Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο: Επιδιώκεται να μετατεθούν για αργότερα τα «δύσκολα» μέτρα

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την εκταμίευση των 2 δισ ευρώ της υποδόσης, αλλά και τις απώλειες που έφερε στην κυβερνητική πλειοψηφία η ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, στην κυβέρνηση επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους και να μεταθέσουν τις «καυτές πατάτες» για αργότερα.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήδη υπάρχει σε εξέλιξη με τους δανειστές διαπραγμάτευση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υπόλοιπων προαπαιτούμενων, αλλά και των δεσμεύσεων που περιλαμβάνει
το μνημόνιο που συμφωνήθηκε και ψηφίστηκε τον Αύγουστο από τη Βουλή.

Στελέχη με πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κυβερνητική πλειοψηφία, εφόσον επιμείνουν να κλείσουν όλα τα ανοικτά θέματα εντός του 2015. Αποτέλεσμα ήταν οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup να δώσουν λίγο παραπάνω χρόνο για τη διαπραγμάτευση του Ασφαλιστικού, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου πρέπει να έχει ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων και μέχρι τις αρχές του 2016 να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν πολύ χρόνο, ωστόσο μπορούν να διαπραγματευτούν τουλάχιστον το περιεχόμενο της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων και της ατζέντας των θεμάτων που θα περιλαμβάνει η αξιολόγηση, θεωρώντας πλέον ως δεδομένο ότι τότε θα κριθεί και η τύχη του Ασφαλιστικού.

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, αν και η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών θα φέρει πιο κοντά τη συζήτηση για το χρέος, εν τούτοις το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν είναι θετικό προκειμένου να δοκιμαστούν στη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια όπως το φορολογικό ή Ασφαλιστικό.

Η εικόνα που έχει μέχρι τώρα η Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι ότι η στάση των δανειστών είναι θετική για τη μετάθεση των «δύσκολων» φορολογικών μέτρων όπως είναι η φορολογία των αγροτών, η φορολόγηση των ενοικίων και η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην φορολογική κλίμακα.

Αντίστοιχα, φαίνεται πως η φορολόγηση των εισοδημάτων του 2015 θα γίνει με το ίδιο φορολογικό σύστημα, με μικρές αλλαγές. Το υπουργείο Οικονομικών καταλήγει σε αυτό προκειμένου να καταφέρει να ανοίξει το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες στόχος είναι να αποσυμφορηθεί το φορολογικό ημερολόγιο, το οποίο παραδοσιακά φορτώνεται το δεύτερο εξάμηνο με τις περισσότερες και βαρύτερες πληρωμές προς την εφορία.

Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν μικρές αλλαγές στη φορολογία και επικέντρωση στην προσπάθεια να είναι έτοιμο το σύστημα TAXIS εντός του πρώτου τριμήνου προκειμένου να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με στόχο να είναι έτοιμο εντός του 2016 και με αυτό να φορολογηθούν τα εισοδήματα στις δηλώσεις που θα κατατεθούν το 2017.

Αντίθετα δεν είναι θετικά τα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών αναφορικά με το χρόνο διαπραγμάτευσης και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό σύστημα. Οι επικεφαλής των κλιμακίων έχουν ξεκαθαρίσει στον υπουργό Εργασίας ότι το πρώτο και σημαντικότερο θέμα που θα συζητηθεί στην επικείμενη αξιολόγηση είναι το Ασφαλιστικό.

Μόνο κέρδος της κυβέρνησης από ότι φαίνεται είναι η απεμπλοκή του συνόλου των ασφαλιστικών ρυθμίσεων από το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Η μόνη εκκρεμότητα η οποία θα πρέπει να ενταχθεί στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων είναι η κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων) που έχουν απομείνει και η οποία, βάσει Μνημονίου, έπρεπε να γίνει ως το τέλος Οκτωβρίου.

«Αγκάθι» για την κυβερνητική συνοχή παραμένουν και η διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, οι αποφάσεις για την αγορά ενέργειας, καθώς ήδη στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν στελέχη που έχουν δηλώσει την αντίθεση τους στην πώληση δικτύων σε ιδιώτες, αλλά και το νέο Μισθολόγιο του Δημοσίου που θα εφαρμοστεί από την προσεχή χρονιά.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα