Ισραήλ: Χαλαρώνουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο

Το Ισραήλ από σήμερα , Κυριακή 19/4, χαλαρώνει τα μέτρα κατά του κορωνοιού , επιτρέποντας τη λειτουργία εξαιρετικά μικρού αριθμού επιχειρήσεων ως επίσης και ιδιωτικών νηπιαγωγείων που λειτουργούν σε ιδιωτικές κατοικίας - και αυτά εφόσον λειτουργούν τάξεις έως τριών παιδιών.

Συγκεκριμένα, τα εμπορικά καταστήματα που μπορούν να λειτουργήσουν από σήμερα είναι τα εξής: Καταστήματα ειδών τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρονικών υπολογιστών, εμπορίας ελαιοχρωμάτων και οικοδομών, χαλιών, επενδύσεων πατωμάτων και τοίχων, επίπλων, ειδών οικιακής χρήσεως – πλην παιδικών παιχνιδιών - , βιβλίων

και εφημερίδων, γραφικής ύλης, αθλητικών ειδών και ποδηλάτων, μουσικών οργάνων, ιατρικών εργαλείων, τα καθαριστήρια, τα ραφεία και οι επιχειρήσεις επιδιόρθωσης υποδημάτων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κανονισμοί που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις και στα καταστήματα που επιτρέπεται να λειτουργήσουν: Οι εργοδότες θα πρέπει να φροντίσουν για την μέτρηση της θερμοκρασίας των υπαλλήλων τους και εφόσον έχουν πυρετό άνω των 38 βαθμών, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος για να εργαστούν. Το ίδιο θα ισχύει και για τους πελάτες που θα θέλουν να εισέλθουν στα καταστήματα.

Απαγορεύεται η απασχόληση εργαζομένων ηλικίας άνω των 67 ετών. Ιδιαίτερες προϋποθέσεις ισχύουν για τους χώρους απασχόλησης και συγκεκριμένα για την τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των υπαλλήλων και για τις προϋποθέσεις τοποθέτησης διαχωριστικών μεταξύ των γραφείων. Σε κάθε περίπτωση, κάθε επιχείρηση δεν επιτρέπεται να απασχολεί προσωπικό άνω των 10 ατόμων.

Από σήμερα επιτρέπεται η πραγματοποίηση ομαδικής θρησκευτικής προσευχής μόνο σε ανοιχτό χώρο και με τη συμμετοχή έως 19 ατόμων, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούν απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ τους. Γάμοι και τελετές περιτομών επιτρέπονται μόνο σε ανοικτούς χώρους και με τη συμμετοχή έως 10 ατόμων, τηρώντας πάντοτε απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους. Η χρήση των παραδοσιακών εβραϊκών κολυμβηθρών για άνδρες επιτρέπεται μόνο εφόσον βρίσκονται στον ίδιο χώρο έως τρία άτομα.

Τέλος, επεκτείνεται η επιτρεπόμενη απόσταση μετακίνησης από την κατοικία για λόγους φυσικής άσκησης από 100 μέτρα που ίσχυε έως χθες σε 500 μέτρα – προκαλώντας προβληματισμούς στις αστυνομικές αρχές, οι οποίες τόνισαν ότι δεν θα είναι εύκολο να διαπιστωθεί εάν η παρουσία των πολιτών στους δρόμους είναι σύμφωνη με τις κείμενες διατάξεις ή όχι. Ισχύει ακόμα η υποχρέωση των πολιτών να φέρουν προστατευτική μάσκα και γάντια όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο, ως επίσης και ο αποκλεισμός συγκεκριμένων συνοικιών της Ιερουσαλήμ, όπου κατοικούν κυρίως Υπερορθόδοξοι Εβραίοι.

Όσον αφορά την πόλη Μπνέι Μπρακ – την υπερορθόδοξη εβραϊκή πόλη στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού – θα ισχύσει μία σχετική χαλάρωση των μέτρων, έπειτα από την δέσμευση που ανέλαβαν οι δημοτικές αρχές να αναλάβουν εκείνες (και όχι η αστυνομία ή ο στρατός) την μετακίνηση 700 δημοτών ασθενών/φορέων του ιού σε ειδικά ξενοδοχειακά καταλύματα στο Βόρειο Ισραήλ, που λειτουργούν ως «μονάδες ατομικής απομόνωσης» υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως ορίζουν οι ισχύουσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Η απόφαση αυτή έρχεται να ικανοποιήσει τις πιέσεις που ασκεί το Υπουργείο Οικονομικών, εκφράζοντας τους προβληματισμούς του για την πορεία της οικονομίας αλλά και για την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, η οποία προ της εμφάνισης του κορωνοιού βρισκόταν στο 4% ενώ τώρα βρίσκεται στο 26,5%. Να σημειωθεί ότι η θέση του Υπουργείου Υγείας ήταν να περιμένει η κυβέρνηση μέχρις ότου ο αριθμός των κρουσμάτων να περιορισθεί σε μερικές δεκάδες έως το πολύ εκατό ασθενείς ανά ημέρα. Τώρα ο ρυθμός εμφάνισης κρουσμάτων κυμαίνεται από 250 έως 300 ασθενείς ανά ημέρα.

Παρ’ολα αυτά, οι πιέσεις που σημειώνονται στην οικονομία σε συνάρτηση με την ελαφρά έλλειψη προϊόντων άμεσης ανάγκης στην αγορά, οδήγησαν στην απόφαση που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Τονίσθηκε πάντως ότι εάν η πορεία της εξάπλωσης της νόσου το απαιτήσει , τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα θα επανέλθουν άμεσα. Έτσι, το Ισραήλ μπαίνει από σήμερα σε μια περίοδο «πειραματισμού» στον τρόπο με τον όποιον διαχειρίζεται τον κορωνοιό , έχοντας ενθαρρυνθεί από τις καλές επιδόσεις των περιοριστικών μέτρων που εφάρμοσε κατά την αργία του Εβραϊκού Πάσχα , αλλά και εξαίτιας της εξασφάλισης μεγάλου αριθμού μηχανημάτων αναπνευστικής υποστήριξης και υγειονομικής υλικοτεχνικής υποδομής που προήλθαν από το εξωτερικό (κυρίως από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Γερμανία αλλά και από αραβικές χώρες του Κόλπου χάρη στις επαφές που καλλιέργησαν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας σε συνεργασία με κυβερνήσεις τρίτων χωρών).

Η έναρξη του μήνα του Ραμαζανίου στις 23/4 και η επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης με αποδέκτες τους αραβικής καταγωγής πολίτες της χώρας δημιουργούν πρόσθετες προκλήσεις, πολιτικές, κοινωνικές και εθνοτικές. Βήματα έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ ήδη από χθες αποκλείστηκαν δυο αραβικές κωμοπόλεις της Γαλιλαίας με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, με τους Άραβες δημάρχους να συνεργάζονται απόλυτα με τις ισραηλινές αρχές. Ωστόσο , η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων, με στόχο οι παραδοσιακές μουσουλμανικές αραβικές οικογένειες να αλλάξουν φέτος τις συνήθειες τους, θα φανεί κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, καθόλου εύκολη δεν είναι η πραγματικότητα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία εδώ και μέρες διεξάγεται ένας υπόκωφος ανταγωνισμός μεταξύ των υγειονομικών υπηρεσιών αφ’ενος του Ισραήλ και αφ’ετέρου της Παλαιστινιακής Αρχής - με στόχο της τελευταίας να δημιουργήσει «τετελεσμένα δημόσιας εξουσίας» διαμέσου της παρουσίας αξιωματούχων του παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας ή και άλλων ημικρατικών σωματείων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας. Και σε αυτό το ειδικότερο ζήτημα αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Εν τω μεταξύ, το κυβερνητικό αδιέξοδο συνεχίζεται, πλην όμως συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις Νετανιάχου - Γκαντς για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί υπέβαλαν από κοινού αίτημα στον Πρόεδρο της χώρας να παρατείνει τον χρόνο εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπένι Γκαντς και να μην αναθέσει την εντολή στην Κνεσέτ - κάτι που θα σήμαινε ότι οι πιθανότητες να συρθεί η χώρα σε τέταρτες βουλευτικες εκλογές θα αυξάνονταν επικίνδυνα . Άσπρος καπνός ακόμα δεν διαφαίνεται , αλλά οι διαπραγματεύσεις Νετανιάχου - Γκαντς συνεχίζονται. Ίσως αυτή η εβδομάδα να κρίνει οριστικά εάν τελικά το Ισραήλ θα αποκτήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή όχι .

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα εν μέσω πανδημίας - Φωτογραφίες και βίντεο Η ανεκμετάλλευτη ελληνική soft power στην εποχή της πανδημίας
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ, Χαλαρώνουν, Παραμένει,israil, chalaronoun, paramenei