Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ παρακαταθήκη για το μέλλον

.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και η συνεπακόλουθη ομιλία του στο Κογκρέσο αποτελεί την κορύφωση των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια.

Η στάση της Ελλάδας στο Ουκρανικό καθώς και η πρόσφατη αμυντική συμφωνία έχει αναδείξει τόσο την υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης όσο και την γεωπολιτική σημασία της χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής συνηγορούν στην ανάδειξη της Ελλάδας

ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Επιπλέον, η επίσκεψη Μητσοτάκη λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας περιπλέκονται ως αποτέλεσμα της πρόσφατης δήλωσης Ερντογάν πως θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η στάση της Τουρκίας είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα διαρκέσει, τουλάχιστον μέχρι ο Πρόεδρος Ερντογάν να λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις και ανταλλάγματα. Ωστόσο, η συνέπεια της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ισχυροποιεί τους δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών όπως φαίνεται και από το γεγονός πως ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει ακόμα προσκληθεί στο Λευκό Οίκο παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του.

Η ατζέντα του πρωθυπουργού ορθώς περιλαμβάνει μια σειρά θεμάτων όπως η ενέργεια και η Τουρκική επιθετικότητα. Προφανώς και δεν περιμένουμε κάποια θεαματική αλλαγή στάσης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία. Ωστόσο, το γεγονός πως ο πρωθυπουργός έχει αναπτύξει άμεσες διαπροσωπικές σχέσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σίγουρα θα έχει θετικό αντίκτυπο στην θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Είναι εύκολο να απορρίψουμε την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ως μια ακόμα «ευκαιρία για φωτογραφία» χωρίς κανέναν ουσιαστικό αντίκτυπο για τις ελληνικές θέσεις. Ωστόσο, στις διεθνείς σχέσεις οι σχέσεις μεταξύ κρατών δεν οικοδομούνται εν μια νυκτί και απαιτείται συνεχής προσπάθεια.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού είναι σίγουρο πως θα επιφέρει θετικές εξελίξεις στην δεδομένη πρόθεση της Ελλάδας να αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F35. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει την μελλοντική απόκτηση των ίδιων μαχητικών από την Τουρκία. 

Κλείνοντας, η σημειολογία της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας που μίλησε στην Βουλή των Αντιπροσώπων.  Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακουσθούν οι Ελληνικές θέσεις στο νομοθετικό σώμα της πιο ισχυρής χώρας παγκοσμίως. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα που ταλανίζεται από προκλήσεις όπως η πανδημία Covid-19, η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και η ενεργειακή κρίση οι καλές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας μπορούν να αποτελέσουν μια παρακαταθήκη για μελλοντικές επιτυχίες. 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΜια ομιλία που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική αλλά μόνο εάν...Ελληνοαμερικανικές σχέσεις: Aπό την πόλωση στην ωρίμανση και με αξιώσεις αυτοκαθορισμού
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη, ΗΠΑ,mitsotaki, ipa