Η ιστορία και το ταξίδι των πυροτεχνημάτων, από την Κίνα στην Ευρώπη και την Αμερική
Οι περισσότεροι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι τα πυροτεχνήματα εφευρέθηκαν στην Κίνα, αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι γενέτειρα τους είναι η Μέση Ανατολή ή την Ινδία.
Παρότι η αρχή της ιστορίας τουςγυρίζει 2000 χρόνια πίσω, τα σύγχρονα πυροτεχνήματα -όχι βεβαίως στις απίθανες εκδοχές που τα απολαμβάνουμε στις μέρες μας- εφευρέθηκαν μόλις τη δεκαετία του 1830.
Πώς ήταν όταν για παράδειγμα, ο Ερρίκος Ζ', ιδρυτής της δυναστείας των Τυδώρ, γιόρτασε το γάμο του με πυροτεχνήματα το 1486;
200 π.Χ. - 800 μ.Χ.: Η γέννηση των πυροτεχνημάτων
Γύρω στο 800 μ.Χ., ένας αλχημιστής ανακάτεψε θείο, κάρβουνο και νιτρικό κάλιο (ένα συντηρητικό τροφίμων) ελπίζοντας να βρει το μυστικό για την αιώνια ζωή. Όταν το μείγμα πήρε φωτιά γεννήθηκε η πυρίτιδα στην πρώτη, ακατέργαστη μορφή της. Κι όταν η σκόνη αυτή τοποθετήθηκε σε σωλήνες από μπαμπού στους οποίους έβαλαν φωτιά, γεννήθηκαν τα πρώτα πυροτεχνήματα. Σταδιακά τα καλάμια μπαμπού αντικαταστάθηκαν από χάρτινα περιβλήματα και αντί να τα πετούν στη φωτιά, οι Κινέζοι πρόσθεσαν φυτίλια κατασκευασμένα από λεπτό χαρτί.
(Photo by Zhou Ying/VCG via Getty Images)Αν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε ένα σόου πυροτεχνημάτων το 800 μ.Χ., θα διαπιστώναμε πόσο διαφορετικό είναι από αυτά που βλέπουμε σήμερα. Τα πυροτεχνήματα χρησιμοποιούνταν για να διώξουν τα κακά πνεύματα, όπως επίσης σε γάμους και γεννήσεις, μόνο που απλώς τους έβαζαν φωτιά, δεν τα εκτόξευαν στον αέρα, ούτε υπήρχαν (πρόσθετα) χρώματα. Συνεπώς ένα «σόου πυροτεχνημάτων» ήταν απλώς μια σειρά από μικρές, θορυβώδεις εκρήξεις.
1200 -1600 μ.Χ.: Η πολεμική τεχνολογία πηγαίνει στη ΔύσηΌπως ήταν αναμενόμενο, ο στρατός δεν άργησε να υιοθετήσει την πυρίτιδα. Μέχρι το 1200, η Κίνα είχε κατασκευάσει τα πρώτα πυροβόλα όπλα. Εκτός μάχης ωστόσο, η τεχνολογία οδήγησε στα πρώτα εναέρια πυροτεχνήματα.
Η πυρίτιδα έφτασε στη Δύση από Ευρωπαίους και Άραβες εμπόρους, διπλωμάτες και Φραγκισκανούς ιεραπόστολουςπου είχαν ταξιδέψει την Κίνα. Πηγές αναφέρουν ότι ήταν ο Μάρκο Πόλο που το 1295 έφερε τα πυροτεχνήματα στην Ευρώπη από την Ασία, αν και κατά το Smithsonian, οι Ευρωπαίοι χρησιμοποίησανπυροβόλα όπλα με πυρίτιδα κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών, λίγα χρόνια νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, οι μηχανικοί στη Δύση, όπως οι Κινέζοι, κατασκεύασαν όπλα -μουσκέτα και κανόνια- ενώ συνέχισαν να αναπτύσσουν τα πυροτεχνήματα που έγιναν μεγαλύτερα και περίτεχνα.
Εάν παρακολουθούσαμε μια επίδειξη πυροτεχνημάτων το 1600, θα διαπιστώναμε ότι η τεχνική δεν ήταν πολύ διαφορετική από της αρχαίας Κίνας, αλλά ήταν πολύ πιο διασκεδαστική. Πλέον τα πυροτεχνήματα χρησιμοποιούνταν σε στρατιωτικές νίκες, θρησκευτικές εκδηλώσεις και βασιλικούς εορτασμούς και τα εναέρια πυροτεχνήματα (ακόμα χωρίς χρώματα, εκτός από την πορτοκαλί απόχρωση) αναλάμβανανειδικοί τεχνίτεςμε τους βοηθούς τους, τους επονομαζόμενους «πράσινους άνδρες», από τα φύλλα με τα οποία κάλυπταν τα ρούχα τους προκειμένου να προστατευθούν από τις σπίθες. Πριν από την παράσταση, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, οι βοηθοί δημιουργούσαν χαρούμενο κλίμα λέγοντας αστεία στο πλήθος. Το να είσαι «πράσινος» ωστόσο, ήταν μια εξαιρετικά επικίνδυνη δουλειά και πολλοί τραυματίζονταν ή σκοτώνονταν όταν τα πυροτεχνήματα δεν λειτουργούσαν σωστά και τη ρίψη ή την καύση.
1600 - μέχρι σήμερα: Τα χρώματαΟι βασιλείς της Αγγλίας ανταγωνίζονταν την Ευρώπη για την πιο εντυπωσιακή επίδειξη πυροτεχνημάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πυροτεχνουργός του βασιλιά Ιάκωβου Β′ τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη για την εντυπωσιακή επίδειξη πυροτεχνημάτων που διοργάνωσε για τον εορτασμό της στέψης του, ενώ ο Μεγάλος Πέτρος, τσάρος της Ρωσίας γιόρτασε τη γέννηση του γιου του με ένα σόου πυροτεχνημάτων διάρκειας πέντε ωρών.
Πυροτεχνήματα φωτίζουν το Chateau de Chambord, Γαλλία (Photo by Thierry PRAT/Sygma via Getty Images)Στην Αμερική, στις δεκατρείς βρετανικές αποικίες που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα πυροτεχνήματα έφτασαν από την Αγγλία. Αν έχετε αναρωτηθεί γιατί η Ημέρα της Ανεξαρτησίας γιορτάζεται στις ΗΠΑ με πυροτεχνήματα, αυτό οφείλεται στους Βρετανούς -και τον Τζον Άνταμς.
Στις 2 Ιουλίου 1776, δύο μέρες πριν από την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, έγραφε στη γυναίκα του: «Αυτή η μέρα θα είναι η πιο αξέχαστη στην ιστορία της Αμερικής. Πιστεύω ότι θα εορτάζεται από τις επόμενες γενιές σαν μία μεγάλη επέτειος... Θα πρέπει να τιμηθεί με μεγαλοπρέπεια και παρελάσεις... φωτιές και φωτισμούς [πυροτεχνήματα]... από τη μια άκρη της ηπείρου έως την άλλη, από τώρα και για πάντα».
Όπως και έγινε. Στις 4 Ιουλίου 1777, στην πρώτη επέτειο υπήρξαν όντως πυροτεχνήματα, ακόμη χωρίς χρώματα. Έπρεπε να περάσουν 60 χρόνια έως ότου Ιταλοί εφευρέτες προσθέσουν μέταλλα όπως στρόντιο για το κόκκινο, βάριο για το πράσινο, χαλκό για το μπλε και νάτριο για το κίτρινο. Ήδη κατά την Αναγέννηση είχαν αρχίσει να εμφανίζονται σχολές πυροτεχνουργίας σε όλη την Ευρώπη, που δίδασκαν στους πρόθυμους τεχνίτες πώς να δημιουργούν περίτεχνες εκρήξεις. Τα σύγχρονα πυροτεχνήματα γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1830 και οι εορτασμοί απέκτησαν έκτοτε ένα εντελώς νέο, μαγικό φως.
Με πληροφορίες απόSmithsonian, Livescience
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Η Ντίνα Νικολάου στρώνει το πασχαλινό τραπέζι για την HuffPostΚαιρός του σιγάν: Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ για τη σιωπή των μοναστηριών«The Offer»: Η μίνι σειρά που ρίχνει φως στα παρασκήνια του «Νονού» έρχεται στην Cosmote TV- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξενοδόχος: "Δίνω δωρεάν κοτέτσι στους υπαλλήλους να μείνουν και δεν έρχονται"
- Περιστέρι: Τι είπε στις Αρχές η 15χρονη Φωτεινή - Είχε εγκαταλείψει ξανά το σπίτι της
- Το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, σούπερ μάρκετ και κρεοπωλείων το Μεγάλο Σάββατο
- «Η επικίνδυνη εμμονή να ηττηθεί ο Πούτιν»- Ένας δυτικός αναλυτής προειδοποιεί για το βαρύ τίμημα
- Σπύρος Φωκάς: Η καριέρα στο Χόλιγουντ, η γυναίκα που τον κατέστρεψε και η ζωή του σήμερα (pics+vid)
- Ο παίκτης που... πετσόκοψε τον τραπεζίτη του Deal και έμεινε με τα δύο μεγαλύτερα ποσά
- Πάσχα 2022: Τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα το Μεγάλο Σάββατο
- Ο Τσίπρας πλησιάζει
- Μεγάλο Σάββατο - Εορταστικό ωράριο: Πώς λειτουργούν εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία
- Μεγάλος σεισμός στη Βοσνία: Μια νεκρή, αρκετοί τραυματίες και μεγάλες ζημιές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Ας θυμηθούμε τον Ηρώδη Αττικό
- Η ιστορία και το ταξίδι των πυροτεχνημάτων, από την Κίνα στην Ευρώπη και την Αμερική
- ΗΠΑ: Συμπαθές γουάλαμπι το έσκασε από ζωολογικό κήπο και έπαιζε «κρυφτό» με τις αρχές
- 59η Μπιενάλε Βενετίας: Ουρές επισκεπτών στο Ελληνικό Περίπτερο στα εγκαίνιά του
- Ένας Θεός για τα θύματα αυτού του κόσμου: Το Θείο Δράμα στην τέχνη
- Η ΕΕ «βλέπει» τρόπο πληρωμής για ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζονται κυρώσεις
- Πολύτιμες οδηγίες για ένα καλό και ασφαλές Πάσχα
- Κύπρος: Με ηγεσία στο δικό της κόσμο δεν έχουμε προοπτική