Κατασκευάζουν 3D βιοεκτυπωτή που θα επιδιορθώνει ανθρώπινα όργανα με βιομελάνι (βίντεο)
Αυστραλοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα ρομπότ που μοιάζει με φίδι, σχεδιασμένο για να εκτυπώνει 3D ζωντανά κύτταρα ακριβώς μέσα στο σώμα των ασθενών - και θα μπορούσε μια μέρα να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές επεμβάσεις για τη μεταμόσχευση τρισδιάστατων εκτυπωμένων ιστών και θεραπειών.
Τρισδιάστατοι βιοεκτυπωτές: Όπως οι παραδοσιακοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές, οι 3D βιοεκτυπωτές τοποθετούν μελάνι στρώμα προς στρώμα για να κατασκευάσουν τρισδιάστατα αντικείμενα. Η μόνη διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούν βιομελάνια που περιέχουν ζωντανά κύτταρα.
Οπλισμένοι με τρισδιάστατους βιοεκτυπωτές,
Η τρισδιάστατη βιοεκτύπωση διευκολύνει τη δημιουργία ιστών με ακρίβεια στο σχήμα και το μέγεθος που απαιτείται, και επειδή τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μελάνι, ο κίνδυνος απόρριψης ελαχιστοποιείται.
Ωστόσο, η βιοεκτύπωση δεν μπορεί ακόμη να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές επεμβάσεις εμφύτευσης.
«Οι υπάρχουσες τεχνικές τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης απαιτούν τη δημιουργία βιοϋλικών έξω από το σώμα και η εμφύτευση τους σε ένα άτομο θα απαιτούσε συνήθως μεγάλη ανοιχτή χειρουργική επέμβαση που αυξάνει τους κινδύνους μόλυνσης», δήλωσε ο Θάνκ Νο Ντο, βιοϊατρικός μηχανικός στο UNSW Sydney.
Η ιδέα: Ο Ντο ανέπτυξε το F3DB. Πρόκειται για ένα εύκαμπτο μαλακό ρομπότ που θα μπορούσε να εισαχθεί στο σώμα μέσω μιας μικρής τομής και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την τρισδιάστατη βιοεκτύπωση εξαρτημάτων ακριβώς εκεί που χρειάζονται.
«Το πρωτότυπό μας είναι σε θέση να εκτυπώνει 3D πολυστρωματικά βιοϋλικά διαφορετικών μεγεθών και σχήματος μέσα από περιορισμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, χάρη στο εύκαμπτο σώμα του», είπε ο Ντο.
Πώς λειτουργεί: Οι ερευνητές ανέπτυξαν πολλά πρωτότυπα με κεφαλές που κυμαίνονται σε διάμετρο από 20 mm έως 11 mm - η μικρότερη έκδοση είναι περίπου στο μέγεθος των ενδοσκοπίων που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για την επιθεώρηση του εσωτερικού του παχέος εντέρου.
Το σύστημα λειτουργεί παρόμοια με τους συμβατικούς επιτραπέζιους τρισδιάστατους βιοεκτυπωτές, σύμφωνα με τους ερευνητές, και μπορεί να ελεγχθεί χειροκίνητα κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης ή να προγραμματιστεί εκ των προτέρων για την εκτύπωση ενός συγκεκριμένου σχήματος.
Εκτός από την εκτύπωση βιομελανών, το μαλακό ρομπότ μπορεί να λειτουργήσει ως ενδοσκόπιο, ηλεκτρικό νυστέρι και διανεμητής νερού - οι ερευνητές έχουν αποδείξει αυτές τις λειτουργίες σε ένα τεχνητό κόλον και στο έντερο και το νεφρό ενός χοίρου (αν και όχι στο σώμα του ζώου).
«Σε σύγκριση με τα υπάρχοντα ενδοσκοπικά χειρουργικά εργαλεία, το ανεπτυγμένο F3DB σχεδιάστηκε ως ένα all-in-one ενδοσκοπικό εργαλείο που αποφεύγει τη χρήση μεταβλητών εργαλείων που συνήθως συνδέονται με μεγαλύτερο χρόνο διαδικασίας και κινδύνους μόλυνσης», δήλωσε η ερευνήτρια Μάι Θάν Τάι.
Κοιτάζοντας το μέλλον: Το bot θα πρέπει να υποβληθεί σε δοκιμές in vivo σε ζώα προτού οι ερευνητές αρχίσουν να σκέφτονται τις δοκιμές σε ανθρώπους - αναμένουν ότι είναι περίπου 5 έως 7 χρόνια μακριά από το να είναι έτοιμο για κλινική χρήση, υποθέτοντας ότι όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.
Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι το σύστημα θα μπορούσε να μειωθεί για άλλες χρήσεις, οπότε ίσως μια μέρα, αντί για τρισδιάστατα επιθέματα βιοεκτύπωσης και στη συνέχεια να τα ράψουν στις καρδιές των μωρών σε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, οι γιατροί θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν μια έκδοση του F3DB για να εκτυπώσουν τα μπαλώματα ακριβώς εκεί που χρειάζονται.
Related...ΗΠΑ: Δίδυμες κατηγορήθηκαν για αντιγραφή στην Ιατρική, παίρνουν αποζημίωση 1.5 εκατ. δολάριαΤο κολάρο για γάτες που θα μπορεί να μεταφράζει το νιαούρισμα σε ανθρώπινη ομιλία. Πώς λειτουργείΗΠΑ: O πρώτος 3D εκτυπωτής μπορεί να εκτυπώσει ολόκληρη πολυκατοικία- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Αρμαγεδδών» ΕΕ για σπίτια: Χιλιάδες κτίρια σε κίνδυνο – Θα «εξαερωθούν» περιούσιες
- Οι εξετάσεις «μίλησαν»: Μαθεύτηκαν τα αποτελέσματα από τη σύντροφο του Γιώργου Δασκαλάκη για τη μάχη του με τον καρκίνο – ΦΩΤΟ
- Κηδεύεται ο βασιλιάς Παύλος – Τα ερωτηματικά για τον θάνατό του παραμένουν αμείλικτα μέχρι και σήμερα
- Τα ισχυρότατα – Για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας σε περιόδους λοιμώξεων του αναπνευστικού.
- The Voice: Η 16χρονη Μαρία Σακελλάρη είναι η νικήτρια του τάλεντ σόου
- J2US: Το παθιασμένο φιλί στον Σαρμπέλ - Έμειναν άφωνοι οι κριτές
- Έλληνες στ’ αεροδρόμια: Αυτή η μάστιγα
- Κρήτη: Στο νοσοκομείο τα ξημερώματα 44χρονη μετά από ξυλοδαρμό
- Θήβα: Επικίνδυνο πολεμικό υλικό βρέθηκε κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή
- Αυξάνεται ο βασικός μισθός και τα επιδόματα – Ολες οι λεπτομέρειες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Κατασκευάζουν 3D βιοεκτυπωτή που θα επιδιορθώνει ανθρώπινα όργανα με βιομελάνι (βίντεο)
- Πώς ο Αϊνστάιν προσπάθησε να διαμορφώσει το σχήμα του Σύμπαντος
- Είναι η Γεωπολιτική, Βλάκα
- Τέξας: Μηνύει τρεις γυναίκες με την κατηγορία ότι βοήθησαν την πρώην σύντροφό του να κάνει άμβλωση
- Νέα ηχητικά ντοκουμέντα μετά την τραγωδία.«Πω, πω! Κάτι έχει γίνει τώρα και δε μου αρέσει αυτό»
- Σε δημοπρασία ένας Τυραννόσαυρος Ρεξ που έζησε πριν από 67 εκατομμύρια χρόνια
- Τρία χρόνια πανδημίας: Τελικά «νικήσαμε» τον κορονοϊό;
- Νέα ανάρτηση Βαρουφάκη: «Αντίθετα με τους 57 νεκρούς, αναρρώνω
- «Βάλσαμο στην πληγωμένη ψυχή μας τα μέτρα της Πολιτείας», λέει ο πατέρας της αδικοχαμένης Ελπίδας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άσπα: "Η μητέρα μου μετά την απώλεια του Mad Clip προσπαθεί να συνεχίσει με τη βοήθεια ειδικού"
- Τα σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19
- Πυροβολισμοί τα ξημερώματα έξω από κέντρο στην Ιερά Οδό – 3 προσαγωγές, 1 τραυματίας
- Πολιτικές διαστάσεις αποκτά η απόφαση του BBC για τον Γκάρι Λίνεκερ - Aλληλεγγύη από άλλους παρουσιαστές
- Bloomberg: Οι ΗΠΑ εξετάζουν τη δημιουργία νέου μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων μετά την πτώχευση της SVB
- Τσεχία: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της φτώχειας και των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία
- Κρήτη: Στο νοσοκομείο τα ξημερώματα 44χρονη μετά από ξυλοδαρμό
- Ο Κ. Γενηδούνιας για την τραγωδία στα Τέμπη
- Τραγωδία στα Τέμπη και ψυχική υγεία: Συλλογικό πένθος, σοκ και φόβος για τα τρένα