Ισπανικές εκλογές: Επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων δείχνει το exit poll

Επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων δείχνει το exit poll, αλλά όχι τα πρώτα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το exit poll, πρώτος αναδεικνύεται ο Ραχόι χωρίς αυτοδυναμία και δεύτεροι η συνεργασία Podemos-IU, αφήνοντας πίσω τους, τους Σοσιαλιστές.

Ωστόσο τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το ένα τρίτο των ψήφων, δίνουν πρώτο τον Ραχόι (ξανά χωρίς αυτοδυναμία) αλλά δεύτερους τους Σοσιαλιστές και τρίτους τους Podemos-IU.


Το exit poll

Κατά το exit poll, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι αναδεικνύεται πρώτο με 28,5% (117 έως 121 έδρες). Δεύτεροι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η συνεργασία Podemos-IU με 25,6% (91 έως 95 έδρες). Εάν επιβεβαιωθεί το exit poll, χαμένοι είναι οι Σοσιαλιστές, που τους εμφανίζει τρίτους με 22% (81 έως 85 έδρες) και ακολουθούν οι Ciudadanos με 11,8% (26 έως 30 έδρες). Σημειώνεται ότι για την πλειοψηφία απαιτούνται 176 έδρες από το σύνολο των 350.

BREAKING: Spain Exit Polls Show Podemos Overtaking PSOE https://t.co/oyqALRUyE7 pic.twitter.com/MSZWj6y1Hr

— The Spain Report (@thespainreport) June 26, 2016

Το παραπάνω είναι το exit poll της Sigma Dos για το κρατικό κανάλι TVE, στο οποίο συμμετείχαν 132.000 άτομα σε 1.100 εκλογικά κέντρα. Αν επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα ποσοστά και οι έδρες που αναλογούν σε αυτά, τότε οι Podemos μαζί με τους Σοσιαλιστές θα έχουν την πλειοψηφία στην ισπανική Βουλή.

Η εκλογές αυτές είναι οι πρώτες μετά το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου το Brexit, ταρακούνησε τον κόσμο, και μια νέα σφυγμομέτρηση στο εσωτερικό της ΕΕ, αφού οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα διατηρήσουν τη Δεξιά στην εξουσία ή θα αλλάξουν πορεία, όπως τους καλούν οι Podemos, το κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας.

Η συμμετοχή

Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 51,17% από τα 36 εκατ. των ψηφοφόρων της Ισπανίας. Το ποσοστό αυτό καταγράφηκε στις 19.00 ώρα Ελλάδας και είναι περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν λίγο στη δημοσιότητα.

Γενικά όμως αναμενόταν ένα χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, μετά από 6 μήνες άκαρπων συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων μετά τις τελευταίες εκλογές και ενώ έχουν αρχίσει οι καλοκαιρινές διακοπές.

Οι ισορροπίες

Το σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας Podemos-Σοσιαλιστών είναι εκείνο που τις τελευταίες ημέρες κερδίζει ολοένα έδαφος, καθώς αυτές οι δύο παρατάξεις είναι οι μόνες που φαίνεται πως θα συγκεντρώσουν ικανό αριθμό βουλευτών ώστε να σχηματισθεί ένα κυβερνητικό πλαίσιο που δεν θα έχει ανάγκη κι από άλλες βακτηρίες, πολιτικές και κοινοβουλευτικές-όπως η ενδεχόμενη αποχή ανοχής από κάποια κόμματα στις ψηφοφορίες προκειμένου να περάσουν νομοσχέδια ή να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Επίσης, η άρνηση των Σοσιαλιστών να συνεργαστούν με τον Ραχόι τον Δεκέμβριο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τώρα. Βέβαια στην πολιτική, τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία.

Πως φτάσαμε σε δεύτερες εκλογές

Τον Δεκέμβριο οι Ισπανοί είχαν ήδη ταχθεί υπέρ μιας αλλαγής, τιμωρώντας τα δύο μεγάλα κόμματα που δίνουν τον τόνο στη δημοκρατική ζωή της χώρας εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων, μολονότι ήρθε πρώτο. Ωστόσο και γι'αυτές τις εκλογές είναι το φαβορί.

Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έφερε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση.

Τις έδρες που έχασαν στις εκλογές αυτές τα δύο μεγάλα κόμματα, τις πήραν δύο νέα κινήματα, το Podemos και το φιλελεύθερο Ciudadanos.

Τότε, τον Δεκέμβριο του 2015, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σχήμα με τους Ciudadanos το κεντροδεξιό κόμμα του Άλμπερτ Ριβέρα. Αυτό όμως δεν προχώρησε καθώς καταψηφίστηκε στη βουλή. Στη συνέχεια επιχειρήθηκε συνεργασία με τους Podemos η οποία δεν τελεσφόρησε αφού ο Σάντσεθ έθεσε ως όρο και τη συμμετοχή των Ciudadanos, κάτι που δεν δέχθηκαν φυσικά οι Podemos.

Έτσι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κυβερνάται από τον Δεκέμβριο από μια απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία μπορεί να διεκπεραιώσει μόνον τις τρέχουσες υποθέσεις και δεν έχει δικαιοδοσία να προχωρήσει σε καμία νέα δαπάνη ή μεταρρύθμιση. Ως αποτέλεσμα ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας προκήρυξε νέες εκλογές.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα