Η επόμενη ημέρα μετά την Ουάσιγκτον. Οι προτάσεις προς την Αθήνα και οι όροι που θέτει η κυβέρνηση για συμφωνία με ΔΝΤ

Συγκλίσεις αλλά και σημαντικές διαφορές βλέπει η ελληνική κυβέρνηση ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα. Το Μαξίμου αμέσως μετά τη λήξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και λίγες ώρες πριν από την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα αξιολογεί την κατάσταση και δίνει την εικόνα τού τι ζητούν ΔΝΤ και ΕΕ αλλά και που,
ενδεχομένος, είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να υποχωρήσει.

Αυτό που προκύπτει από κύκλους του Μαξίμου είναι πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5%, το 2018.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ της Wall Street Journal που επικαλείται αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις αλλά δεν κατονομάζει, υπό αυτή την πρόταση η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει για τα λεγόμενα μέτρα «έκτακτης ανάγκης» (contingency measures) ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ επιπλέον των 5 δισ. ευρώ που ήδη τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους.

Αξιωματούχοι σημείωναν πως από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα λιτότητας για να πιαστεί ο στόχος του 3,5%, τότε δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα με τα έξτρα μέτρα αφού δεν θα χρειαστούν εάν τελικά η Αθήνα έχει δίκιο,

Διαβάστε επίσης:

Πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ εξετάζουν οι δανειστές, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ

Διάλογος κωφών. ΔΝΤ και Ευρωπαίοι θέλουν να είναι μαζί στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να συμφωνούν για το τι θα γίνει με το χρέος

Πώς ο Σόιμπλε αιφνιδίασε Αθήνα και Κομισιόν με την πρόταση για προληπτικά μέτρα. Όλο το παρασκήνιο

Όσον αφορά στις συγκλίσεις σημαντικότερη, τονίζουν οι κύκλοι του Μαξίμου, ότι είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο είναι να έχουν ψηφιστεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη το ασφαλιστικό και φορολογικό από τις αρμόδιες επιτροπές.

Επιπλέον θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά, τονίζει το Μαξίμου, είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις "κόκκινες γραμμές" στο αφορολόγητο και τις συντάξεις, ενώ σημειώνει πως οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας.

Ωστόσο επισημαίνεται πως επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Αναλυτικά σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης

1. Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σημαντικότερη σύγκλιση, είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

2. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

3. Θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις "κόκκινες γραμμές" στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

4. Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα "πακέτο" που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.

5. Είναι επίσης προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες.

6. Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.

7. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα