Ηλίας Νικολακόπουλος στο Bloomberg: Δύσκολη η αυτοδυναμία. Απαιτείται 38%

Τα στοιχεία των ελληνικών δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ούτε η Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρουν να πετύχουν αυτοδυναμία στις εκλογές του επόμενου μήνα (25 Ιανουαρίου), γεγονός που σημαίνει
ότι θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση συνασπισμού ή ακόμη και επαναληπτικές εκλογές, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως είπε μιλώντας στο Bloomberg ο δημοσκόπος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος, οι τρέχουσες προβλέψεις για την πρόθεση ψήφου στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, εμφανίζουν ότι το κατώτερο όριο για την εξασφάλιση 151 εδρών (αυτοδυναμία), είναι περίπου το 38%. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι της ΝΔ, με 28% έναντι 25%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για την τηλεόραση του Alpha.

«Δε νομίζω ότι κάποιο κόμμα θα πετύχει αυτοδυναμία», λέει ο Η. Νικολακόπουλος στο Bloomberg. «Αλλά εάν ο νικητής πάρει περισσότερο από 30%, όπως και είναι πιθανό να συμβεί, θα φθάσει τις 140-145 έδρες».

Στο δημοσίευμα εξηγείται το μπόνους των 50 εδρών που ισχύει με την σημερινό εκλογικό νόμο. Εάν τα μικρότερα κόμμα, συμπεριλαμβανομένων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ή μια πιθανή απόσχιση του ΠΑΣΟΚ, δεν κατορθώσουν να πάρουν έδρες στο κοινοβούλιο, το όριο για την εξασφάλιση αυτοδυναμίας πέφτει στο 36,5%, σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο. Χωρίς αυτό το επίπεδο στήριξης, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ θα χρειαστούν την υποστήριξη ενός μικρότερου κόμματος ή ανεξαρτήτων βουλευτών για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Τι διακυβεύεται

Ενώ εξηγείται στο δημοσίευμα τι συνέβη και οδηγήθηκε η χώρα σε πρόωρες εκλογές, 18 μήνες πριν τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης Σαμαρά, επισημαίνεται ότι αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές, είναι η διεθνής γραμμή σωτηρίας που έχει κρατήσει «ζωντανή» την Ελλάδα από το 2010, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει ο Σαμαράς με αντάλλαγμα την βοήθεια. Επίσης, ισχυρίζεται ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το ελληνικό χρέος που διατηρούν τα κράτη μέλη του ευρώ και η ΕΚΤ.

Ο Σαμαράς, συνεχίζει το δημοσίευμα, μπορεί να επιδείξει επιτυχίες, έχοντας οδηγήσει την ανάκαμψη της Ελλάδας από την ύφεση μετά από έξι χρόνια και την εμφάνιση πλεονάσματος. Σε αυτή τη διαδικασία, η λιτότητα που επιβλήθηκε οδήγησε στη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25% και τριπλασίασε το ποσοστό ανεργίας, ενώ η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας έχει οδηγήσει σε μια βαθιά πτώση των μισθών και των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Απόρριψη του πολιτικού κατεστημένου

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η απόρριψη της κατεστημένης πολιτικής τάξης, είναι ο πιο αποφασιστικός παράγοντας που θα διαμορφώσει την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, εγείροντας ένα πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα, βοηθώντας έτσι να αυξηθεί η υποστήριξη προς το Ποτάμι, ένα κόμμα που ιδρύθηκε φέτος, επισημαίνει.

Για τα άτομα με υψηλότερα εισοδήματα, ο φόβος μιας εξόδου από το ευρώ είναι επίσης καθοριστικός, ενώ η αντίδραση στις πολιτικές λιτότητας και τη συμφωνία διάσωσης παρατηρείται πιο συχνά από αυτούς των οποίων τα εισοδήματα έχουν πληγεί από την κρίση.

Αυτές θα είναι οι εκλογές που θα καθοριστούν πολύ περισσότερο από τις κοινωνικές τάξεις, τονίζει ο κ. Νικολακόπουλος. «Η κοινωνική τάξη θα είναι αποφασιστικός παράγοντας, πολύ περισσότερο από ότι ήταν τον Ιούνιο του 2012, που χαρακτηρίστηκαν οι πιο ταξικά πολωμένες εκλογές στη χώρα μετά την πτώση της στρατιωτικής χούντας το 1974», αναφέρει ο Η. Νικολακόπουλος στο Bloomberg.
Keywords
Τυχαία Θέματα