Οι τηγανητές πατάτες μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη σύμφωνα με νέα έρευνα

Eίναι λιπαρές, αμυλώδεις και ένα εύκολο φαγητό για πολλούς. Αλλά το να τρώμε τηγανητά - και συγκεκριμένα τηγανητές πατάτες -  μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην ψυχική μας υγεία.

Μια ερευνητική ομάδα με έδρα το Χανγκζού της Κίνας, διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών, ειδικά τηγανητών πατατών, συνδέθηκε με 12% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με άτομα που δεν έτρωγαν τηγανητά.

Η σχέση ήταν πιο έντονη μεταξύ των νέων ανδρών και των

νεότερων καταναλωτών.

Τα τηγανητά τρόφιμα είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες επιπτώσεις στην υγεία. Αυτά τα αποτελέσματα «ανοίγουν μια λεωφόρο στη σημασία της μείωσης της κατανάλωσης τηγανητού φαγητού για (καλύτερη) ψυχική υγεία», σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό PNAS.

Ωστόσο, οι ειδικοί που μελετούν τη διατροφή είπαν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και δεν είναι απαραιτήτως σαφές εάν τα τηγανητά φαγητά προκάλεσαν προβλήματα ψυχικής υγείας ή εάν τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους στράφηκαν στα τηγανητά.

Η μελέτη αξιολόγησε 140.728 άτομα σε διάστημα 11,3 ετών. Μετά τον αποκλεισμό των συμμετεχόντων που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη μέσα στα πρώτα δύο χρόνια, συνολικά 8.294 περιπτώσεις ανθρώπων με άγχος και 12.735  περιπτώσεις ανθρώπων με κατάθλιψη βρέθηκαν ανάμεσα σε όσους κατανάλωναν τηγανητό φαγητό, ενώ ειδικά οι τηγανητές πατάτες βρέθηκαν να έχουν 2% αύξηση του κινδύνου (να προκαλέσουν) κατάθλιψη σε σχέση με τηγανητό λευκό κρέας.

Η μελέτη είχε επίσης βρει ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερες από μία μερίδες τηγανητού φαγητού τακτικά ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι άνδρες. «Ο ανθρώπινος παράγων αυτής της μελέτης μπορεί να υποδεικνύει ακριβώς αυτό που ισχυρίζεται: ότι η υψηλότερη πρόσληψη τηγανητών τροφών αυξάνει τον κίνδυνο άγχους/κατάθλιψης», ανέφερε μέσω μέιλ ο δρ. Ντέιβιντ Κατς, ειδικός ιατρικής στον τρόπο ζωής που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Ωστόσο, η αιτιώδης οδός θα μπορούσε εξίσου εύκολα να πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση: τα άτομα με άγχος/κατάθλιψη στρέφονται σε ”φαγητό ανακούφισης” με αυξανόμενη συχνότητα για κάποια εμφάνιση ανακούφισης», πρόσθεσε ο Κατς, ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής True Health Initiative, ενός παγκόσμιου συνασπισμού εμπειρογνωμόνων που είναι αφοσιωμένοι στην ιατρική βασισμένη σε στοιχεία του τρόπου ζωής.

Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα μπορούσαν να στραφούν σε ανακουφιστικές τροφές ως τρόπο αυτοθεραπείας, είπε.

Τα ανθυγιεινά τρόφιμα και η κακή διατροφή μπορούν να μειώσουν τη διάθεσή κάποιου και να προάγουν μια (δυσοίωνη) κατάσταση ψυχικής υγείας, όπως διαπιστώθηκε σε μια προηγούμενη μελέτη που αναφέρεται σε αυτή τη νέα.

Ο δρ Γουόλτερ Γουίλετ ανέφερε είπε ότι τα αποτελέσματα «θα πρέπει να θεωρηθούν ως πολύ προκαταρκτικά».

«Οι επιπτώσεις των τηγανητών τροφών στην υγεία θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το τι τηγανίζεται και το είδος του λίπους που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα», δηλώνει επίσης ο Γουίλετ, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, μέσω email

«Οι (τηγανητές) πατάτες αποτελούν λόγο ανησυχίας για πιθανές επιπτώσεις της διάθεσης, επειδή μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια ορμονικές αντιδράσεις σε αυτές τις αυξήσεις. Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις αμβλύνονται εν μέρει από το λίπος, το οποίο παρέχεται από το τηγάνισμα».

Ο Γουίλετ σημείωσε επίσης ότι το ακρυλαμίδιο δεν παράγεται μόνο με το τηγάνισμα. Βρίσκεται (και) στον καφέ, λόγω του καβουρδίσματος των κόκκων, αλλά και στο τοστ, επειδή «η θέρμανση των υδατανθράκων μαζί με την πρωτεΐνη μπορεί να το κάνει αυτό»...

ΠΗΓΗ: cnn.com

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Το μεγάλο κόλπο για τις πιο τέλειες τηγανητές πατάτεςΕτσι κάνουμε τραγανές τις ξαναζεσταμένες τηγανητές πατάτεςΗ ανακάλυψη της τηγανητής πατάτας, η σχέση των Αρχαίων Αιγύπτιων με τα κρουασάν και άλλες 5 ιστορίες φαγητού
Keywords
Τυχαία Θέματα
Η κατανάλωση τηγανητής πατάτας μπορεί να σχετίζεται με την κατάθλιψη σύμφωνα με νέα έρευνα,