Η αρχιτεκτονική φίρμα της Zaha Hadid δημιούργησε ένα «αιωρούμενο διαμάντι» στο λιμάνι της Αμβέρσας



Οι απαιτήσεις για το νέο κτίριο που θα στέγαζε τους 500 εργαζομένους του λιμανιού της Αμβέρσας, ήταν πολλές και περίπλοκες. Το κτίριο θα έπρεπε όχι μόνο να κατασκευαστεί έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μια μελλοντική επέκταση -καθώς το λιμάνι της Αμβέρσας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης και διαχειρίζεται το 26% των κοντέινερ της ηπείρου- αλλά και να ενσωματώνει την κληρονομιά του πρώην πυροσβεστικού σταθμού που βρίσκεται στην περιοχή και ο οποίος έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενο μνημείο.

Το 2009 η αρχιτεκτονική φίρμα Zaha Hadid
Archtiects αποκάλυψε τα σχέδια του νέου κτιρίου, αφού είχαν κερδίσει στο σχετικό διαγωνισμό. Πρόκειται για ένα από τα 36 έργα που ξεκίνησε να πραγματοποιεί η φίρμα πριν το θάνατο της σπουδαίας Zaha Hadid τον περασμένο Μάρτιο, και αποτελεί μια εξαιρετική λύση με τη μορφή ενός ογκώδους χτίσματος που «αιωρείται» πάνω από τον πυροσβεστικό σταθμό. Η πρόσοψη του ιστορικού σταθμού παρουσιάζεται ανέπαφη και σε συνδυασμό με το νέο χτίσμα δημιουργείται μια εντυπωσιακή αντίθεση που αποτελεί φόρο τιμής στο παρελθόν της βελγικής πόλης ενώ αυτή σαλπάρει προς το μέλλον. Επίσης, η επιλογή να χτιστεί το νέο κτήριο πάνω από το παλιό και όχι δίπλα, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Τα αρχικά σχέδια του πυροσβεστικού σταθμού ήταν να χτιστεί με τη μορφή πύργου.

Το New Port House αγναντεύει τον ποταμό Scheldt από τα 110μ. ενώ στην πρόσοψή του καθρεφτίζονται τα χρώματα του νερού που αλλάζουν συνεχώς μέσα στην ημέρα. Η λαμπερή δομή του αποτελείται από αδιαφανείς και διαφανείς τριγωνικές πλάκες που υπενθυμίζουν με συμβολικό τρόπο το κύρος της Αμβέρσας ως ηγέτη στη βιομηχανία του διαμαντιού. Εκτός αυτού, οι πλάκες αντανακλούν και κατευθύνουν το φυσικό φως εξασφαλίζοντας μια φωτεινή ατμόσφαιρα. Η κατανάλωση του νερού στο κτίριο μειώνεται σημαντικά χάρη στο άνυδρο σύστημα και τους ανιχνευτές κίνησης που έχουν εγκατασταθεί στις τουαλέτες, ενώ ο χώρος στάθμευσης μπορεί να φιλοξενήσει 190 ποδήλατα και 25 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τέλος, η παραποτάμια τοποθεσία δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου μέρους του οικοδομικού υλικού μέσω του νερού. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων, καθώς και αρκετών άλλων, κέρδισε στο κτίσμα έναν έπαινο με βαθμολογία «Λίαν Καλώς» από τη BREEMAN, τη κορυφαία μέθοδο αξιολόγησης βιωσιμότητας κτισμάτων στον κόσμο.

Το νέο κτίσμα περιέχει επίσης ένα δημόσιο αναγνωστήριο και μια δημόσια βιβλιοθήκη, καθώς μέλημα των αρχιτεκτόνων ήταν να ικανοποιήσουν τόσο τον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα. Περιλαμβάνεται επίσης αμφιθέατρο, εστιατόριο και μια εξωτερική γέφυρα που το συνδέει με το παλιό κτίριο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα