή του Άντι Γουόρχολ, Ζαν Μισέλ Μπασκιά.

Ο πίνακας «χωρίς τίτλο» του  Ζαν Μισέλ Μπασκιά.

Η τελική τιμή καταρρίπτει επίσης το προηγούμενο ρεκόρ έργου τέχνης του 20ου αιώνα που σημειώθηκε το 2015 όταν πίνακας του Πάμπλο Πικάσο του 1955 - Les Femmes d’Alger (Έκδοση Ο) - πωλήθηκε για 179,4 εκατομμύρια δολάρια (170 εκατ. ευρώ).

Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο, «Les Femmes d'Alger (Version "O")» στον εκθεσιακό χώρο του Οίκου δημοπρασιών Christie's, στο Χονγκ Κονγκ, τον Απρίλιο του 2015.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο άνθρωπος που πλειοδότησε στην δημοπρασία είναι ο Αμερικάνος έμπορος έργων τέχνης, Λάρι Γκαγκόσιαν, ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας γκαλερί.

Όπως αναφέρε ο Οίκος δημοπρασιών Christie’s, όλα τα έσοδα από την πώληση θα διατεθούν στο Ίδρυμα Thomas and Doris Ammann της Ζυρίχης, το οποίο εργάζεται για τη δημιουργία προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Τον Μάρτιο, ο Τζορτζ Φρέι, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Τόμας και Ντόρις Αμμάν, δήλωσε, «Η γυναίκα Μέριλιν έφυγε. Οι τρομερές συνθήκες της ζωής και του θανάτου της έχουν ξεχαστεί. Το μόνο που μένει είναι το αινιγματικό χαμόγελο που τη συνδέει με ένα άλλο μυστηριώδες χαμόγελο μιας διακεκριμένης κυρίας, της Μόνα Λίζα».

Πηγή: BBC

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ«The Mystery of Marilyn Monroe»: Η Μέριλιν, οι Κένεντι και οι θεωρίες συνωμοσίαςΠροδημοσίευση: «Απόρρητος Φάκελος Ίπκρες» του Λεν ΝτέιτονΣε δημοπρασία η «Μπλε Μέριλιν» του Άντι Γουόρχολ: Το ρεκόρ των 200 εκατ. δολαρίων
Keywords
Τυχαία Θέματα