Η ηγεσία της Κίνας παραδέχεται για πρώτη φορά «παραλείψεις και ανεπάρκειες» στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Η πολιτική ηγεσία της Κίνας παραδέχεται για πρώτη φορά «ανεπάρκειες και παραλήψεις» στην αντιμετώπιση της εμφάνισης και εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Η παραδοχή ήρθε από την μόνιμη επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου και ζήτησε τη βελτίωση του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της Κίνας ενώ διέταξε την λήψη αυστηρών μέτρων κατά της λειτουργίας παράνομων αγορών άγριων ζώων, αφού εκτιμάται πως ο κορονοϊός που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή 427 ανθρώπων εμφανίστηκε σε μια τέτοια

αγορά και μεταδόθηκε σε άνθρωπο.

«Απαντώντας σε αυτές τις ανεπάρκειες και παραλείψεις ... πρέπει να βελτιώσουμε το εθνικό σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας στον χειρισμό επειγουσών και επικίνδυνων αποστολών», αναφέρει η σχετική έκθεση.

Όπως τονίζεται «...είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η εποπτεία της αγοράς, να απαγορευτεί αποφασιστικά και να κλείσουν οι παράνομες αγορές άγριων ζώων και το εμπόριο».

Σημειώνεται πως η αρχική αντιμετώπιση της εμφάνισης του κορονοϊού από το Πεκίνο έχει σχολιαστεί ευρέως και ιδιαίτερα αρνητικά ενώ αξιωματούχοι έχουν κατηγορηθεί πως υποβάθμισαν την σοβαρότητα της κατάστασης και πως σε αρκετές περιπτώσεις προσπάθησαν να αποκρύψουν γεγονότα που σχετίζονται με τα κρούσματα.

Ένας γιατρός στην Γουχάν μάλιστα- που είναι και το επίκεντρο της έξαρσης της επιδημίας- φαίνεται πως προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του για το ξέσπασμα της επιδημίας στα τέλη του περασμένου έτους αλλά κατηγορήθηκε ότι είχε προβεί σε «ψευδή σχόλια» και η αστυνομία τον προειδοποίησε να σταματήσει αυτή ν την «παράνομη δραστηριότητα».

Λίγο αργότερα τον Ιανουάριο η κινεζική κυβέρνηση διέταξε να τεθεί σε καραντίνα ολόκληρη η επαρχία Χουμπέϊ από όπου εκτιμάται πως ξεκίνησε η μετάδοση του κορονοϊού.

Τώρα δύο ακόμη μεγάλες πόλεις στην ανατολική Κίνα, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο της επιδημίας, ανακοίνωσαν μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των κατοίκων τους προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Οι δημοτικές αρχές της Ταϊζού και τρεις περιοχές της πόλης Χανγκζού (περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σανγκάης) επιτρέπουν μόνο σε ένα άτομο ανά νοικοκυριό να βγαίνει από το σπίτι κάθε δύο ημέρες για να κάνει ψώνια.

Συνολικά οι περιορισμοί αφορούν 9εκατ. ανθρώπους.

Παρά βέβαια την κριτική που ασκείται στο Πεκίνο θα πρέπει να επισημανθεί πως η κυβέρνηση να θέσει υπό περιορισμό μια ολόκληρη πόλη 55εκατ. ανθρώπων, έφτιαξε ένα ολόκληρο νοσοκομείο μέσα σε 10 ημέρες (και αναμένεται και το δεύτερο) ενώ μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει 6,8δισ. δολάρια για την πρόληψη και τον έλεγχο του κορονοϊού. Και όλα αυτά χωρίς να δέχεται μέχρι στιγμής κάποια βοήθεια από άλλες χώρες.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μία επιδημία (και ποιες χώρες είναι καλύτερα προετοιμασμένες) Η κρίση του κορονοϊού μαρτυρά τις ρωγμές στην κινεζική ενότητα
Keywords
Τυχαία Θέματα