Η στρατηγική των δύο πολιτικών αρχηγών. Τσίπρας: Παρά φύσιν η συνεργασία με τη ΝΔ - Μεϊμαράκης: Υπέγραψες το Μνημόνιο και δεν σε αναγνωρίζω

Αναμφισβήτητα το ντιμπέιτ, των δύο πολιτικών αρχηγών, Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήταν πιο δημοσιογραφικό, πιο άμεσο και σίγουρα πιο ελκυστικό, για όσους το παρακολούθησαν. Οι δύο αρχηγοί είχαν έντονη αντιπαράθεση, μίλησαν ο ένας στον άλλον, ρώτησαν ο ένας τον άλλον και έδειξαν ότι έχουν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές, που δύσκολα μπορούν να συγκλίνουν σε μια μετεκλογική συνεργασία.

Κρατάμε αυτή τη μικρή επιφύλαξη, καθώς και οι δύο εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι την επομένη των εκλογών θα υπάρξει κυβέρνηση και
η κρίσιμη εθνική συγκυρία, μπορεί για άλλη μια φορά - εάν τα αριθμητικά δεδομένα δεν βγαίνουν ή εάν αντιδράσουν τα μικρότερα κόμματα και απαιτήσουν ευρεία συμμετοχή - να γεφυρωθούν τα όποια χάσματα και να έχουμε αυτά που δεν περιμένουμε. Άλλωστε ποιός από τους παλαιότερους θα περίμενε μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ ή ποιός από τους νεότερους μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ...

Ας πάμε τώρα στους δύο αρχηγούς.

Και οι δύο βάδισαν εκ του ασφαλούς. Υπερασπίστηκαν την προεκλογική τους γραμμή, προσπάθησαν να αποδυναμώσουν τον αντίπαλο εμμένοντας στο χθες και επιχειρώντας να αφήσουν θόλο το αύριο που ξημερώνει με δυσκολίες για τον ελληνικό λαό χωρίς όμως να δώσουν απαντήσεις για το νομοθετικό έργο σε ασφαλιστικό, εργασιακά και αγρότες της κυβέρνησης που θα συγκροτηθεί.

Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις αλλά με ευχολογία απαντήθηκαν και οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το μεταναστευτικό, την ανεργία, την Παιδεία αλλά και τα ισοδύναμα που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά και αφορούν την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας.

Και οι δύο δήλωσαν ότι το Grexit παραμονεύει εάν δεν εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους και διεκδίκησαν το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή για το ''Μνημόνιο 3'' αλλά και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η στρατηγική Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας, υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της 7μηνης κυβερνητικής του θητείας τονίζοντας ότι έφτασε και εκτός ορίων στη σκληρή διαπραγμάτευση και χαρακτήρισε θέση ευθύνης την αποφυγή του σεναρίου Grexit του Σόιμπλε. Παραδέχθηκε δε λάθη σε πρόσωπα και τακτικές λόγω έλλειψης εμπειρίας και ζήτησε να δοθεί εμπιστοσύνη στο νέο πολιτικό σκηνικό που όπως υποστήριξε εκφράζει ώστε, να δοθεί μάχη κατά της διαπλοκής καθώς και η καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση για το χρέος. Δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για συνεργασία με το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) θέτοντας αυτά τα κόμματα προ των ευθυνών τους για το αν θα μείνει ο τόπος ακυβέρνητος.

Στις επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά του κ. Μεϊμαράκη χαρακτήρισε «πάρα φύσιν» την οποία συνεργασία με τη Ν.Δ και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι είναι συνώνυμο του παλιού πολιτικό συστήματος που οδήγησε τη χώρα στην οικονομική χρεοκοπία. Τον κατηγόρησε για διαπλοκή καθώς άφησε υπονοούμενα για εμπλοκή στελεχών της Ν.Δ στη λίστα Λαγκάρντ και υποκριτή γιατί ζητάει τη συνεργασία μαζί του, ενώ τον έχει χαρακτηρίσει με διάφορα κοσμητικά, όπως ψευτράκο, πονηρούλη, αυτοφωράκια, ωρομισθιο κ.α

Μάλιστα απέκλεισε κάθε συνεργασία με τη ΝΔ, λέγοντας ότι αυτό ελοχεύει κινδύνους, όπως να αναδειχθεί η Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση κάτι που θα είναι κατάρα για τον τόπο, όπως επεσήμανε.

Στην ερώτηση γιατί οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, απάντησε ότι έχασε βουλευτές και τη δεδηλωμένη, ερχόμενος σε αντίφαση με όσα έχει δηλώσει σε συνέντευξη του στον ALPHΑ, ότι από τις 12 Ιουνίου και πριν προκύψει θέμα Λαφαζάνη, είχε αποφασίσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στα αξιοσημείωτα είναι κι ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε κάθε προσωπική αναφορά στους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που προσχώρησαν στη Λαϊκή Ενότητα, εμφανιζόταν τον περισσότερο χρόνο συνοφρυωμένος αλλά εμφανίστηκε και πιο cool, θέλοντας να κερδίσει τους νέους.

Ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια του ντιμπέιτ «στόχευσε» πολλές φορές στη διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θέλοντας να φέρει σε δύσκολη θέση τον αντίπαλο του.

Τέλος παραδέχθηκε λάθη σε πρόσωπα και τακτική, ενώ χαρακτήρισε λάθος την πρόταση για 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και ειδικά στα φροντιστήρια, που απευθύνονται όπως είπε και στα λαϊκά στρώματα.

Η στρατηγική Μεϊμαράκη

Στην αντίπερα όχθη ο κ. Μεϊμαράκης αν και άφησε να εννοηθεί ότι επιζητεί συνεργασία με όλα τα κόμματα που ψήφισαν το Μνημόνιο 3, στην ερώτηση του κ. Τσίπρα γιατί αφού τον κατακρίνει τόσο επιθετικά θέλει να συνεργαστεί μαζί του, απάντησε για μία κυβέρνηση συνεργασίας 6 μηνών ή ενός χρόνου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά πολιτική αστάθεια, κάτι για τον οποίο κατηγόρησε ανοικτά τον αντίπαλο του.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ, εμφανίστηκε πιο χαλαρός και αυθόρμητος αλλά και πιο επιθετικός απέναντι στον αντίπαλο του, στοχεύοντας στη χαμηλή συσπείρωση που εμφανίζει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον κατηγόρησε για μνημονιακή μετάλλαξη, ότι δεν είπε αλήθειες - ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά - καθώς μετά τη ψήφιση του Μνημονίου 3 άλλαξε στάση, όπως είπε, και οδήγησε τον τόπο σε εκλογές χωρίς αιτία.

Ο κ. Μεϊμαράκης εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα για λάθη σε πρόσωπα αλλά και τακτική που χρέωσαν τη χώρα. Τον εγκάλεσε όμως και για τα εσωτερικά του κόμματος, λέγοντας ότι ακόμα υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό, με 53 βουλευτές που είναι στα ψηφοδέλτια και επικρίνουν τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να προκαλέσει εκ νέου πολιτική αστάθεια και εκλογές.

Όσον αφορά στο θέμα του χρέους, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως «για το χρέος εμείς λέμε ότι πρέπει να συζητηθεί. Δεν λέμε αν είναι βιώσιμο ή όχι γιατί αυτό θα σταματήσει τη χρηματοδότηση της χώρας».

«Δεν υποσχέθηκα τίποτα και δεν θα λειάνουμε τίποτα αν τον πρώτο χρόνο δεν υλοποιήσουμε πολλά από αυτά που λέει το Μνημόνιο, όπως μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις...» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πως το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει. «Η Ευρώπη δεν θέλει να μας σκοτώσει, θέλει να υπάρχει Ελλάδα. Η Ευρώπη έχει πέσει σε ποσοτική χαλάρωση, ο κ. Τσίπρας δεν τα έχει καταλάβει αυτά» είπε.

Επέμεινε στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέμενε να παρουσιάζει ως προνομιακό του συνεταίρο του ΑΝΕΛ και να αφήνει, μόνον, χαραμάδες συνεργασίας με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

Παρέμεινε αυθόρμητος και άμεσος, ακόμη και σε μία διαδικασία με έντονο κανονιστικό πλαίσιο και εμφανίστηκε βέβαιος για την εκλογική νίκη και στόχευσε τον κ. Τσίπρα υιοθετώντας καταγγελίες της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου περί διαπλοκής.

Οι αντιπαράθεση των δύο αρχηγών

Στις 2 ώρες και 45 λεπτά που κράτησε το ντιμπέιτ, οι ατακές των δύο αρχηγών ήταν πολλές.

Οι πιο ενδεικτικές από αυτές ήταν:

Αλέξης Τσίπρας: «Κύριε Μεϊμαράκη, μου θυμίζετε τον μεθυσμένο που έχει πιεί τρία μπουκάλια ουίσκι, πίνει και ένα σφηνάκι από πάνω. Ξυπνάει την άλλη μέρα στο νοσοκομείο και λέει 'αυτό το σφηνάκι με κατέστρεψε'».

Ευάγγελος Μεϊμαράκης (στον σκηνοθέτη): «Θα παρακαλούσα τον σκηνοθέτη να μας έχει κάπως ισοϋψείς με τον κ. Τσίπρα. Το παρακολουθώ πολλή ώρα και βλέπω τον κ. Τσίπρα σαν να ψήλωσε πολύ ξαφνικά».

Μεϊμαράκης: -«Σας χαρίζω τις κάρτες μου»
Τσίπρας: -«Θα απαντώ στις δικές σας».
Μεϊμαράκης: -«Την κάρτα θα σας τη βγάλει ο ελληνικός λαός στις 20 Σεπτεμβρίου».
Τσίπρας: -«Συγχαρητήρια».
Μεϊμαράκης: -«Βλέπετε ότι διατηρώ το χιούμορ μου».

Μεϊμαράκης : «Τι είστε, ωρομίσθιος και διαμαρτύρεστε ότι κάνατε διαπραγμάτευση επί 17 ώρες;»

Τσίπρας : «Αντιπαρέρχομαι τις κατηγορίες του κ. Μεϊμαράκη που με αποκάλεσε 'ωρομίσθιο', ενώ πριν από λίγες ημέρες με είπε 'αυτοφωράκια' κ.λπ. Δεν μετράει ο χρόνος της διαπραγμάτευσης. Εκείνο που μετράει είναι το συναίσθημα που δημιούργησε αυτή η μάχη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Μεϊμαράκης: «Δεν θα υπάρξει παρά φύσιν κυβέρνηση»

Τσίπρας: «Πήραμε 149 βουλευτές όταν υπήρχε ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη, δεν θα πάρουμε τώρα; (Αν και υπάρχουν κάποιοι που θα πάνε Νομισματοκοπείο)»

Τσίπρας: «Ξέρω ότι η επιθυμία της διαπλοκής είναι να με πάρουν στην αγκαλιά της, αλλά δεν θα τα καταφέρουν».

Μεϊμαράκης: «Μην μας κάνουν μάθημα περί διαπλοκής εκείνοι που δεν έχουν περάσει έστω και ένα νομοσχέδιο για την πάταξη της διαπλοκής».

Μεϊμαράκης: «Από τότε που υπέγραψε το Μνημόνιο έπαθε αλλοίωση χαρακτήρος; Είναι δυνατόν να παίζετε τόσο φτηνιάρικα παιχνίδια;»

Μεϊμαράκης: «Σκούπισαν τα ταμεία για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις γιατί είχαν την εξυπνάδα τον περασμένο Φεβρουάριο να πουν ότι 'δεν έχουμε ανάγκη από ρευστό, θέλουμε μόνο αξιοπρέπεια».

Τσίπρας: «Υπερασπίζεστε το γερμανικό δημόσιο;»

Μεϊμαράκης: «Είκοσι χρόνια υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι καινούργιο κόμμα. Απλώς τώρα ασχολούμαστε μαζί του».

Τσίπρας: «Το άλλο όνομα των λαθών μας, είναι εμπειρία όπως είπε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Τσίπρας: «Διαβάζει κρυφά Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου ο κ. Μεϊμαράκης. Λέει ότι είχα συμφωνήσει για Grexit. Κι αφού πήρα 62% όχι, γιατί δεν το έκανα;»

Τσίπρας: «Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός σε αυτό τον τόπο που με τόση μεγάλη ειλικρίνεια να έχει παραδεχτεί λάθη».

Μεϊμαράκης: «Δεν πρέπει να συμφωνείς με τους υπουργούς σου και μετά να τους αδειάζεις. Όταν αδειάζεις έναν υπουργό σου, γίνεσαι όμηρος σε αυτόν».

Μεϊμαράκης: «Όχι μόνο δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, μάς παίρνει και τα κλειδιά, μάς παίρνει και τα σπίτια».

Μεϊμαράκης: «Η Ευρώπη δεν θέλει να μας σκοτώσει. Ο κ. Τσίπρας τα λέει αυτά, για αυτούς με τα γαμψά νύχια, με τον Σόιμπλε κ.λπ -που τώρα έχει γίνει και κολλητός τους».

Μεϊμαράκης: «Φαίνεται ότι από τότε που υπέγραψε το Μνημόνιο έχει πάθει μετάλλαξη, ούτε θυμάται, ούτε καταλαβαίνει, ούτε τίποτα. Είναι Νεομνημονιακός και βρίσκει δικαιολογίες που δεν στέκουν».

Μεϊμαράκης: «Από τις 14 Αυγούστου και μετά είναι ένας άλλος Τσίπρας. Εγώ δεν τον αναγνωρίζω. Εντάξει, επειδή γίνατε Νεομνημονιακός, δεν πειράζει, δεν είναι και τίποτα. Θα το συνηθίσετε».

Τσίπρας : «Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι δεν με θέλει για τίποτα αλλά ταυτόχρονα είπε ότι με χρειάζεται για να κυβερνήσει. Δεν γίνεται δυο κόμματα με τέτοιες διαφορές να συνυπάρξουν, δεν είναι καλό για τον τόπο και εάν αντιπολίτευση είναι η Χρυσή Αυγή θα είναι κατάρα για τον τόπο».

Μειμαράκης: «Έχετε δώσει ψεύτικες υποσχέσεις, δεν τις υλοποιήσατε. 53 βουλευτές έχουν υπογράψει ένα κέιμενο. Αν πάρετε αυτοδυναμία, θα ψηφίσουν οι βουλευτές σας ή θα μας ξαναπάτε σε εκλογές. Γιατί θέλετε να μας "τελειώσετε;" »

Το ντιμπέιτ των δύο αρχηγών όπως το κάλυψε η Huffpost Greece σε μορφή LiveBlog

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
τσιπρας, μνημονιο, μνημονιο 2, μνημονιο 3, χρυση αυγη, αλέξης τσίπρας, huffington post, συμμετοχή, συριζα, αναδιαρθρωση, σόιμπλε, χρεος, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, χρεοκοπια, εκλογες, ιουνίου, σαμαρας, ΦΠΑ, ψηφοδελτια, ελλαδα, ειλικρίνεια, ενφια, feed, property, huffington, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, ολγα λαφαζανη, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, λιστα λαγκαρντ, τελος του κοσμου, κομματα, βουλευτες, βγαινουν, αυγη, εθνικη, θεμα, νυχια, ομηρος, πλαισιο, ωρα, αγκαλια, ανεργια, ασφαλιστικο, γινει, γινεται, γινεσαι, δοθει, δωσει, ειλικρίνεια, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, επιθυμια, ευρωπη, ζωης, ιδια, θολο, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, κομμα, λαθη, λαθος, μορφη, νικη, ονομα, ουισκι, ουσιαστικα, οχθη, παμε, ρολο, σιγουρα, συμμετοχή, σόιμπλε, σφηνακι, τρια, φροντιστηρια, φορα, χιουμορ, χρυση, χρονος, κωνσταντινος, ωρες, ερωτησεις, huffington post, huffington, χωρα, feed, ιουνίου, κρυφα, λαφαζανη, μεινει, μια φορα, νοσοκομειο, property
Τυχαία Θέματα