«Ιστορική» αλλά αμφιλεγόμενη συμφωνία ΕΕ-Mercosur για ελεύθερο εμπόριο

Έπειτα από δεκαετίες διαπραγματεύσεων και παρά τις έντονες αντιδράσεις της Γαλλίας και τις τριβές που έχουν δημιουργηθεί στον γαλλογερμανικό άξονα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αγνόησε τις ανησυχίες της καταρρακωμένης γαλλικής κυβέρνησης και προχώρησε σήμερα (6/12) στην υπογραφή της «ιστορικής», όπως την αποκαλούν, συμφωνίας εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μπλοκ Mercosur.

Πρόκειται για συμφωνία ανάμεσα στην

ΕΕ και το λατινοαμερικανικό μπλοκ ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών. «Αυτή είναι μια νίκη για την Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου στο Μοντεβιδέο.

«Ολοκληρώσαμε τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur. Αυτή είναι η αρχή μιας νέας περιόδου. Τώρα ανυπομονώ να το συζητήσω με ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε η ίδια σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους προέδρους της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Παραγουάης και Ουρουγουάης - μέλη της Mercosur - που ανακοίνωσαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από 25 χρόνια συζητήσεων.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Παρισιού με την υπηρεσιακή υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου, Σοφί Πριμάς - μετά την πτώση της γαλλικής κυβέρνησης - να λέει ότι η συμφωνία «είναι δεσμευτική μόνο για την Επιτροπή».

«Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια αγορά 700 εκατομμυρίων ανθρώπων.Την μεγαλύτερη εμπορική και επενδυτική συνεργασία που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Και οι δύο περιοχές θα επωφεληθούν», δήλωσε νωρίτερα η φον ντερ Λάιεν μέσω του X από το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της ΕΕ και πέντε χωρών της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη και Βολιβία).

Τι προβλέπει η συμφωνία

Πράγματι η συμφωνία προβλέπει την κατάργηση των δασμών μεταξύ των Ευρωπαίων και των παραγωγών της Νότιας Αμερικής για προϊόντα που κυμαίνονται από το βόειο κρέας έως τα αυτοκίνητα και τη δημιουργία μιας αγοράς με περισσότερους από 700 εκατομμύρια ανθρώπους, που αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας στην ΕΕ χαρακτηρίζουν τη σημερινή μέρα ως μια οικονομική νίκη για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, που επιθυμούν να κατακτήσουν νέες αγορές και ως τον καλύτερο τρόπο για να αμφισβητήσουν την εμπορική ηγεμονία της Κίνας στο μπλοκ της Mercosur.

Επιπλέον, είναι ένα σημαντικό αντίμετρο στις απειλές του νεοεκλεγμένου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει την ΕΕ με την επιβολή δασμών στα εξαγώμενα προς τις ΗΠΑ προϊόντα έως και 20%.

Συνάδει δε με τις συστάσεις της έκθεσης Ντράγκι που χαρακτηρίζει υπαρξιακή την ανάγκη να γίνει η ΕΕ πιο ανταγωνιστική παγκοσμίως, εάν θέλει να επιβιώσει δεδομένου ότι έχει να αντιμετωπίσει ισχυρούς παίκτες όπως την Κίνα.

Touchdown in Latin America

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιστορική, ΕΕ-Mercosur,istoriki, ee-Mercosur