Η προσφυγική κρίση ανάστησε το γερμανικό αντιμεταναστευτικό κόμμα

Η κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη ανάστησε το γερμανικό αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο επιδιώκει να μπει σε άλλα τρία κοινοβούλια ομόσπονδων κρατιδίων το 2016, προσελκύοντας ψηφοφόρους αγανακτισμένους για την πολιτική που ασκεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το κόμμα αυτό διεξάγει σήμερα Σάββατο και αύριο Κυρική το συνέδριό του στο Ανόβερο, όπου αναμένεται να οριστικοποιήσει
και να δώσει στη δημοσιότητα ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού που αποκαλεί το «χάος του ασύλου».

Μετά την κρίση που διήλθε εξαιτίας της σκληρής εσωτερικής διαπάλης για την ηγεσία τον Ιούλιο, η Εναλλακτική για τη Γερμανία επανήλθε στην τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο, συγκεντρώνοντας το 10,5% των προθέσεων ψήφου για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του INSA.

«Η κρίση των προσφύγων ξανάφερε την AfD πίσω από τους νεκρούς», τόνισε ο Μάνφρεντ Γκίλνερ, επικεφαλής του Forsa, άλλου ενός ινστιτούτου δημοσκοπήσεων.

Το κόμμα κατέλαβε έδρες στο κρατιδιακό κοινοβούλιο του Αμβούργου τον Φεβρουάριο, μπαίνοντας σε μια τοπική βουλή στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας για πρώτη φορά, ενώ απέσπασε έδρες και στη Βρέμη.

Έχει ήδη καταλάβει έδρες στα κοινοβούλια της Σαξονίας, της Θουριγγίας και του Βρανδεμβούργου, στην ανατολική Γερμανία, όπου η εχθρότητα έναντι των προσφύγων είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μοιάζει να αποκτά ορμή σε εθνικό επίπεδο, εν μέσω του όλο και πιο έντονου διαλόγου στο πολιτικό σκηνικό για το εάν πρέπει να τεθεί όριο στον αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται η χώρα.

Στη Γερμανία αναμένεται να φθάσουν φέτος συνολικά 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, και η κρίση προκαλεί όλο και περισσότερες ρωγμές στο συντηρητικό στρατόπεδο της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.

«Όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να μοιάζει δυσλειτουργική στο ζήτημα των προσφύγων, η AfD θα ωφελείται», εκτίμησε ο καθηγητής Χάγιο Φούνκε του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Υπό τους διαδόχους του, τη Φράουκε Πίτρι και τον Γεργκ Μόιτεν, το κόμμα υιοθέτησε πολύ πιο σκληρές θέσεις στο ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ σχεδόν αγνοεί τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ευρωζώνη.
«Η Φράουκε Πίτρι μετέτρεψε την AfD σε μαγνήτη για τους ακροδεξιούς», σημειώνει ο Γκίλνερ του ινστιτούτου Forsa.

Άλλο ένα γεράκι μεταξύ των στελεχών της AfD είναι ο Μάρκους Πρέτσελ, ευρωβουλευτής, ο οποίος δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο αυτόν τον μήνα ότι η «ένοπλη βία» θα μπορούσε να είναι το «μέσο της υστάτης προσφυγής» για την υπεράσπιση των γερμανικών συνόρων, εάν η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών συνεχιστεί.

Πιέσεις από στελέχη της παράταξής της δέχεται η Μέρκελ

Εν τω μεταξύ η καγκελάριος της Γερμανίας αντιμετώπισε χθες Παρασκευή νέες πιέσεις από στελέχη της παράταξής της που απαιτούν να λάβει μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στη Γερμανία, καθώς απομένουν πλέον μερικές ώρες ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας που είναι αφιερωμένη σε αυτό το θέμα.

Όπως μεταδίδει το Reuters η Μέρκελ δέχεται έντονες πιέσεις από στελέχη του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), και του αδελφού του βαυαρικού κόμματος, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) να αλλάξει πορεία και να αναιρέσει την πολιτική ανοικτών θυρών που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα. Η καγκελάριος δέχθηκε χθες νέες προειδοποιήσεις.

«Η μετανάστευση πρέπει να περιοριστεί σε μια διάσταση που δεν υπερβαίνει την αποδοχή της κοινωνίας και εγγυάται την ικανότητα της χώρας να επιτυγχάνει την ενσωμάτωση μακροπρόθεσμα», ανέφεραν στελέχη των συντηρητικών που είναι αρμόδια για την εσωτερική πολιτική, τόσο σε κρατιδιακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, έπειτα από μια συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Η Γερμανία δεν μπορεί να υποδεχθεί όλους τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, πρόσθεσαν στην ανακοίνωσή τους τα στελέχη της συντηρητικής παράταξης.

Σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ την Τετάρτη η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να ασκεί την πολιτική που εφαρμόζει, αψηφώντας τις επικρίσεις από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, οι οποίες εντείνονται εξαιτίας των φόβων για την ασφάλεια που ήγειραν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Η Μέρκελ επιδιώκει μια πολυμερή λύση στην κρίση, που έχει επίκεντρο τη συνεργασία με τις άλλες χώρες της ΕΕ και με την Τουρκία. Όμως στελέχη της παράταξης της ζητούν να τεθεί όριο στον αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα