Η μάχη του Android: Η Google στο στόχαστρο της Ε.Ε. για τις πρακτικές της στις φορητές συσκευές

Όταν ακούει κανείς για γίγαντες του χώρου της τεχνολογίας, το μυαλό πάει σε ονόματα όπως η Google, το Facebook, η Apple κ.α. - γενικότερα εταιρείες που φαντάζουν πανίσχυρες και εν μέρει «άτρωτες». Ωστόσο, τα πράγματα ίσως να μην είναι ακριβώς έτσι, αν σκεφτεί κανείς ότι στη Google διαφαίνεται ανησυχία λόγω πιθανής επικείμενης αναμέτρησης
με την Ε.Ε., λόγω πρακτικών του αμερικανικού κολοσσού που έχουν να κάνουν με το λειτουργικό Android για φορητές συσκευές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται τέσσερις πηγές οι οποίες «έχουν γνώση επί του θέματος», η Κομισιόν ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγορίες κατά της εταιρείας για αθέμιτη προώθηση/ προβολή εφαρμογών της, μέσω συμφωνιών με κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων. Κάτι τέτοιο- σύμφωνα με το Reuters – θα μπορούσε να επιφέρει πρόστιμο ύψους 7,4 δισ. δολαρίων, ποσό μεγάλο ακόμα και για την αμερικανική εταιρεία, ενώ παράλληλα θα την εξανάγκαζε να αλλάξει τις πρακτικές της.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Μαργκρέτε Βεστάγκερ, οι έρευνες επικεντρώνονται σε αποκλειστικές συμφωνίες με κατασκευαστές κινητών προκειμένου οι συσκευές να φέρουν τις εφαρμογές της Google, με έμφαση στο Search, το Maps, το Gmail, το Google Play κ.α. Αν και το Android είναι γνωστό για τον open source χαρακτήρα του, που επιτρέπει στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν τα δικά τους λογισμικά, τα περισσότερα κινητά στην Ευρώπη έχουν ένα προεγκατεστημένο «πακέτο» λογισμικού και εφαρμογών για οποίο πρέπει να δοθεί άδεια από την εταιρεία. Κατά τη Βεστάγκερ, αυτή η πρακτική μπορεί να συνιστά εμπόδιο στον δρόμο της διάθεσης νέων εφαρμογών στο ευρύ κοινό.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα των Financial Times, ήδη είναι σε εξέλιξη αναμέτρηση σχετικά με κατηγορίες περί κατάχρησης της κυρίαρχης θέσης της στις αναζητήσεις, ενώ η απαγγελία νέων κατηγοριών μπορεί να λάβει χώρα ακόμα και μέσα σε αυτήν την εβδομάδα (αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα κάτι). Σημειώνεται πως στις δηλώσεις της η Βεστάγκερ αναφέρθηκε στην παλαιά αναμέτρηση μεταξύ της Κομισιόν και της Microsoft, που διήρκεσε χρόνια και κορυφώθηκε το 2007, με συνολικά πρόστιμα ύψους άνω των 2 δισ. «Ένας από τους προβληματισμούς είχε να κάνει με τις επιπτώσεις στην καινοτομία. Εάν το media player της Microsoft ήταν ήδη εκεί όταν αγόραζες PC, θα ήταν δύσκολο να πείσεις τους καταναλωτές ακόμα και να δοκιμάσουν μια εναλλακτική».

Σύμφωνα με τον Τζεφ Μπλάμπερ, αναλυτή της CCS Insight, μια τέτοια εξέλιξη θα είχε πολύ σημαντικότερες επιπτώσεις για τη Google από την παρούσα έρευνα πάνω στην κυριαρχία της στον τομέα των μηχανών αναζήτησης, καθώς πλέον το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών αλληλεπιδράσεων των καταναλωτών με τις web υπηρεσίες γίνεται μέσω φορητών συσκευών. Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα των Financial Times, μια τέτοια κίνηση εναντίον του Android θα επηρέαζε πάρα πολύ τη Google, καθώς είναι μια από τις εταιρείες που ωφελήθηκαν περισσότερο από την «έκρηξη» των φορητών συσκευών, με το λειτουργικό της να βρίσκεται στο 80% των συσκευών παγκοσμίως, αφήνοντας πίσω κατά πολύ ανταγωνιστές όπως το iOS της Apple (σύμφωνα με στοιχεία της Gartner). Βάσει των κανονισμών της Ε.Ε., τέτοιου είδους κυρίαρχη θέση δεν είναι παράνομη, ωστόσο δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη διατήρηση του ανταγωνισμού. Κατά τον Μπλάμπερ, αν και η Google προσφέρει το Android στους κατασκευαστές δωρεάν, το λογισμικό έχει εξελιχθεί σε μια «σημαντική μηχανή monetisation, αν και έμμεσα, για τις αναζητήσεις και άλλες υπηρεσίες της Google». Ωστόσο, η Google απορρίπτει τις κατηγορίες περί αθέμιτου ανταγωνισμού και υποστηρίζει ότι δίνει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές από ποτέ άλλοτε.

Σε σχετικό δημοσίευμα του Politico γίνεται λόγος για «μεγάλη απειλή» εναντίον της εδρεύουσας στην Καλιφόρνια εταιρείας, η μηχανή αναζήτησης της οποίας ελέγχει το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, μέσω του Android, δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο «οδηγούνται» στις υπηρεσίες της Google, από τις αναζητήσεις μέχρι το email και το Google Play, για το οποίο ανταγωνιστές έχουν παραπονεθεί ότι επιτρέπεται η εγκατάστασή του (που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ σε Android συσκευές, λόγω του τεράστιου εύρους εφαρμογών που περιέχει) μόνο στο πλαίσιο παροχής και άλλων υπηρεσιών της Google, όπως το Gmail, το Google Maps και οι αναζητήσεις, που πρέπει να βρίσκονται σε εμφανές σημείο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα