Ήρθε η ώρα να μάθουμε πως είναι να είσαι μέλισσα
Στην αγροτική περιοχή της Πενσυλβάνια και της Νέας Υόρκης, ερευνητές έχουν τοποθετήσει μικροσκοπικούς κωδικούς QR σε εκατοντάδες μέλισσες, με σκοπό να παρακολουθήσουν τις συνήθειές τους κατά τη διαδικασία συλλογής τροφής.
Αυτή η καινοτόμος μέθοδος, που αναπτύχθηκε από μια ομάδα εντομολόγων και ηλεκτρολόγων μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, αποσκοπεί στο να κατανοήσει πόσο μακριά ταξιδεύουν οι μέλισσες για να μαζέψουν γύρη και νέκταρ.
Η μελέτη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση της οικολογίας των μελισσών και θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις
Οι κωδικοί QR, ή αλλιώς “fiduciary tags”, τοποθετούνται στις ράχες των μελισσών χωρίς να τις βλάπτουν. Αυτές οι ετικέτες, σε συνδυασμό με ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα απεικόνισης, επιτρέπουν στους ερευνητές να παρακολουθούν την πορεία των μελισσών καθώς φεύγουν και επιστρέφουν στις κυψέλες τους.
Το σύστημα καταγράφει βασικά δεδομένα, όπως την μοναδική ταυτότητα κάθε μέλισσας, την ημερομηνία και ώρα των κινήσεών της, την κατεύθυνση και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία.
Προκλήσεις στη βιολογική μελισσοκομίαΗ βιολογική μελισσοκομία απαιτεί τη διατήρηση των κυψελών απαλλαγμένων από συνθετικές χημικές ουσίες και την τοποθέτησή τους μακριά από ρυπασμένες περιοχές.
Ωστόσο, η ικανότητα των μελισσών να πετούν έως και 10 χιλιόμετρα δυσχεραίνει την εφαρμογή αυτών των προτύπων.
Η ερευνητική ομάδα υπέθεσε ότι οι μέλισσες συνήθως συλλέγουν τροφή πολύ πιο κοντά στις κυψέλες τους, συχνά σε ακτίνα μόλις ενός χιλιομέτρου.
«Ο χορός των μελισσών (waggle dance) είναι η καλύτερη διαθέσιμη πηγή πληροφοριών για τη συλλογή τροφής, αλλά βασίζεται σε ανθρώπινες παρατηρήσεις, που γίνονται για περίπου μία ώρα την ημέρα επί δύο εβδομάδες», εξηγεί η Μαργκαρίτα Λόπεζ-Ουρίμπε, αναπληρώτρια καθηγήτρια εντομολογίας στο Penn State.
Πώς έγινε η μελέτηΓια να επιτευχθεί αυτό, οι εντομολόγοι συνεργάστηκαν με ηλεκτρολόγους μηχανικούς για να σχεδιάσουν ένα οικονομικά αποδοτικό και ηλιακό σύστημα παρακολούθησης.
Η συν-συγγραφέας της μελέτης Τζούλιο Ουρμίνα, καθηγητής ηλεκτρολογίας, τόνισε τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας στο έργο.
«Δεν υπήρχε τίποτα διαθέσιμο όπως αυτό πριν», δήλωσε η Ουρμίνα. «Αυτή η έρευνα είναι το πρώτο βήμα προς τα εμπρός προς τη σωστή κατεύθυνση, με ευκαιρίες να κάνουμε περισσότερα - σε μεγάλο βαθμό λόγω της αυξανόμενης συνέργειας σε όλες τις ομάδες μας»
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της συλλογής τροφήςΣε μία μόνο περίοδο, οι ερευνητές προσάρτησαν κωδικούς QR σε περισσότερες από 32.000 μέλισσες, τις οποίες παρακολουθούσαν συνεχώς μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος.
Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι τα περισσότερα ταξίδια έξω από την κυψέλη διαρκούσαν από ένα έως τέσσερα λεπτά. Οι μεγαλύτερης διάρκειας έξοδοι, συνήθως κάτω των 20 λεπτών, σχετίζονταν με συλλογή τροφής.
Εντυπωσιακά, το 34% των μελισσών παρέμενε εκτός κυψέλης για περισσότερες από δύο ώρες, πιθανώς λόγω εκτεταμένων ταξιδιών ή αποτυχίας επιστροφής. Η ακρίβεια του συστήματος αποκάλυψε ακόμα και απροσδόκητες συμπεριφορές, όπως οι μέλισσες που «τεμπελιάζουν» κοντά στις εισόδους των κυψελών.
Επίσης, βρέθηκε ότι οι μέλισσες συλλέγουν τροφή για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. «Βλέπουμε ότι οι μέλισσες συλλέγουν τροφή για έξι εβδομάδες και δεν ξεκινούν πριν γίνουν τουλάχιστον δύο εβδομάδων, πράγμα που σημαίνει ότι ζουν περισσότερο από ό,τι νομίζαμε», δήλωσε η Ρόμπιν Άντεργουντ, ειδικός μελισσοκομίας στο Penn State.
Καλύτερη κατανόηση της οικολογίας των μελισσώνΣύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το σύστημα αλλάζει το παιχνίδι για την κατανόηση της συμπεριφοράς των μελισσών.
Συνδυάζει την τεχνολογία και τη βιολογία με έναν τρόπο που κλιμακώνουμε αυτό που μπορούμε να μάθουμε και ανοίγει την πόρτα για ανακαλύψεις που δεν θα ήταν δυνατές διαφορετικά.
Κάνοντας το σύστημά τους ανοιχτό και οικονομικά αποδοτικό, η ομάδα ελπίζει να ενδυναμώσει τους επιστήμονες και τους μελισσοκόμες να εξερευνήσουν νέα σύνορα στην έρευνα και τη διατήρηση των μελισσών, διασφαλίζοντας την επιβίωση αυτών των βασικών επικονιαστών σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.
Πηγή: Earth
Related...Πασχαλίτσες, πεταλούδες, μέλισσες: Γιατί οι Γερμανοί αυτό το καλοκαίρι μετρούν έντομα (φωτό)Κοριτσάκι παραπονέθηκε ότι στην κρεβατοκάμαρά της υπήρχαν τέρατα, ήταν 60.000 μέλισσεςΧάος στους δρόμους του Καναδά: Πέντε εκατομμύρια μέλισσες «απέδρασαν» από φορτηγό- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φρίκη στο ΚΥΤ Μαλακάσας
- Θpήνος στην κοσμική Αθήνα: Νεκρή η αγαπητή Όλγα, λίγο μετά την γέννηση της κόρης της
- Ολλανδός ερευνητής προειδοποιεί για επερχόμενο μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα
- Εκτός OPEN o Σωτήρης Δανέζης – Τι ανακοίνωσε ο ίδιος
- Τροχαίο δυστύχημα στην Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση λεωφορείου, ΙΧ και δικύκλου
- Πώς να νικήσεις με... τρεις παίκτες;
- Καιρός στην Αθήνα: Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα σημειωθούν χιονοπτώσεις
- Λάρισα: Τους σκότωσε για 1.000 ευρώ και μετά αυτοκτόνησε - Χρυσαυγίτης με βαρύ ποινικό παρελθόν ο 60χρονος μακελάρης στους Γόννους
- Συσσοβίτης: Είναι γνωστό σε όλους ότι αν κοιμηθείς με κάποιους καλύτερα θα πας, στην πολιτική, στο εμπόριο, οπουδήποτε
- Εορτολόγιο: Μεγάλη γιορτή σήμερα για την Ορθοδοξία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Ήρθε η ώρα να μάθουμε πως είναι να είσαι μέλισσα
- Ο ΣΚΑΪ αναζητεί λύση για το lead in του κεντρικού δελτίου και η Φαίη Σκορδά πριν πεινάσει μαγειρεύει
- Το αίμα από τα στρείδια της Αυστραλίας «όπλο» κατά ανθεκτικών βακτηρίων
- Σεισμός στο Αρκαλοχώρι: 3,5 χρόνια η ζωή συνεχίζεται σε containers
- Ερωτήσεις: Μη κάνετε ότι δεν ξέρετε και δεν έχετε απαντήσεις
- Έρευνα: Μαύρες τρύπες δημιουργούν τα δικά τους «γεύματα»

- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ήρθε η ώρα να μάθουμε πως είναι να είσαι μέλισσα
- Το αίμα από τα στρείδια της Αυστραλίας «όπλο» κατά ανθεκτικών βακτηρίων
- Ο ΣΚΑΪ αναζητεί λύση για το lead in του κεντρικού δελτίου και η Φαίη Σκορδά πριν πεινάσει μαγειρεύει
- Έρευνα: Μαύρες τρύπες δημιουργούν τα δικά τους «γεύματα»
- Ερωτήσεις: Μη κάνετε ότι δεν ξέρετε και δεν έχετε απαντήσεις
- Σεισμός στο Αρκαλοχώρι: 3,5 χρόνια η ζωή συνεχίζεται σε containers
- Δόνηση 5 Ρίχτερ το βράδυ νότια της Αμοργού - Έγινε αισθητή και στην Αθήνα
- Βίντεο: Ξύλο μετά μουσικής στον αγώνα μπάσκετ Λαύριο - Μαρούσι - Εφυγαν οι διαιτητές
- Τραγωδία στον Βόλο: Νεκρός ο 33χρονος που είχε φύγει από την Ψυχιατρική Κλινική
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μακελειό στη Λάρισα: Το βαρύ παρελθόν του δράστη και οι σοκαριστικές πληροφορίες
- Επιμένει το τσουχτερό κρύο – Πού θα χιονίσει και πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ώρες
- Τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο - Πού θα βρέξει
- Τραμπ δασμοί: Κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου
- Ζήτημα Meteor θέτει στον Μακρόν ο Πρωθυπουργός- Νέο τετ α τετ σήμερα στο Παρίσι
- Μακρόν: "Πρέπει να είμαστε έτοιμοι" για δασμούς του Τραμπ στην Ευρώπη
- Ισραήλ: Βομβάρδισε σήραγγα που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας
- Εκλογές στον Ισημερινό: Προς δεύτερο γύρο – Για θρίαμβο μιλά η Γκονσάλες
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου