«Κάνε στην άκρη να περάσω!»
Την 3η έκδοση της έρευνας για την «Κοινή χρήση του οδικού δικτύου στην Ευρώπη», παρουσίασε το Ίδρυμα VINCI Autoroutes. Σε συνέχεια του Βαρόμετρου υπεύθυνης οδήγησης, η έρευνα αυτή, που διεξήχθη από την Ipsos, εξετάζει συγκεκριμένα τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη συνύπαρξη διαφορετικών τρόπων μετακίνησης. Πόσο προσέχουν τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου οι αυτοκινητιστές, οι οδηγοί μηχανοκίνητων δικύκλων, οι ποδηλάτες ή οι πεζοί; Σε ποιο βαθμό σέβονται τους κανόνες κοινής χρήσης του οδικού δικτύου; Επηρεάζεται η συμπεριφορά τους από τους διαφορετικούς τρόπους
Στην Ευρώπη, η τακτική χρήση των ενεργητικών τρόπων μετακίνησης αυξάνεται αλλά παραμένει πολύ χαμηλότερα από αυτή της πλειονότητας των ευρωπαϊκών χωρών.
Το αυτοκίνητο είναι το νούμερο ένα μέσο μετακίνησης στην Ευρώπη. Για τις καθημερινές μετακινήσεις τους, οι Ευρωπαίοι επιλέγουν επίσης πρόθυμα ενεργητικούς τρόπους. Το 66% μετακινείται τακτικά με τα πόδια (78% των Ελλήνων), και το 22% (σταθερό έναντι 2022) χρησιμοποιεί τακτικά ποδήλατο. Το 8% χρησιμοποιεί τακτικά μηχανοκίνητο δίκυκλο (12% των Ελλήνων) και το 4% πατίνι ή hoverboard (4% των Ελλήνων).
Δεν προξενεί έκπληξη ότι οι πιο τακτικοί χρήστες του ποδηλάτου είναι οι Ολλανδοί (58%), με απόσταση μπροστά από τους Βέλγους (28%), τους Πολωνούς (27%) και τους Γερμανούς (26%). Οι Γάλλοι βρίσκονται στην 8η θέση μαζί με τους Έλληνες (από 11 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα) (13%), ακριβώς πάνω από τους Βρετανούς (10%) και τους Ισπανούς (9%).Όσον αφορά το περπάτημα, στην πρώτη θέση έρχονται οι Ισπανοί (78%) και στην τελευταία οι Βέλγοι (50%).
Όποιος κι αν είναι ο τρόπος μετακίνησης, η συνύπαρξη με τους άλλους χρήστες είναι πηγή άγχους και εντάσεων.
Η ποικιλομορφία των τρόπων μετακίνησης (αυτοκίνητα, μηχανοκίνητα δίκυκλα, ποδήλατα, περπάτημα) και η εξέλιξη του αντίστοιχου αριθμού των χρηστών τους στον περιορισμένο δημόσιο χώρο, καθιστούν πολύπλοκη και συχνά δύσκολη τη συνύπαρξη των διαφορετικών χρηστών.
Η πολύ ευρεία πλειονότητα των χρηστών του οδικού δικτύου αναφέρει ότι στους δρόμους επικρατεί μια ιδιαίτερα αγχωτική ατμόσφαιρα.
Η ανησυχία αυτή μπορεί να συνδέεται με επικίνδυνες συμπεριφορές άλλων χρηστών. Αυτό αναφέρει το 93% όλων των χρηστών (94% των Ελλήνων), και πιο συγκεκριμένα: το 92% των αυτοκινητιστών (92% των Ελλήνων), το 88% των τακτικών ποδηλατών (93% των Ελλήνων) και το 87% των μοτοσικλετιστών (87% των Ελλήνων).
Οι πεζοί επηρεάζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τους κινδύνους που αναλαμβάνουν άλλοι χρήστες του οδικού δικτύου. Για παράδειγμα, το 89% φοβάται ότι ένας οδηγός δεν θα σταματήσει για να τους αφήσει να περάσουν όταν βρίσκονται σε διάβαση πεζών (93% των Ελλήνων).
Ο φόβος απέναντι στην επιθετικότητα των αυτοκινητιστών υπογραμμίζεται από όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου: το 84% των αυτοκινητιστών (86% των Ελλήνων), το 82% των μοτοσικλετιστών (88% των Ελλήνων) και το 78% των ποδηλατών (87% των Ελλήνων).
Η αντίσταση στην κοινή χρήση του οδικού δικτύου, αλλά και η αίσθηση κινδύνου που νιώθουν ορισμένοι, οδηγούν στη γενικευμένη έλλειψη σεβασμού των χώρων που προορίζονται για συγκεκριμένες κατηγορίες χρηστών.
Ο πολεοδομικός και οδικός σχεδιασμός πρέπει να εξασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη των διαφόρων τρόπων μετακίνησης, με ταυτόχρονη προσαρμογή στις αλλαγές της κινητικότητας. Ακόμη και σε περιορισμένα περιβάλλοντα, είναι κρίσιμο να διασφαλίζεται ο σεβασμός των χώρων που προορίζονται για τους πιο ευάλωτους χρήστες. Ωστόσο, η έλλειψη χώρου, η πυκνότητα της κυκλοφορίας ή ενίοτε απλώς η προσπάθεια για περισσότερη ασφάλεια οδηγούν στην καταπάτηση των χώρων που προορίζονται για τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου, με συνέπεια οι τελευταίοι να κινδυνεύουν. Κάθε τύπος χρήστη έχει τη δική του καθ′ ομολογίαν κακή συμπεριφορά:
Πεζοδρόμια: χρησιμοποιούνται πολύ συχνά από ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές θέτοντας σε κίνδυνο τους πεζούςΤα πεζοδρόμια είναι χώροι για τους πεζούς. Παρόλ′ αυτά, οι μοτοσικλετιστές και οι ποδηλάτες τείνουν πολύ συχνά να τα χρησιμοποιούν για στάθμευση (61% των μοτοσικλετιστών, 52% των Ελλήνων) ή για να κυκλοφορούν (45% των μοτοσικλετιστών - 20% των Ελλήνων και 72 % των τακτικών ποδηλατών - 80% των Ελλήνων). Αυτή η καταχρηστική κατάληψη του χώρου αποτελεί κίνδυνο για τους πεζούς, το 64% των οποίων δήλωσε πως τους έχει σκουντήξει τουλάχιστον μία φορά κάποιος χρήστης ποδηλάτου, πατινιού ή hoverboard ενώ περπατούσαν σε πεζοδρόμιο (89% των Ελλήνων).
Ζώνη ποδηλάτων και ποδηλατοδρόμοι: η παραμελημένη προστασία των ποδηλατώνΕνώ οι ζώνες ποδηλάτων (τετράγωνη ζώνη ακριβώς μπροστά στο φανάρι) προορίζονται αποκλειστικά για ποδήλατα ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν μπροστά από τα αυτοκίνητα σε μια διασταύρωση με φανάρια, για να βλέπουν και να τους βλέπουν καλύτερα, το 57% των μοτοσικλετιστών (44% των Ελλήνων) και το 26% των αυτοκινητιστών (28% των Ελλήνων) παραδέχονται πως σταματούν εκεί. Οι ποδηλατοδρόμοι αποτελούν επίσης πεδίο κατάχρησης των οδηγών δικύκλων και αυτοκινήτων: το 50% των μοτοσικλετιστών παραδέχονται ότι τους χρησιμοποιεί (22% των Ελλήνων) και το 18% των αυτοκινητιστών τους χρησιμοποιεί είτε για στάση είτε για στάθμευση (20% των Ελλήνων).
Στάθμευση, ειδικές λωρίδες: ανάρμοστες και επικίνδυνες συμπεριφορές των οδηγών αυτοκινήτωνΠρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι οδηγοί, οι οποίοι τις αντιμετωπίζουν συχνά ως ακίνδυνες πρακτικές, μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες στους ευάλωτους χρήστες. Ενδεικτικά, το 32% των αυτοκινητιστών ομολογεί ότι διπλοπαρκάρει τακτικά (52% των Ελλήνων), το 21% παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί τις λωρίδες των λεωφορείων (38% των Ελλήνων), το 14% αναγνωρίζει ότι παρκάρει στις θέσεις ατόμων με αναπηρία (12% των Ελλήνων) και το 15% σε θέσεις για ηλεκτρικά οχήματα (16% των Ελλήνων). Μια άλλη περίπτωση απροσεξίας ως προς τους ποδηλάτες, το 36% των αυτοκινητιστών παραδέχεται ότι ανοίγει την πόρτα χωρίς να ελέγχει αν πλησιάζει ποδήλατο (25% των Ελλήνων).
Η ανάληψη ρίσκων και η μη τήρηση βασικών κανόνων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας επηρεάζουν όλες τις κατηγορίες χρηστών του οδικού δικτύου.
Παρόλο που η χρήση του τηλεφώνου αναγνωρίζεται ως μία από τις κύριες πηγές απόσπασης της προσοχής και αιτία πολλών ατυχημάτων, περισσότεροι από τους μισούς οδηγούς αυτοκινήτων, μοτοσικλετιστές και πεζούς χρησιμοποιούν το τηλέφωνο ενώ οδηγούν ή περπατούν: το 66% των οδηγών αυτοκινήτων (76% των Ελλήνων), το 57% των πεζών (72% των Ελλήνων), το 50% των μοτοσικλετιστών (31% των Ελλήνων) και το 34% των τακτικών ποδηλατών (41% των Ελλήνων).
Η παράβαση του κόκκινου, ή του κόκκινου «ανθρωπάκου» για τους πεζούς, μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη είτε για τον ίδιο τον παραβάτη, είτε για τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου. Παρόλα αυτά, το αδίκημα αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο σε οδηγούς, ποδηλάτες και πεζούς. Ενδεικτικά: το 63% των οδηγών αυτοκινήτων παραδέχεται ότι περνά με πορτοκαλί ή κόκκινο (72% των Ελλήνων), το 37% των τακτικών ποδηλατών παραδέχεται και εκείνο ότι το κάνει σε περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται από τη σήμανση (32% των Ελλήνων), το 56% των πεζών παραδέχεται πως διασχίζει διαβάσεις ενώ το φανάρι που το αφορά είναι κόκκινο (68% των Ελλήνων και το 85% πως μερικές φορές διασχίζει το δρόμο εκτός προστατευμένης διάβασης (90% των Ελλήνων).
Η παράλειψη χρήσης τους φλας πριν την προσπέραση ή την αλλαγή κατεύθυνσης, στην οποία υποπίπτουν περισσότεροι από 1 στους 2 οδηγούς (52%, 50% των Ελλήνων) αποκαλύπτει την κυριαρχία του εγωισμού και της αδιαφορίας προς τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου.
Η υιοθέτηση διαφορετικών τρόπων μετακίνησης οδηγεί σε αύξηση του σεβασμού απέναντι στους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου;
Ένα από τα οφέλη της χρήσης ποικίλων τρόπων μετακίνησης είναι η ικανότητα να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να κατανοείς τους περιορισμούς και την ευπάθειά του. Το 63% των Ευρωπαίων οδηγών χρησιμοποιεί τουλάχιστον έναν ακόμα τρόπο μετακίνησης πέρα από το περπάτημα -μηχανοκίνητο δίκυκλο, ποδήλατο, πατίνι...- (56% των Ελλήνων, 85 % των Ολλανδών και 39% των Βρετανών). Το 73% αυτών των «πολυ-χρηστών» δηλώνει πως είναι πιο προσεκτικό απέναντι στους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου (ελέγχει τα τυφλά σημεία, σέβεται τους ποδηλατοδρόμους και τους χώρους που προορίζονται για άτομα με αναπηρία, είναι προσεκτικό όταν ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου κ.λπ.) (79% των Ελλήνων).
Μεταξύ των οδηγών αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν συχνά το ποδήλατο, το 39% εκτιμά πως σέβεται περισσότερο την οδική σήμανση από όταν είναι με το αυτοκίνητο (62% των Ελλήνων) και το 64% θεωρεί πως μια διαδρομή με ποδήλατο απαιτεί περισσότερη προσοχή απ′ ό,τι με αυτοκίνητο (81% των Ελλήνων).
Ιδιαιτερότητες που αφορούν το ποδήλατοΣτην Ευρώπη, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τακτικά ποδήλατο είναι λιγότερες από τους άνδρες: (20% έναντι 25%, 10% έναντι 17%). Αντίθετα, στην περίπτωση της περιστασιακής χρήσης ποδηλάτου αυτή η διαφορά μειώνεται (38% έναντι 41%, 39% έναντι 38%).
Το αίσθημα ασφάλειας πάνω στο ποδήλατο, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ποδηλασίας, διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Στην Ευρώπη, ενώ κατά μέσο όρο το 80% των ποδηλατών αισθάνονται ασφαλείς, αυτή η αναλογία κυμαίνεται από το 93% στους Ολλανδούς, στο 65% για τους Έλληνες και μέχρι και 60% για τους Γάλλους (δηλαδή 33 πόντους διαφορά!). Οι τελευταίοι, μάλιστα, αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς από όλους τους πολίτες των 11 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.
Χρήση κράνουςΗ χρήση κράνους κατά την ποδηλασία δεν είναι υποχρεωτική για τους ενήλικες σε καμία από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, με την εξαίρεση της Ισπανίας όπου συνιστάται στις αστικές περιοχές και είναι υποχρεωτική έξω από αυτές. Στην Ευρώπη, το 28% των τακτικών ποδηλατών φορά συχνά κράνος (43% των Ελλήνων). Περισσότερο το φορούν οι Άγγλοι (60%) και οι Ισπανοί (51%), και λιγότερο οι Ολλανδοί (8%).
Νεκρή γωνίαΣτις αστικές περιοχές, η λάθος εκτίμηση της νεκρής γωνίας από τους οδηγούς βαρέων οχημάτων (φορτηγά, λεωφορεία, πούλμαν) ή από τους ποδηλάτες πολύ συχνά θέτει σε κίνδυνο κυρίως τους τελευταίους. Ωστόσο, το 52% (41% των Ελλήνων) των ποδηλατών δηλώνει πως προσπερνά από τα δεξιά λεωφορεία ή φορτηγά, παρότι εκτιμά πως προσέχει τις νεκρές γωνίες. Νυκτερινή οδήγηση χωρίς φώταΗ νυκτερινή οδήγηση απαιτεί να φαινόμαστε καλά για την ασφάλειά μας και για να μην αιφνιδιάσουμε τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου. Παρόλα αυτά, το 28% των Ευρωπαίων τακτικών ποδηλατών (30% των Ελλήνων) παραμελεί αυτό το ουσιαστικό μέτρο ασφάλειας.
Related...Πώς η τεχνολογία θα επηρεάσει το μέλλον των κρατών και την ισχύ τουςΤο αβέβαιο μέλλον της Ε.Ε. σ΄έναν κόσμο "α λα κάρτ"- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κωνσταντίνος Καζάκος: «Έγινε καταγγελία και πήγε η αστυνομία και τον συνέλαβε στο σχολείο»
- «Κόρη δημοσιογράφου» η 16χρονη που πήρε «σίσα» στον Βύρωνα – Συγκλονίζει φίλη της που ήταν στο συμβάν
- Πώς θα είναι οι πλατείες σε Κολωνάκι και Εξάρχεια μετά την κατασκευή του Μετρό – Τι λένε οι αρχιτέκτονες που κέρδισαν τους διαγωνισμούς
- Κύκλωμα ναρκωτικών με θύμα 16χρονη: Στον εισαγγελέα 5 συλληφθέντες – Γιατί της έδωσαν «δόση πειραματόζωου»
- Φαίη Σκορδά: Απαντά ευθέως στα σενάρια για το τηλεοπτικό μέλλον της...
- Αντέλ: Επιβεβαίωσε ότι παντρεύτηκε τον Ριτς Πολ
- Ανατροπή στον Alpha: Προτεραιότητα το «Secret song» - Στο πάγο το «Just the 2 of us» ;
- Δίκη Παναγιωτόπουλου: Ξέσπασε σε δάκρυα η καταγγέλουσα - «Με κορόιδευε μέχρι τέλους»
- Στέφανος Κασσελάκης: Με τον σκύλο του πήγε στο «Κόκκινο» - Δείτε φωτογραφίες
- Φιλικό «χαστούκι» της Τουρκίας μέσα στο Βερολίνο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- «Κάνε στην άκρη να περάσω!»
- Σέρρες: Ηλικιωμένη πέταξε από το μπαλκόνι 78 χρυσές λίρες σε απατεώνες
- Black Friday: Πώς να μην πέσετε θύματα «προσφορών»
- Billboard Music Awards: Μεγάλοι νικητές ο αμφιλεγόμενος Μόργκαν Γουόλεν και η Taylor Swift
- Κασσελάκης σε ομάδα Αχτσιόγλου: Ας αποφασίσουν τώρα
- «Παιχνίδια» στην ΑΙ: Ο Σαμ Άλτμαν πάει στη Microsoft μετά την αποπομπή του από την OpenAI
- Το μαντείο της Δωδώνης, καταφύγιο για ανθρώπινες αγωνίες
![Κάνε,kane](https://images32.inewsgr.com/5089/50893424/kane-stin-akri-na-peraso-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- «Κάνε στην άκρη να περάσω!»
- Το μαντείο της Δωδώνης, καταφύγιο για ανθρώπινες αγωνίες
- Σέρρες: Ηλικιωμένη πέταξε από το μπαλκόνι 78 χρυσές λίρες σε απατεώνες
- Billboard Music Awards: Μεγάλοι νικητές ο αμφιλεγόμενος Μόργκαν Γουόλεν και η Taylor Swift
- Κασσελάκης σε ομάδα Αχτσιόγλου: Ας αποφασίσουν τώρα
- «Παιχνίδια» στην ΑΙ: Ο Σαμ Άλτμαν πάει στη Microsoft μετά την αποπομπή του από την OpenAI
- Black Friday: Πώς να μην πέσετε θύματα «προσφορών»
- Θεσσαλονίκη: Νεαροί έστειλαν οδηγό λεωφορείου στα επείγοντα επειδή τους ζήτησε να ηρεμήσουν
- Καιρός: Στους -5 έπεσε η θερμοκρασία το πρωί της Δευτέρας
- Ο επικίνδυνος «χορός» μεταξύ ΗΠΑ και δυνάμεων που υποστηρίζει το Ιράν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ισραήλ: Στο 9,6% έφτασε η ανεργία εξαιτίας του πολέμου με τη Χαμάς
- Βύρωνας: Απολογήθηκαν οι 5 που έδωσαν κάνναβη και σίσα στη 16χρονη - Σε κώμα το κορίτσι
- Unicef: Τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα στη φτώχεια στα υπερπόντια εδάφη
- Κωνσταντίνος Καζάκος: Μιλά για το χαστούκι που δέχτηκε η κόρη του από καθηγητή της
- Μείωση τιμών σε προϊόντα της εταιρείας ΜΕΒΓΑΛ
- Με μισόλογα για Πολάκη ο Κασσελάκης ρίχνει το γάντι σε Αχτσιόγλου – «Αν ήμουν Τσίπρας το ’15 δεν θα είχα Βαρουφάκη»
- 5 κανόνες για να μην πέσετε θύματα ενόψει Black Friday
- H Black Friday συνεχίζεται με πολύ δυνατές προσφορές σε όλα τα καταστήματα Nova και στο nova.gr
- Τον Μάρτιο του 2024 η πώληση έως και του 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ
- Γιώργος Τσίπρας υπέρ Πολάκη: Πρώτα επιτέθηκε η Αναγνωστοπούλου και μετά ήρθε η απάντηση