Ινδία: Το Νέο Δελχί πνίγεται στο νέφος μετά την αγνόηση της απαγόρευσης πυροτεχνημάτων

Ένας άνδρας φοράει μάσκα προσώπου καθώς κάνει τζόκινγκ μέσα στο πρωινό νέφος, την επομένη της ινδουιστικής γιορτής Diwali, στο Νέο Δελχί της Ινδίας, Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024. (AP Photo/Manish Swarup)

Η πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, καλύφθηκε από δηλητηριώδες νέφος την Παρασκευή, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να επιδεινώνεται μετά την απαγόρευση των πυροτεχνημάτων που παραβιάστηκε ευρέως για τους ξεφρενους εορτασμούς

της ινδουιστικής γιορτής των φώτων, Diwali.

Στους μποτιλιαρισμένους από την κυκλοφορία δρόμους της ινδικής πρωτεύουσας ζουν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι και η πόλη κατατάσσεται τακτικά ως μία από τις πιο μολυσμένες αστικές περιοχές του πλανήτη.

Η πόλη σκεπάζεται κάθε χρόνο από καρκινογόνο αιθαλομίχλη, η οποία αποδίδεται κυρίως στην καύση άχυρου από τους αγρότες των γειτονικών περιοχών για να καθαρίσουν τα χωράφια τους για το όργωμα, καθώς και από τα εργοστάσια και τα καυσαέρια της κυκλοφορίας.

Όμως η ατμόσφαιρα επιδεινώθηκε την Παρασκευή μετά από μια καταιγιστική νύχτα με πυροτεχνήματα που άναψαν στο πλαίσιο των εορτασμών του Ντιβάλι, παρά το γεγονός ότι οι αρχές της πόλης απαγόρευσαν τον περασμένο μήνα την πώληση και τη χρήση τους.

Παιδιά παίζουν με κροτίδες κατά τη διάρκεια των εορτασμών Diwali στο Νέο Δελχί της Ινδίας, στις 4 Νοεμβρίου 2021. (AP Photo/Altaf Qadri, File)

Η αστυνομία της πόλης είχε κατασχέσει σχεδόν δύο τόνους πυροτεχνημάτων πριν από το Diwali, αλλά οι κροτίδες παρέμεναν εύκολα διαθέσιμες προς πώληση σε γειτονικές πολιτείες.

Πολλοί κάτοικοι γιόρτασαν στο σπίτι, παρέχοντας οικογενειακό γεύμα και ανάβοντας μικρά κεριά προς τιμήν της ινδουιστικής θεάς Λάκσμι και συμβολίζοντας τη νίκη του φωτός επί του σκότους.

Άλλοι πέταξαν πυροτεχνήματα και κροτίδες, ταρακουνώντας την πυκνοκατοικημένη πόλη καθ′ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

दीवाली के दूसरे दिन दिल्ली-एनसीआर में घना कोहरा छाया हुआ है। आज सुबह तापमान में गिरावट भी दर्ज की गई है। pic.twitter.com/KiTTOMpZUg

— NBT Hindi News (@NavbharatTimes) November 5, 2021

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απεφάνθη τον περασμένο μήνα ότι ο καθαρός αέρας αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, διατάσσοντας τόσο την κεντρική κυβέρνηση όσο και τις πολιτειακές αρχές να αναλάβουν δράση.

«Ο τοξικός αέρας του Δελχί μας σκοτώνει απαλά με το νέφος του», έγραψαν οι Times of India σε κύριο άρθρο τους την περασμένη εβδομάδα, καθώς επέστρεφε η χειμερινή ρύπανση.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αυτό που δεν παύει να εκπλήσσει, χρόνο με το χρόνο, είναι η υποτονική αντίδραση του κράτους».

Τα επίπεδα των λεπτών σωματιδίων - επικίνδυνα μικροσωματίδια γνωστά ως ρύποι PM2.5 που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων - αυξήθηκαν πάνω από 23 φορές πάνω από το συνιστώμενο ημερήσιο ανώτατο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Λίγο μετά την αυγή, τα επίπεδα ρύπων ξεπέρασαν τα 345 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης IQAir, η οποία χαρακτήρισε τον αέρα στην ινδική μεγαλούπολη ως «επικίνδυνο».

Η πυροσβεστική σβήνει πυροτεχνήματα καθώς η ινδοαμερικανική κοινότητα γιορτάζει την ινδουιστική γιορτή Diwali, γνωστή ως Φεστιβάλ Φώτων, στους πολυσύχναστους δρόμους της πλατείας India Square, στις 31 Οκτωβρίου 2024, στο Jersey City, New Jersey

Το Νέο Δελχί αξιολογήθηκε ως το χειρότερο στον κόσμο, ακριβώς πάνω από την πνιγμένη στον καπνό Λαχόρη στο γειτονικό Πακιστάν, 400 χιλιόμετρα βορειοδυτικά.

Η κυβέρνηση του Νέου Δελχί προσπάθησε στο παρελθόν να μειώσει τη ρύπανση περιορίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος που επέτρεπε μόνο στα αυτοκίνητα με μονό αριθμό πινακίδων να ταξιδεύουν σε εναλλασσόμενες ημέρες.

Οι αρχές έχουν επίσης επιβάλει εποχιακές απαγορεύσεις στις οικοδομικές εργασίες και στην είσοδο οχημάτων με κινητήρα ντίζελ στην πόλη.

«Η σοβαρότητα του προβλήματος είναι τέτοια που οι σταδιακές αλλαγές είναι ανεπαρκείς», έγραψε η εφημερίδα The Indian Express, επικρίνοντας “μια ατυχή έλλειψη αποφασιστικότητας τόσο από την κεντρική όσο και από την πολιτειακή κυβέρνηση”.

Πηγή: RFI

Keywords
Τυχαία Θέματα