Το Déjà vu της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση επώδυνων αναμνήσεων. Θυμηθήκαμε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή του 36% του νησιού. Επίσης δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον παλαιστινιακό λαό που βρέθηκε αντιμέτωπος με Ισραηλινούς βομβαρδισμούς και συστηματικούς εκδιωγμούς. Θυμηθήκαμε
Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ρωσία, την τελευταία δεκαετία, έχει εισβάλει σε άλλα κράτη και πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο και υιοθετώντας αδίστακτα μια επιλεκτική αντίληψη περί του τι είναι ορθό, προσπαθεί να καθυποτάξει λαούς, επιλέγοντας την γλώσσα του πολέμου όπως συνέβη στην Ουκρανία, αλλά και στην πολύπαθη Συρία το 2015.
Δύο χώρες λοιπόν, βιώνουν σήμερα ανθρωπιστικές κρίσεις κάτω από τα πυρά του ίδιου εισβολέα και την βαρβαρότητα του πολέμου με την συναίνεση του πατριάρχη Μόσχας Κυρρίλου.
Προσφάτως η αμερικανική πολιτική ηγεσία χαρακτήρισε τον Ρώσο ηγέτη χασάπη, αφού έχουν ήδη καταγραφεί εκατοντάδες θάνατοι αμάχων και στρατιωτών από τα ρωσικά πυρά και τους βομβαρδισμούς.
Σύμφωνα με το UNHCR και όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι θάνατοι αμάχων υπερέβησαν τους 2000, ανάμεσά τους και παιδιά, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.000. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μπούτσα. Δεκάδες άμαχοι βρέθηκαν δεμένοι και πυροβολημένοι πισώπλατα. Όχι άδικα Ουκρανοί αξιωματούχοι παρομοίασαν αυτές τις ακρότητες με ναζιστικές πρακτικές. Ακρότητες που θυμίζουν την βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, οι Ρώσοι κάνουν λόγο για προβοκάτσια και επιρρίπτουν την ευθύνη στο τάγμα Αζόφ.
Γίναμε μάρτυρες μιας βαρβαρότητας που μας φέρνει στην μνήμη το 2015 και τη παρέλαση ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία για να στηρίξουν συριακό καθεστώτος. Εθνοκάθαρση, βομβαρδισμοί αμάχων και υποδομών και ότι άλλο χρειαστεί για την εξάλειψη κάθε είδους πατριωτικής και προοδευτικής αντιπολίτευσης με απώτερο στόχο την επιβίωση του καθεστώτος.
Στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που δρούσαν στη Συρία, επιχειρούν σήμερα στα ουκρανικά εδάφη. Συγκεκριμένα ο Ρώσος στρατηγός Αντρέι Σουκοβέτσκι. ο οποίος σχετίζεται με τους πολύνεκρους βομβαρδισμούς αμάχων στο Χαλέπι, σκοτώθηκε πρόσφατα στην Ουκρανία. Την ίδια μοίρα είχε στο Χάρκοβο και ο Ρώσος στρατηγός Βιτάλι Γκερασίμοφ όπου και αυτός είχε διαδραματίσει σκοτεινό ρόλο στη Συρία.
Η ανάγκη της Ρωσίας για έλεγχο κατέστησε τη Σύρια μια προέκταση της όπου η οποιαδήποτε σκέψη για δημοκρατία και αλλαγή καθεστώτος φιμώνεται ανελέητα. Το μαρτυρούν τα στοιχεία του ΟΗΕ με τους εκατοντάδες θανάτους πολιτών απόρροια των βασανιστηρίων.
Στη Συρία όπως και στην Ουκρανία τόσο τα ρωσικά όσο και τα συριακά καθεστωτικά ΜΜΕ, επιρρίπτουν την ευθύνη στις εξτρεμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Η προπαγάνδα και τα fake news στο απόγειό τους.
Οι φόβοι για χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία από μέρους της Ρωσίας ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες από την επίθεση που είχε σημειωθεί στην Ανατολική Γούτα της Συρίας, αλλά και στην Ντούμα.
Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι Ουκρανοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Τουλάχιστον 10 εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες.
Το ξερίζωμα και οι εικόνες μανάδων και παιδιών που φεύγουν από τις πατρογονικές τους εστίες πονάει και μοιάζει με την αγωνία των εκατομμυρίων Σύριων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την πατρίδα τους. Αυτή τη φορά το ζούμε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ποιος θα το περίμενε...
Ο πόνος δεν έχει σύνορα, δεν κάνει διακρίσεις. Ποια είναι όμως η ευθύνη της διεθνούς κοινότητας; Μήπως η ανοχή στα εγκλήματα ενθαρρύνουν τους θύτες αυτών; Μήπως η στάση της Δύσης και το βεβαρημένο παρελθόν ορισμένων δυτικών κρατών ενθάρρυνε το θράσος του Πούτιν; Όπως και να έχει το σίγουρο είναι ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με τους εφιάλτες που ζουν άλλα κράτη εκτός της επικράτειας της Γηραιάς Ηπείρου. Μήπως ήρθε η ώρα για μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και το σεβασμό των λαών;
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ βύθιση του Λιβάνου στο χάος: Δολοφονίες, πόλεμος, οικονομική κατάρρευσηLive: Πλήγματα με υπερηχητικούς πυραύλους στην Οδησσό και νέες επιθέσεις στο Azovstal- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κηφισός: Αστυνομικός μπήκε στη ΛΕΑ και του ξήλωσαν τις πινακίδες – Η δικαιολογία του
- «Παγωμάρα» στο στούντιο του ΣΚΑΪ
- Πειραιάς: Μαινόμενη γυναίκα ξυλοκόπησε τον εν διαστάσει σύζυγό της στον χώρο εργασίας του
- Τρομακτικές εικόνες με άγριο ξύλο μεταξύ ανήλικων κοριτσιών στην Κηφισιά
- Η Τζένη Μπότση σε νέα δημόσια εμφάνιση: Με το φόρεμα που κολακεύει όλες τις γυναίκες
- Νέα καταγγελία για τον Κώστα Κωστόπουλο: «Είχε πετάξει καρέκλα στην Ελένη Γερασιμίδου»
- Καιρός: Έρχονται 30άρια το Σαββατοκύριακο – Οι περιοχές
- Ολυμπιακός: Το αλλάζει ο Μαρτίνς - Αυτοί παίρνουν φανέλα βασικού με Παναθηναϊκό
- Γιώργος Κατσαούνης: Η πρώτη ανάρτηση και η συγγνώμη μετά την αποχώρησή του από το Survivor
- Πειραιάς: 36χρονη έδειρε τον 41χρονο εν διαστάσει σύζυγό της στη δουλειά του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Το Déjà vu της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
- Κώδωνας κινδύνου για το 2026: Μια στις δυο πιθανότητες η γη να φτάσει το όριο της υπερθέρμνασης
- «Avatar: The Way of Water»: Το πρώτο τρέιλερ του πολυαναμενόμενου σίκουελ είναι εδώ
- Ο γιος του πρώην δικτάτορα Μάρκος νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων
- Microsoft: Καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης για εργαζόμενές της που θέλουν να υποβληθούν σε άμβλωση
- Από 23.900 ευρώ το νέο Opel Astra
- Γερμανία: «Πυρά» στην Υπ. Άμυνας που πέταξε με κυβερνητικό ελικόπτερο για κοσμικό προορισμό το Πάσχα
- Βραβεία Πούλιτζερ: Μεγάλη νικήτρια η Washington Post για την κάλυψη της εισβολής στο Καπιτώλιο
- Τον υψηλότερο δείκτη μολύνσεων από κορονοϊό μεταξύ χωρών της ΕΕ καταγράφει η Πορτογαλία
- Ο Πούτιν ετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο, λένε οι ΗΠΑ. ΟΗΕ: Χιλιάδες παραπάνω νεκροί άμαχοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κηφισιά: Αγριο ξύλο μεταξύ ανήλικων κοριτσιών με κοινό που επευφημούσε
- Δείτε τα νούμερα τηλεθέασης στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και εκπομπών για χθες,9/5/2022
- Απόλλων Σμύρνης – Λαμία 0-0: Δείτε τις καλύτερες στιγμές της αναμέτρησης
- Οι Ουκρανοί βύθισαν το «σκάφος παρέλασης» του Βλαντιμίρ Πούτιν
- Φαρμακερή ανάρτηση για τις ελληνικές ενστάσεις στην απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου
- Πιο κοντά η συμφωνία στην Ε.Ε για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
- Ν. Γιατρομανωλάκης: Πρέπει να επανέλθουν 18.000 καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία
- Δημοσκόπηση GPO: Αυτοί είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί
- Microsoft: Καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης στις εργαζόμενές της που θέλουν να κάνουν άμβλωση