ΗΠΑ: «Πολύ βαρύ πλήγμα» των Αρχών στο μεξικάνικο καρτέλ Σιναλόα - Συνελήφθησαν 2 εκ των ηγετών

Φωτογραφίες από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δείχνει τον Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα Γκαρσία και τον Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, γιό του διαβόητου βαρόνου ναρκωτικών «Ελ Τσάπο» αφού συνελήφθησαν από τις αρχές των ΗΠΑ στο Τέξας, δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
την Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024.

Δυο ηγέτες του μεξικανικού καρτέλ των ναρκωτικών Σιναλόα τέθηκαν αυτή την εβδομάδα υπό κράτηση από τις αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες υπογράμμισαν την Παρασκευή, 26 Ιουλίου, πως κατάφεραν «πολύ βαρύ πλήγμα» σ’ ένα από τα «πιο φονικά» κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών —ιδίως φαιντανύλης, εξαιρετικά θανάσιμου οπιοειδούς— σε «όλο τον κόσμο».

Έπειτα από τολμηρή επιχείρηση διείσδυσης στη συμμορία, οι δυο ηγέτες του ισχυρού καρτέλ με διεθνή πλοκάμια τέθηκαν υπό κράτηση όταν ιδιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν προσγειώθηκε στο Τέξας, αχανή αμερικανική πολιτεία που γειτονεύει με το Μεξικό, αποκάλυψε ο Τύπος, μετά τη λακωνική ανακοίνωση για τη σύλληψή τους που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Attorney General Merrick B. Garland delivered remarks on the arrests of alleged leaders of the Sinaloa Cartel, Ismael Zambada Garcia (El Mayo) and Joaquin Guzman Lopez. pic.twitter.com/31baH9bEYk

— U.S. Department of Justice (@TheJusticeDept) July 26, 2024

Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, γιος του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο», ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη κι εκτίει την ποινή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ, φέρεται να έπεισε τον Ισμαέλ Σαμπάδα Γκαρσία, γνωστό επίσης με το προσωνύμιο «Ελ Μάγιο», συνιδρυτή του καρτέλ, να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, για να πάνε υποτίθεται στο νότιο Μεξικό. Το αεροπλάνο στην πραγματικότητα προσγειώθηκε στο Ελ Πάσο, εξήγησαν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο γιος του «Ελ Τσάπο» ξεγέλασε τον «Ελ Μάγιο», τον έπεισε να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος με «ψευδή προσχήματα», αποκάλυψαν αμερικανοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα New York Times.

Ο γιος Γκουσμάν Λόπες, τριαντάρης, παραδόθηκε, ενώ ο «Ελ Μάγιο», 76 ετών, συνελήφθη, σύμφωνα με την εκδοχή αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον.

Attorney General Merrick B. Garland Statement on Arrests of Alleged Leaders of the Sinaloa Cartel Ismael Zambada Garcia (El Mayo) and Joaquin Guzman Lopez

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Πολύ, Αρχών, Σιναλόα - Συνελήφθησαν 2,ipa, poly, archon, sinaloa - synelifthisan 2