Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί το επιχειρείν

Η Ελλάδα παραμένει στο λάθος δρόμο. Η δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε υπερβολικά φορολογικά βάρη. Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει ένα από τα χειρότερα παγκοσμίως. Μεταρρυθμίσεις που εγκρίνονται από το κοινοβούλιο συχνά μένουν σχέδια επί χάρτου. Ο δημόσιος τομέας παραμένει τεράστιος και ανεπαρκής (συνταξιούχοι και εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα είναι σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι από αυτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι εργαζόμενοι του δημόσιου
τομέα συχνά προσλαμβάνονταν περισσότερο λόγω της σχέσης τους με κάποια παράταξη, παρά λόγω της αξίας τους). Το brain drain έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Η χώρα παρόλα αυτά δεν έχει ακόμα κανονικό κτηματολόγιο, οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν πολύ αργά και ένας μεγάλος αριθμός επαγγελμάτων παραμένει κλειστός. Οι ελληνικές τράπεζες δε μπορούν να δώσουν δάνεια στην πραγματική οικονομία παρά την επαναλαμβανόμενη αύξηση κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια και παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Η Ελλάδα είναι το μοναδικό μέλος της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε επίσημο πρόγραμμα προσαρμογής, με τις αξιολογήσεις κάθε τριμήνου να χρειάζονται ένα χρόνο για να ολοκληρωθούν. Και θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμα.

Η οικονομία έχει κολλήσει σε μηδενική ανάπτυξη, παρότι έχει ήδη χάσει ¼ του ΑΕΠ στη διάρκεια της κρίσης. Για μια χώρα που δέχεται αριθμό τουριστών τριπλάσιο του πληθυσμού της, μια τέτοια απόδοση είναι φρικτή. Η Ελλάδα απλώς κυβερνάται πολύ άσχημα.

Δεν είναι απαραίτητα νέα «κίνητρα» για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Αρκεί και μόνο να απομακρύνουμε τα υπάρχοντα εμπόδια.

Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει φιλόδοξη και να εφαρμόσει ένα σχέδιο ανάπτυξης με βάση ένα επιχειρηματικό μοντέλο, δεν υπάρχει άλλη λύση. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται στις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα αντί στο δημόσιο τομέα, που δε μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται για να μεγαλώνει χωρίς αποτέλεσμα. Η Ελλάδα θα πρέπει να καταστρώσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για να αποκτήσει μια οικονομία με χαμηλή φορολογία και φιλικό επενδυτικό περιβάλλον στα επόμενα χρόνια, να καθορίσει τα βήματα που θα οδηγήσουν στην εκπλήρωση αυτού του στόχου και στην εφαρμογή του σχεδίου. Οι επιτυχημένες πρακτικές άλλων χωρών, αναλόγως της περιοχής, μπορούν να λειτουργήσουν συμβουλευτικά. Η τεχνική βοήθεια από οργανισμούς του εξωτερικού μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Η κυβέρνηση θα 'πρεπε να αποφύγει να επιλέξει τομείς στις επενδύσεις, αλλά σίγουρα θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις στον τουρισμό, τη γεωργία, την εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η Φλόριντα των ηλικιωμένων κατοίκων της Ευρώπης, ένα παγκόσμιο συνεδριακό κέντρο, ένας εκπαιδευτικός προορισμός για κλασικές σπουδές, αρχαιολογία, αλλά και για καλοκαιρινά μαθήματα όλων των κλάδων. Ο ιατρικός τουρισμός είναι άλλος ένας τομέας με τρομερές δυνατότητες, με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα να είναι σημαντικά φθηνότερη και πολλές φορές καλύτερη από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Δεν είναι απαραίτητα νέα «κίνητρα» για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Αρκεί και μόνο να απομακρύνουμε τα υπάρχοντα εμπόδια. Το να εντοπίσουμε τα εμπόδια στις επενδύσεις και να τα αντιμετωπίσουμε θα λύσει το πρόβλημα. Το σημείο εκκίνησης είναι τόσο χαμηλό, που η ανάπτυξη θα μπορούσε να ξαφνιάσει θετικά, αν η Ελλάδα ξεκινήσει να σκέφτεται επιχειρηματικά, αντί να προσπαθεί να σώσει ένα άθλιο παρελθόν κρατώντας τις παλιές συνήθειες που οδήγησαν σε αυτή την κρίση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα