Η «διπλωματική καταιγίδα» του Σούνακ για τα Γλυπτά - Αντιδράσεις εντός και εκτός Βρετανίας

Η επιλογή του Ρίσι Σούνακ να εμφανιστεί ως «υπερασπιστής της παραμονής των Μαρμάρων» στο Λονδίνο ξεσηκώνει εδώ και 24 ώρες μία απρόσμενη «διπλωματική καταιγίδα» - η έκφραση ανήκει στο Politico - κυριολεκτικά από το πουθενά...

Politico: «Ο Ρίσι έχασε τα λογικά του»

«Ο Ρίσι έχασε τα λογικά του» σχολιάζει ο αρθρογράφος, χρησιμοποιώντας έναν  βρετανικό ιδιωματισμό, που κατά γράμμα μεταφράζεται στα ελληνικά «έχασε τα μάρμαρά του» για να προσθέσει παρακάτω: «Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είναι στο επίκεντρο μιας διπλωματικής καταιγίδας μετά την ακύρωση

μιας προγραμματισμένης συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα». 


BBC: H Aθήνα διαψεύδει ότι υποσχέθηκε να μην εγείρει (ο Μητσοτάκης) το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Η Ελλάδα αρνείται ότι υποσχέθηκε να μην εγείρει (ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης) το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Νο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ εμπλέκεται σε μια βαθύτερη διαμάχη με την Αθήνα μετά την ακύρωση της συνάντησης μεταξύ του Ρίσι Σουνάκ και του Έλληνα πρωθυπουργού. Η Ντάουνινγκ Στριτ πίστευε(!) ότι είχε διαβεβαιώσεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε δημόσια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - γνωστά και ως Μάρμαρα του Ελγιν - κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο», γράφει στην εισαγωγή του δικού του ρεπορτάζ το BBC.

Όμως ακολουθεί μία ευθεία διάψευση, καθώς το βρετανικό δίκτυο γράφει ότι «μια ελληνική πηγή το διέψευσε», καθώς πηγή της ελληνικής κυβέρνησης (απαντώντας στο BBC) αμφισβήτησε ότι είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για το ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μιλούσεε για τα Μάρμαρα όσο θα  βρισκόταν στην Βρετανία.

Η κριτική από τους Εργατικούς και άλλες φωνές κατά Σούνακ στην Βρετανία

Οι Εργατικοί χαρακτήρισαν τη διαμάχη ως «αξιοθρήνητη», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ότι την προκάλεσε με τους λανθασμένους χειρισμούς του.

Στον απόηχο της δημόσιας διπλωματικής διαφωνίας, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ επιχείρησε κατά ένα τρόπο να «μοιράσει στα δύο» την ευθύνη, δηλώνοντας στο BBC Breakfast (Τρίτη 28 Νοεμβρίου) ότι ήταν «λυπηρό» που δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, αφού ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε μια «πρόταση σε δεύτερο χρόνο» να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι πρόκειται για προσχηματική πρόταση, καθώς είναι δεδομένο πως κανένας πρωθυπουργός ευρωπαϊκής ή άλλης χώρας δεν θα δεχόταν μία τέτοια υποτιμητική «αντιπρόταση» - και ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε ακριβώς αυτό, απορρίπτοντά την.

Άδωνις Γεωργιάδης στο BBC Radio: O Mητσοτάκης εξέφρασε 11 εκατομμύρια Ελληνες


Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στην εκπομπή World at One του BBC Radio 4 ότι η απόφαση του κυρίου Σουνάκ ήταν «λάθος».

Αποφεύγοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά, ο Έλληνας υπουργός Εργασίας τόνισε τον «τεράστιο σεβασμό» του για τον βρετανικό λαό και τη φιλία των δύο χωρών, ωστόσο κάνει σαφές ότι «αυτό που ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του δεν είναι απλώς δική του γνώμη, είναι η μοναδική γνώμη. των 11 εκατομμυρίων Ελλήνων».

«Ο Σουνάκ μοιάζει πολύ με τον Έλγιν»

Στο ρεπορτάζ του BBC παρουσιάζεται και η άποψη που διατυπώνει η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη, πρώην μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας σε καυστικό ύφος, ότι η διαμάχη «κάνει τον Ρίσι Σουνάκ να μην φαίνεται καλύτερος από τον Λόρδο Έλγιν». Η κυρία Σταματούδη, σε μία σύντομη ιστορική ανάλυση, κατηγόρησε τον Ελγιν ότι στην πραγματικότητα έκανε λαθρεμπόριο αντικειμένων «για να διακοσμήσει το εξοχικό του σπίτι στη Σκωτία».

«Δεν ήταν δυνατόν» ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, υπογραμμίζει.

Σε σκληρή γραμμή οι Συντηρητικοί  - Το «μπαλάκι» στο Βρετανικό Μουσείο από τους Εργατικούς 

Στο ρεπορτάζ του BBC αποτυπώνονται οι διαφορετικές αποχρώσεις στις θέσεις Βρετανών Συντηρητικών και Εργατικών, καθώς σημειώνεται ότι «ο κ. Σούνακ θέλει να θεωρείται υπερασπιστής της παραμονής των Μαρμάρων στο Λονδίνο». Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών φέρεται να δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη - τα Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ».
Στον αντίποδα, ο Λόρδος Βέιζι, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, ο οποίος προεδρεύει του συμβουλευτικού συμβουλίου του Parthenon Project που είναι αφιερωμένο στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, είπε στο πρόγραμμα Today ότι ήταν «περίεργο» για τον Βρετανό πρωθυπουργό να ακυρώσει τη συνάντηση.

Η βρετανική κοινή γνώμη υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών

«Είναι συνδεδεμένο σε κάποιο βαθμό με τους παραδοσιακούς πολιτιστικούς πολέμους, όπου όποιος τολμά να πει ότι η βρετανική ιστορία δεν ήταν τέλεια είναι κατά κάποιο τρόπο αντι-πατριώτης...Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι, από ό,τι μπορώ να θυμηθώ, κάθε δημοσκόπηση στο βρετανικό κοινό λέει ότι οι συμπολίτες μου πιστεύουν ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν».

Από τη δική του πλευρά, οι Εργατικοί αποστασιοποιούνται από δημοσιεύματα ελληνικής εφημερίδας που ανέφεραν ότι είναι ανοιχτοί σε «μια νομική φόρμουλα» για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Αντίθετα, το κόμμα περιορίζεται να δηλώνει επισήμως, ότι η θέση του είναι ότι εάν το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση κατέληγαν σε συμφωνία δανεισμού, μια κυβέρνηση των Εργατικών δεν θα στεκόταν εμπόδιο.

Related...Κώστας Λουκάς: Ελληνας σε κορυφαία διευθυντική θέση στη MicrosoftΣκόνη 4,6 δισ. ετών από τον αστεροειδή Bennu στο «μικροσκόπιο» επιστημόνων
Keywords
Τυχαία Θέματα