Η νέα Τουρκία
Η σημερινή Τουρκία δεν είναι εκείνη της δεκαετίας του 1990 ή των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν ακόμη υπήρχαν διάφορες οπτικές για μια ευρύτερη σύγκλιση της Άγκυρας με την Ευρώπη. Απέναντι στην Ελλάδα, στην άλλη πλευρά των διερευνητικών, υπάρχει πια ένα κράτος που με στρατιωτικές επεμβάσεις αλλάζει τα σύνορα της Μέσης Ανατολής και με ένα πολιτικό σύστημα που αποκτά όλο και περισσότερο απολυταρχικά χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, τα εσωτερικά του ρήγματα –πολιτικά, οικονομικά και θρησκευτικά- διευρύνονται
Η αρχή αυτής της στροφής έγινε μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Η καταστροφική επίδειξη ισχύος της υπερδύναμης, η στιγμή που ο μεταψυχροπολεμικός μονοπολισμός έφθανε στο ζενίθ του, ήταν ένας σεισμός για την περιοχή. Το επίκεντρο ήταν η Βαγδάτη, όμως οι κραδασμοί έφθασαν έως τον Περσικό Κόλπο, την Ανατολική Μεσόγειο και τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, ακουμπώντας και στην πορεία ανοίγοντας κάθε μεγάλο ζήτημα της περιοχής. Οι διακρατικές ισορροπίες της Μέσης Ανατολής ταρακουνήθηκαν βίαια, το Ιράκ μετατράπηκε σε εστία ισλαμικών μιλιταρισμών, ενώ οι ιρακινοί Κούρδοι άρχισαν να βλέπουν ορατό το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας τους.
H νέα αστάθεια που σιγόκαιγε νοτίως των συνόρων της τράβηξε την προσοχή της Άγκυρας προς το Ιράκ. Ο διαρκής υπαρξιακός φόβος της ανάδυσης ενός κουρδικού κράτους -το Σύνδρομο των Σεβρών που διαπερνά την τουρκική πολιτική- υποχώρησε κάπως μετά την ψήφιση του νέου ομοσπονδιακού συντάγματος του Ιράκ το 2005. Την ίδια περίοδο, Τουρκία και Συρία βελτίωσαν θεαματικά τις σχέσεις τους. Η Άγκυρα πλησίαζε τον αραβικό κόσμο και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόταν σε πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» με τις γειτονικές χώρες.
Νέες φιλοδοξίεςΌμως η νέα Μέση Ανατολή, σε κατάσταση διαρκούς ανισορροπίας μετά την αμερικανική επέμβαση, παρήγαγε συνεχώς κρίσεις. Η επέκταση των αραβικών εξεγέρσεων στη Συρία το 2011 προκάλεσε μια νέα κρίση, που σχεδόν αμέσως τράβηξε και πάλι το ενδιαφέρον της Άγκυρας. Μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια, η Τουρκία έβλεπε όλα τα αραβικά κράτη κοντά στα σύνορά της να οδηγούνται σε βαθιά και έντονη περιδίνηση. Πρώτα το Ιράκ από το 2003, ύστερα ο Λίβανος από το 2005 και μετά η Συρία από το 2011. Η ανησυχία της Άγκυρας για αυτήν τη διαρκή αραβική αστάθεια μετατράπηκε σταδιακά, κατά τη διάρκεια εκείνων των χρόνων, σε φιλοδοξία και η στροφή της Τουρκίας προς τη Μέση Ανατολή θα αποκτούσε πλέον χαρακτηριστικά βαθιάς εμπλοκής.
Η μετατόπιση του σουνιτικού Ισλάμ στον άξονα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση Ερντογάν και η πρόθεση για στρατιωτική εμπλοκή εκτός των τουρκικών συνόρων ένωσαν τις φιλοδοξίες της Άγκυρας από το βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία έως την Ανατολική Μεσόγειο και τη δυτική Λιβύη. Σε αυτήν την περιφερειακή υπερένταση, η Άγκυρα εντατικοποίησε την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.
Με το βλέμμα στη ΜόσχαΑν και η γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής θέτει συχνά τα δικά της όρια στις τουρκικές φιλοδοξίες, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει βρει ένα σημαντικό έρεισμα στη Μόσχα.Αυτή η σταδιακή αποκόλληση της Τουρκίας από την παραδοσιακή σχέση της με τη Δύση έχει συνδυαστεί με την ανάδυση ενός νέου πολυπολισμού στην ασιατική ήπειρο, με βασικό σημείο επαφής την αντίδραση απέναντι στις ΗΠΑ.
Ρωσία, Τουρκία και Ιράν συγκλίνουν στο πλαίσιο της «Διαδικασίας της Αστάνα».
Ρωσία και Κίνα συγκλίνουν στο πλαίσιο του «Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης».
Το Ιράν και η Τουρκία, μαζί με το Πακιστάν, αποτελούν κομβικές ζώνες για το φιλόδοξο σχέδιο «One Belt-One Road» που προωθεί η Κίνα κατά μήκος της ασιατικής ηπείρου.
Σε αυτόν τον νέο πολυπολισμό με επίκεντρο την Ασία, η Άγκυρα επιδιώκει να βρει στρατηγικά και οικονομικά αντίβαρα απέναντι στις μελλοντικές αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις.Η Τουρκία σε κρίσηΤην ίδια στιγμή, η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας αναδυόμενης πολιτικής κρίσης καθώς μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες η εκλογική δύναμη του κυβερνώντος ΑΚΡ μειώνεται. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί η στροφή της Τουρκίας προς τη δυτική Ασία και προς τον νέο ασιατικό πολυπολισμό να έχει αυξήσει τον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητά της, ωστόσο η εμβάθυνση της εμπλοκής της σε συνεχείς περιφερειακές κρίσεις έχει διευρύνει τα εσωτερικά της ρήγματα.
Το κουρδικό ζήτημα παραμένει ανοιχτό, η πολιτικό-θρησκευτική όξυνση αυξάνεται, ενώ το πολιτικό σύστημα κινείται βαθύτερα προς απολυταρχικές και μιλιταριστικές τάσεις.
Σημάδια πως η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή εμπεριέχει και μια αμφίδρομη διάσταση, με βαθιές επιπτώσεις για την εσωτερική κατάσταση και το μέλλον της Τουρκίας.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Ταραντίλης: Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα Διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας: 61ος γύρος. Ευκαιρίες και παγίδες Ε.Ε., Τουρκία και Οικονομικές Κυρώσεις: Η ματαίωση των προσδοκιών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ζέτα Δούκα: Η ηθοποιός καταγγέλλει δημόσια τον Γιώργο Κιμούλη για κακοποιητική συμπεριφορά
- Τραγικός θάνατος 9χρονου κοριτσιού στις διακοπές – Έφαγε λίγο παγωτό και πέθανε από αλλεργική αντίδραση
- Σήφης Βαλυράκης: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για την αιτία του θανάτου του
- Θα εμβολιαστείτε αύριο; Τι πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε σήμερα
- Άκυρο στον «κόφτη» στα SMS στο 13033 και στη μετακίνηση εκτός νομού
- Αθλητικές μεταδόσεις την Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Ιανουαρίου απευθείας από την ΕΡΤ3!
- Εξαδάκτυλος: Φοβήθηκα πολύ όταν βρέθηκα θετικός – Δεν ξέρω πού κόλλησα
- The Voice: Αυτή η παρουσιάστρια παίρνει τη θέση του Γιώργου Λιανού - Είναι επίσημο
- Θεσσαλονίκη: Ουρές και παρακάλια σε φαρμακεία για κολχικίνη
- Δικηγόρος συμβούλεψε κακοποιημένη σύζυγο πώς να σκοτώσει τον άνδρα της χωρίς να την πιάσουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε πιτσαρία με εργαζομένους μέσα
- ΗΠΑ: Βουλευτής προτείνει την καθιέρωση κυνηγετικής περιόδου για τον «Μεγαλοπόδαρο»
- Η νέα Τουρκία
- Nέες προκλήσεις από κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη καταγγέλλει η Ταϊβάν
- Νίκος Κακλαμανάκης: Καθεστώς τρομοκρατίας τύπου «Βόρειας Κορέας» στην ΕΙΟ. Απείλησαν τη ζωή μου
- Ποια είναι η καλύτερη μάσκα
- Βενεζουέλα: Ο πρόεδρος Μαδούρο καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να «γυρίσουν τη σελίδα»
- Ε.Ε., Τουρκία και Οικονομικές Κυρώσεις: Η ματαίωση των προσδοκιών
- Λίβανος: Η χώρα με ένα από τα πιο αυστηρά lockdown παγκοσμίως
- Θετικός στον κορονοϊό και ο πρόεδρος του Μεξικού, Λοπέζ Ομπραδόρ
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Η νέα Τουρκία
- Γιατί το να κοιτάμε τον ουρανό μπορεί πραγματικά να μας φτιάξει την διάθεση
- Ολλανδία: Νέα επεισόδια κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού
- Τραγωδία στο Μάτι: Ευθύνες στην Πυροσβεστική ρίχνουν στελέχη της Τροχαίας και της ΕΛ.ΑΣ.
- ΗΠΑ: Βουλευτής προτείνει την καθιέρωση κυνηγετικής περιόδου για τον «Μεγαλοπόδαρο»
- Λίβανος: Η χώρα με ένα από τα πιο αυστηρά lockdown παγκοσμίως
- Δυσαρέσκεια Ε.Ε. για τις μειωμένες δόσεις εμβολίων της AstraZeneca
- Μητσοτάκης για Rafale: Η θωράκιση της Ελλάδας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή
- Στους 176.000 οι εμβολιασθέντες στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βραβευμένος με michelin σεφ χαρακτηρίζει «γελοίο» βίντεο παρασκευής πουρέ του tik-tok με 670.000 views
- Κορονοϊός: 436 νέα κρούσματα και 25 νεκροί το τελευταίο 24ωρο
- Moderna: Αποτελεσματικό το εμβόλιο και στις μεταλλάξεις του κορονοϊού
- Μπήκαν οι υπογραφές για τα μαχητικά Rafale
- Μητσοτάκης: Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, επιστρέφουμε σε μια κάποια κανονικότητα στα τέλη της άνοιξης
- Αργυρούπολη: Τρεις συλλήψεις για τη ληστρική επίθεση στους ανήλικους
- Ταραντίλης: Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα