Η περιφερειακή διάσταση της κρίσης στη Mεσόγειο. Μια μοναδική ευκαιρία για την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή
Η επιτυχής διοργάνωση του ΔΙΚΤΥΟΥ σχετικά με τις προϋποθέσεις για την ειρήνη και την σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ρεαλιστικής εκτίμησης της εύθραυστης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η περιοχή.
Είναι πασιφανές ότι οι διακρατικές σχέσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκονται σε ένταση και αναβρασμό. Η τελευταία δεκαετία προσέθεσε κι άλλα προβλήματα στην περιοχή, οι διακρατικές σχέσεις έχουν χειροτερεύσει λόγω πολλών και ισχυρών ανταγωνισμών. Χωρίς να ξεχνούμε την βαθιά επιθυμία στην περιοχή για δημοκρατία και ευημερία, δεν πρέπει να υποτιμούμε την ενδημική
Οι διακρατικές σχέσεις δεν έχουν βρει μια πάγια και ειρηνική διευθέτηση. Αιγιαλίτιδα ζώνη, καθορισμός των ΑΟΖ, διέλευση αγωγών ενέργειας, έλεγχος του νερού, έρευνες για φυσικό αέριο, προστασία του περιβάλλοντος. Το κυπριακό και το παλαιστινιακό πρόβλημα είναι πάντοτε πηγές έντασης και απειλών, ενώ η κατάσταση της Συρίας είναι απερίγραπτη και απελπιστική. Η κατάσταση όπως έχει σήμερα είναι απρόβλεπτη, συγκρουσιακή κι εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Χρειάζεται σαφώς αλλαγή προσέγγισης, αλλαγή μεθόδου. Πολυσχιδείς συνεργασίες διμερούς ή και πολυμερούς υφής, είναι θέματα που πρέπει να λυθούν με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και με στόχο την περιφερειακή συνεργασία για την διασφάλιση της ειρήνης. Η κρίση στην Λιβύη και η εμπλοκή πολλών χωρών, είναι ένα άλλο επείγον ζήτημα που αναδεικνύει την ανάγκη της περιφερειακής προσέγγισης.
Η μεσογειακή διάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι δεδομένη. Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο, ενώ τα συμφέροντα πολλών κρατών που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στη Μεσόγειο δεν είναι αμελητέα. Τόσο η οριοθέτηση των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων των κρατών-μελών και συνεπώς και της ΕΕ, όσο και η αποτελεσματική προστασία τους (ασφάλεια, έλεγχος, επιτήρηση, αλλά και ευθύνη παροχής βοήθειας) προϋποθέτουν πρωτοβουλίες στις οποίες θα συμμετέχουν τα σημερινά μεσογειακά κράτη-μέλη καθώς και οι υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες. Χώρες όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Τουρκία, έχουν κάθε συμφέρον να συμμετέχουν σε μια τέτοια πρωτοβουλία, αφού δεσμεύονται από τις συμφωνίες με την ΕΕ για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η λειτουργία της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ-Τουρκίας στηρίζεται σαφώς σε αυτές τις αρχές και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο επίλυσης των ζητημάτων. Οι πρόσφατες τουρκικές πρωτοβουλίες και η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης για τον καθορισμό των ΑΟΖ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα πολλών χωρών της περιοχής και καθιστούν αναγκαία μια συνολική, ρύθμιση των σχετικών ζητημάτων.
Για την εκδήλωση ωστόσο μιας περιφερειακής πρωτοβουλίας επίλυσης των διαφορών, απαιτείται η συμμετοχή και η συνεργασία όλων ανεξαιρέτως των κρατών. Η πρωτοβουλία αυτή χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία, αλλά είναι προφανές ότι η αδράνεια και η αυξανόμενη ένταση δεν λειτουργεί υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης. Αυτό είναι μια σημαντική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ενωση στο νέο της ξεκίνημα. Είναι εφικτό ένα ευρω-μεσογειακό σύμφωνο ειρήνης με αποδεκτούς κανόνες και αρχές, με βάση το διεθνές δίκαιο για μια ειρηνική διευθέτηση των ζητημάτων. Το κοινό ευρω-μεσογειακό μέλλον περνά μέσα από την πραγμάτωση αυτού του ονείρου και ανοίγει προοπτικές συνεργασίας σε πολλούς τομείς, παρά τις απογοητεύσεις του παρελθόντος. Το κλειδί είναι ισότιμη συμμετοχή όλων στην κοινή προσπάθεια και η ασφαλής βάση είναι ο απόλυτος σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Απαιτούνται οπωσδήποτε συνέργειες μεταξύ των υφισταμένων ευρωπαϊκών πολιτικών και οργανισμών, επανακαθορισμός προτεραιοτήτων και συσχέτιση μεταξύ στρατηγικών στόχων και διαθέσιμων οικονομικών μέσων.
Η διεθνής εμπειρία και νομολογία, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και ειδικά το δίκαιο της θάλασσας, ο ΟΗΕ και η ανάγκη διατήρησης της ειρήνης είναι τα κύρια στοιχεία για την ανάληψη μιας τέτοιας υψηλής πρωτοβουλίας. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης θα είναι λυτρωτικές και οι εντάσεις θα μειωθούν. Το προηγούμενο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ, OSCE) μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο, παρά την αλλαγή των δεδομένων. Ενας Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Μεσόγειο (ΟΑΣΜ, OSCM) θα είναι χρήσιμο διεθνές πλαίσιο για όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και τις άλλες δυνάμεις ή οργανισμούς που εμπλέκονται λόγω ειδικών συμφερόντων και θεμάτων (π.χ. ελεύθερη ναυσιπλοϊα, κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικό, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ναρκωτικά, διακίνηση όπλων, κοκ).
Μια αντίστοιχη Διάσκεψη και μια Τελική Πράξη για την Ειρήνη στη Μεσόγειο, όπως έγινε παρά τις μεγάλες δυσκολίες το 1975 στο Ελσίνκι, είναι εφικτή. Αντίστοιχοι μηχανισμοί επίλυσης των διαφορών μπορούν να λειτουργήσουν ή και να βελτιωθούν με βάση την αποκτηθείσα εμπειρία, η οποία αφορά και την Μεσόγειο (πχ Διάσκεψη του ΟΑΣΕ για τη Μεσόγειο του 2018 με ενδιαφέρουσα θεματολογία,( βλ. ετήσια έκθεση για το 2018). Από το Μαρόκο μέχρι τη Συρία κι από το Ισραήλ μέχρι την Πορτογαλία, όλοι έχουν συμφέροντα, όλοι μπορούν να ελπίζουν. Χρειάζεται θέληση, εργασία, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, επιμονή. Η Μεσόγειος, λίκνο των μεγάλων πολιτισμών, μπορεί και πρέπει να γίνει μια θάλασσα που ενώνει, πρωτίστως με συνεργασία για πρόληψη των συγκρούσεων και παράλληλα με στέρεες βάσεις για μια βιώσιμη ευημερία.
Ιδού η πρόκληση για την ΕΕ και για όλα τα κράτη της περιοχής, ιδιαίτερα σήμερα, μετά την εμπειρία της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη. Σε ένα τέτοιο διεθνές φόρουμ όλα συσχετίζονται και συζητούνται, όλα δοκιμάζονται και όλα κρίνονται. Διπλωματικές σχέσεις, επίσημες και άτυπες συνεργασίες, χρήση βέλτιστων πρακτικών για αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, όλα είναι θετικά. Μετρά πρωτίστως η δύναμη των επιχειρημάτων, οι συνεργασίες, οι λογικές προτάσεις. Ολοι έχουν να κερδίσουν, εφόσον βασικός στόχος είναι η εδραίωση της ειρήνης. Κι αφού έγινε κάτι σημαντικό τότε, μεσούντος του ψυχρού πολέμου, γιατί να μην γίνει κάτι ανάλογο τώρα; Εξάλλου οι μεσογειακές χώρες θα έχουν έτσι έναν σταθερό μηχανισμό επίλυσης των διαφορών με τη δική τους εθνική συμμετοχή, χωρίς έξωθεν επεμβάσεις και χωρίς μεθοδεύσεις παλιών εποχών.
Η διασφάλιση της ειρήνης απαιτεί προσπάθειες, επιμονή, όραμα. Οπως έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του στο PROJECT SYNDICATE (βλ. ΤΑ ΝΕΑ 4-5 Ιαν. 2020) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κορέας Moon Jae-in ”η ειρήνη δεν είναι κατάσταση ηρεμίας. Η ειρήνη μπορεί να έλθει μέσα από τον διάλογο και πολλές συναντήσεις, με την ανάληψη τολμηρής δράσης που κάνει το αδύνατο δυνατό και με τη διαρκή αναζήτηση των λόγων που την καθιστούν προτιμότερη”.
Ο καθηγητής κ. Γιάννη Βούλγαρης ειδικότερα γράφει στα ΝΕΑ (25-26 Ιαν. 2020) στο άρθρο του ”Σε ποιά Δύση θα ανήκουμε;”: ”Και για μια άλλη φορά το κεντρικό διακύβευμα είναι η γεωπολιτική ισχυροποίηση της Ευρώπης, ζήτημα υπαρξιακό πλέον. Σε αυτό η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει όχι σαν επαίτης προστασίας, αλλά σαν συνδιαμορφωτής μιας νέας πολιτικής παρουσίας της Ευρώπης στην Μεσόγειο”.
Πολύ σωστά η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ κα Αννα Διαμαντοπούλου ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης της συζήτησης αυτής. Η Ευρώπη μπορεί να αναλάβει τώρα μια πολιτική πρωτοβουλία για την σταθερότητα και την ειρήνη. Πολιτική βούληση χρειάζεται.
Ο Αθανάσιος Θεοδωράκης είναι Πολιτικός επιστήμονας, πρώην Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανάπτυξης.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Οι τρεις πρέσβεις και η Παγίδα του Θουκυδίδη Η τουρκολιβυκή συμφωνία, ο ΟΗΕ και η διδακτική ιστορία των Ιμίων- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το απόλυτο τρολάρισμα από 23χρονη σε τύπο που της έστειλε φωτογραφίες με τα γεννητικά του όργανα
- Φονικός σεισμός στα σύνορα Τουρκίας – Ιράν
- Ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ για το τι πληρώνετε για την αγορά φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί
- ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ;
- Θεσσαλονίκη ντελιβεράς: Πέθανε ο ιδιοκτήτης ταχυφαγείου που μαχαίρωσε πρώην υπάλληλός του
- Ο Τέταρτος Καβαλάρης: Αν ο κοροναϊός ξεκινούσε από τη Θεσσαλονίκη
- Κόκκινα δάνεια : Τι ξημερώνει για όσους χρωστούν σε τράπεζες και funds
- Μιχάλης Ιγνατίου: Τα γεράκια θέλουν τον Ερντογάν στο «µαντρί»
- Ντοκουμέντο : Ο ίδιος ο Γέροντας Παΐσιος μιλά για τα επερχόμενα
- Όσο και αν προσπαθήσετε, δεν θα βρείτε ποιος Έλληνας ηθοποιός είναι! Αγνώριστος! (pics)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Αριστείδης Ντάλας: μία ρετροσπεκτίβα στο έργο του πιο υποσχόμενου Έλληνα αρχιτέκτονα
- «Ζυγίζω 200 κιλά. Αυτή είναι η ζωή μου»
- Ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού εκτός Κίνας - Συναγερμός σε Ιράν, Ιταλία και Ν.Κορέα
- (Ιχθυο)καλλιεργώντας τις ελληνικές θάλασσες
- Πολ Όστερ, Ελίφ Σαφάκ, Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, Νίκι Φρεντς και ακόμη 5 νέα βιβλία
- Ξεχωρίζουν τα «Liodentra» στην Καρδαμύλη
- Η περιφερειακή διάσταση της κρίσης στη Mεσόγειο. Μια μοναδική ευκαιρία για την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή
- Τι γίνεται στη Γαλλία;
- ΗΠΑ: Νίκη Σάντερς στην ψηφοφορία των Δημοκρατικών στην Νεβάδα
- Σεισμός 5,7 ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν - 9 νεκροί και αρκετοί παγιδευμένοι
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Η περιφερειακή διάσταση της κρίσης στη Mεσόγειο. Μια μοναδική ευκαιρία για την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή
- Οι σωστές ιδέες και οι κακές λέξεις…
- Η Κυρία της Ποιήσεως
- Τι γίνεται στη Γαλλία;
- Η προσωπική ευθύνη στην ευτυχία μας
- «Κάνω» αντί «Είμαι»
- ΗΠΑ: Νίκη Σάντερς στην ψηφοφορία των Δημοκρατικών στην Νεβάδα
- Σεισμός 5,7 ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν - 9 νεκροί και αρκετοί παγιδευμένοι
- Ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού εκτός Κίνας - Συναγερμός σε Ιράν, Ιταλία και Ν.Κορέα
- Ξεχωρίζουν τα «Liodentra» στην Καρδαμύλη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εξοικονομώ κατ΄οίκον: «Ανοίγει» ο επόμενος κύκλος – Ποιους αφορά
- Αμπντουλάχ Γκιουλ: Λάθος η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία
- Ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ για το τι πληρώνετε για την αγορά φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί
- Γιώργος Καμπανός: Γλίτωσε από τον εφιάλτη των ναρκωτικών και στα 42 του πήρε πτυχίο στην Ιατρική!
- Βρούτσης: Ο νόμος Κατρούγκαλου θα αλλάξει στο 100% - Μόνο αυξήσεις στις συντάξεις
- «Ξύπνησε» ο εφιάλτης στην Τουρκία με νέο ισχυρό σεισμό 5,9 Ρίχτερ: 9 νεκροί, 37 τραυματίες [εικόνες & βίντεο]
- Ηρωίνη Άρτα: Σε… αγωγούς μεγάλες ποσότητες «σκληρών» ναρκωτικών
- Σεισμός στην Τουρκία: Επτά νεκροί – Πολλοί παγιδευμένοι στα συντρίμμια
- Παρεμπόριο έλεγχοι: Νέα επιχείρηση της αστυνομίας στο παζάρι του Σχιστού
- Αεροπλανοφόρο… made in China: Το “απίστευτο” λειτουργικό πρόβλημα του νέου υπερόπλου της Κίνας [pics]