Η τρίτη λωρίδα
Σε μια παλιότερη Ελλάδα, αυτή που έχοντας βγει από την περιπέτεια της χούντας βημάτιζε από τον τριτοκοσμικό καπιταλισμό στην ευρωπαϊκή ένταξη, χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε ένας εξαιρετικός για την εποχή του δρόμος. Η νέα εθνική οδός Πάτρας-Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν στο νότιο τμήμα της η νέα
Δεν ήταν καθόλου αυτονόητη η δημιουργία αυτού του οδικού άξονα, όσο εύκολος και απλοϊκός (έως και παρωχημένος) κι αν φαντάζει σε σύγκριση με τους σημερινούς αυτοκινητοδρόμους. Ο παλιός δρόμος μέσω Αχαΐας και Ηλείας ήταν η ταχύτερη και ασφαλέστερη σύνδεση ανάμεσα στην πρωτεύουσα και το χωριό του πατέρα μου, παρόλο που το τελευταίο ανήκει διοικητικά στην Αρκαδία. Όταν λέμε ταχύτερη εννοούμε σχεδόν ένα εξάωρο μαζί με τις απαραίτητες στάσεις.
Αξέχαστη είναι η διαδρομή που κάναμε ένα Μεγάλο Σάββατο, όταν ο πάτερ φαμίλιας είχε την φαεινή ιδέα της τελευταίας στιγμής να μας πάει για Πάσχα στον παππού και τους θείους, αποφασίζοντας να κλείσει το ζαχαροπλαστείο γύρω στις έξι το απόγευμα. Την Ανάσταση δεν την προλάβαμε σε εκκλησία, καθώς στο χωριό Σμίλα του υπουργού Σκουλαρίκη ο παπάς - που είχε κι αλλού να λειτουργήσει - είπε το Χριστός Ανέστη νωρίτερα, όπως αντιληφθήκαμε από τα πρώιμα πυροτεχνήματα. Το οικογενειακό «φιλί της αγάπης» δόθηκε στο αυτοκίνητο, όπου επιστρέψαμε μετά το άναμμα του κεριού για να βάλουμε το ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Αυτά και άλλα τραγελαφικά σταμάτησαν μετά τη δεκαετία του ’80 και σταδιακά ο χρόνος πρόσβασης βελτιώθηκε, αρχικά λόγω της νέας οδού μέσω Πύργου και στη συνέχεια με το άνοιγμα της σήραγγας Αρτεμισίου στα ανατολικά. Η νέα ελληνική πραγματικότητα αποτυπώθηκε με χίλιους δυο τρόπους στις ζωές μας και άλλαξε τις απαιτήσεις και προσδοκίες μας. Την ίδια εποχή που οι Έλληνες αποκτούσαν μαζικά κινητά τηλέφωνα και η συνολική ανάπτυξη ήταν συνδεδεμένη με τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, η χώρα ευτύχησε να αποκτήσει στρατηγικά σχέδια για τις μεταφορές τόσο για το σύνολό της όσο και για την πρωτεύουσα. Η πολύτομη μελέτη «Ελλάδα 2010» και η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό («ΜΑΜ») ήταν εξαιρετικές, ολοκληρωμένες δουλειές: πραγματικό σχολείο για τους εκλεκτούς που ασχολήθηκαν με τη σύνταξή τους και πολύτιμο υλικό για τους πολλούς που χρησιμοποίησαν με τον ένα ή άλλο τρόπο τα παραδοτέα τους.
Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, στην Ελλάδα δεν έλειψε ο στρατηγικός σχεδιασμός. Όχι μόνο υπήρξε, όπως δείχνουν τα παραπάνω παραδείγματα από τον συγκοινωνιακό χώρο, αλλά έγινε και εξαγώγιμος: στην Ισλαμαμπάντ, την αραβική χερσόνησο και άλλους τόπους ακούς ακόμη καλά λόγια για τον καθοριστικό ρόλο του πολεοδόμου Δοξιάδη και άλλων στη μεταμόρφωση του τοπίου των υποδομών. Το ότι πολλοί σχεδιασμοί μένουν στα συρτάρια μέχρι να ανακαλύψουν πάλι κάποιοι καινούργιοι τον τροχό, όπως και ο βραχύς πολιτικός ορίζοντας των εκλεγμένων κυβερνήσεων, δεν αναιρούν την αξία και το περιεχόμενο των στρατηγικών μελετών, ούτε αποτελούν αποκλειστικά ελληνικά φαινόμενα, όπως συχνά ακούγεται.
Το πρόβλημα δεν είναι τα σχέδια, ούτε και το γεγονός ότι δεν εφαρμόζονται επακριβώς. Σπάνια εφαρμόζονται επακριβώς, άλλωστε – προορισμός τους είναι να επικαιροποιούνται, προσαρμοζόμενα σε μια ουδόλως στατική πραγματικότητα. Το κακό που βλέπω να επαναλαμβάνεται (καθόλου τυχαία, κατά τη γνώμη μου) είναι η αποσπασματική επίκληση προβλέψεων σχεδίων – όσο παλιότερα, τόσο καλύτερα – για να δικαιολογηθούν επιλογές που έγιναν με εντελώς άλλα κριτήρια.
Παράδειγμα τέτοιας επιλογής (για να μείνουμε στις συνδέσεις του πατρογονικού μου χωριού) είναι η αναβάθμιση της οδού Πάτρας-Πύργου σε αυτοκινητόδρομο. Παρόλο που σε αυτό και σε άλλα τμήματα εθνικών οδών οι κυκλοφοριακοί φόρτοι δεν επαρκούσαν για τη δημιουργία αυτοκινητοδρόμου, η κατασκευή του προκρίθηκε με την αιτιολογία στο σχέδιο «Ελλάδα 2010» ήταν επιθυμητή, ως γενική αρχή, τέτοια σύνδεση για κάθε ηπειρωτική πρωτεύουσα νομού. Το πρόσθετο επιχείρημα ήταν ότι ο αυτοκινητόδρομος με το διαχωρισμένο οδόστρωμα είναι εξ ορισμού ασφαλέστερος από μια παλιά, ξεπερασμένη εθνική οδό της μιάμισης λωρίδας ανά κατεύθυνση.
Οι αυτονόητες γενικότητες είναι χρήσιμες, όσο μένουμε μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι μας. Πριν από την κρίση, όσοι λέγαμε ότι δεν χρειάζονται «αυτοκινητόδρομοι παντού» ήμασταν σαν το παιδάκι που διαπίστωνε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ακόμη και αφού η κρίση πετσόκοψε την Ολυμπία Οδό, αφήνοντάς της το όνομα αλλά όχι τη χάρη να φτάσει μέχρι τον Αλφειό, το ελληνικό δημόσιο επιμένει να κατασκευαστεί «κάποτε» ο αυτοκινητόδρομος του Πύργου ως δημόσιο έργο. Οδηγώντας ακόμη και σε ώρες αιχμής του σαββατοκύριακου, σπάνια συναντά κανείς οτιδήποτε που να θυμίζει μποτιλιάρισμα στα εκατό χιλιόμετρα του σημερινού δρόμου. Κι αν οι δυο-φορές-επί-μιάμιση λωρίδες, που έφταναν και περίσσευαν το ’80, σήμερα δεν επαρκούν, το γινόμενο -τριλώριδο- θα ήταν πιθανότατα επαρκές για πολλά χρόνια ακόμη, με ελάχιστες πρόσθετες (τοπικές) βελτιώσεις όπως κάποιους ανισόπεδους κόμβους.
Για λόγους που ποτέ δεν κατάλαβα, οι τριλώριδες διατομές (2+1) δεν χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα, πέρα από κάποια ορεινά τμήματα με πρόσθετες λωρίδες βραδυπορίας. Πρόκειται για λύση διεθνώς δοκιμασμένη και «έξυπνη», που δίνει λύσεις εκεί όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλάτη, φόρτοι ή/και χρήματα για αυτοκινητόδρομο. Οι σχετικοί κανονισμοί προβλέπουν μεγάλα μήκη ασφαλείας ώστε να εναλλάσσεται η κατεύθυνση της μεσαίας λωρίδας, επιτρέποντας προσπεράσεις και στα δύο ρεύματα – ενώ σε κάποιες παραλλαγές οι δύο κατευθύνσεις διαχωρίζονται με ειδικό εύκαμπτο στηθαίο. Είναι κρίμα που ορισμένες πεπατημένες σνομπάρονται – την ώρα που άλλες όπως οι κυκλικοί κόμβοι, επίσης ταμπού επί χρόνια, έγιναν πλέον σαν το πολύ πιπέρι που βάζουμε και στα λάχανα. Όπως θα έλεγε όμως και ο πρώην πρωθυπουργός, αυτός με το εξοχικό κοντά στον Πύργο της παλιάς εθνικής και του μελλοντικού άδειου αυτοκινητοδρόμου, «αυτή είναι η Ελλάδα», παλιότερη και σημερινή – διαχρονικά αντιφατική.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Γιατί δεν πέταξαν και φέτος τα υδροπλάνα στην Ελλάδα… Από το σκλαβοπάζαρο των Τούρκων με αγάπη- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δώρο Πάσχα σε Δημόσιο και συνταξιούχους με... έξτρα επίδομα έως 250 ευρώ;
- Να πάρετε τα ελικόπτερα και να φύγετε!
- Και προεκλογικός «μποναμάς» 658 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους
- Νόσος Αλτσχάιμερ: Αυτοί οι δυο τρόποι την προλαμβάνουν χωρίς φάρμακα
- Συντάξεις Απριλίου 2019: Ανατροπή! Νωρίτερα η πληρωμή για ΟΓΑ και ΟΑΕΕ - Δείτε όλες τις ημερομηνίες
- Εµφύλιος και βαριές καταγγελίες στην ΕΡΤ
- Επέστρεψε από την Ελβετία στην Ελλάδα η 16χρονη που είχε εξαφανιστεί στη Θεσσαλονίκη
- Ποια παπούτσια θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπη στις ανοιξιάτικες εξορμήσεις σου;
- Συντάξεις Απριλίου 2019: Πότε καταβάλλονται τα χρήματα στους δικαιούχους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Γιατί δεν πέταξαν και φέτος τα υδροπλάνα στην Ελλάδα…
- Uzi Arad: Η συνεργασία Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ - Κοιτάσματα και δύστροποι γείτονες
- Αλισον Γκλέιζμπρουκ: Οι εταίρες και η γυναικεία δουλεία στην κλασική Αθήνα
- Αεροσκάφος της British Airways πέταξε σε λάθος πόλη
- Ακαρπες οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη κατοικία, κινδυνεύει η δόση του Απριλίου
- Ιταλία – Κίνα: Tα μηνύματα της συμφωνίας για το «Δρόμο του Μεταξιού»
- Η τρίτη λωρίδα
- ΗΠΑ: Δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους
- Αντιδράσεις για την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν
- Η κυβέρνηση Μαδούρο καταγγέλλει «νέα επίθεση» μετά το δεύτερο γενικό μπλακ άουτ στην χώρα
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Η τρίτη λωρίδα
- Αντιδράσεις για την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν
- Αεροσκάφος της British Airways πέταξε σε λάθος πόλη
- ΗΠΑ: Δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους
- Η κυβέρνηση Μαδούρο καταγγέλλει «νέα επίθεση» μετά το δεύτερο γενικό μπλακ άουτ στην χώρα
- Ιταλία – Κίνα: Tα μηνύματα της συμφωνίας για το «Δρόμο του Μεταξιού»
- Αλισον Γκλέιζμπρουκ: Οι εταίρες και η γυναικεία δουλεία στην κλασική Αθήνα
- Γιατί δεν πέταξαν και φέτος τα υδροπλάνα στην Ελλάδα…
- Ακαρπες οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη κατοικία, κινδυνεύει η δόση του Απριλίου
- Uzi Arad: Η συνεργασία Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ - Κοιτάσματα και δύστροποι γείτονες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΗΠΑ: Αγνοείται το πού βρίσκεται ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους
- Ημερίδα για το Εργασιακό Στρες στα Σώματα Ασφαλείας- Τρόποι Διαχείρισης
- Επίδομα παιδιού 2019 - ΟΠΕΚΑ: Τι πρέπει να κάνετε μέχρι σήμερα για να το εισπράξετε άμεσα
- Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων για την επίθεση με μολότοφ στο σπίτι του Π. Πολάκη
- Πηγαίνοντας με 283 χλμ./ώρα στον πάγο!
- Ορισμός υπευθύνων τμημάτων ΕΦΚΑ
- Καχριμάνης: Άλματα στην 8ετία
- Εκδήλωση κατά των ναρκωτικών