Κατατέθηκε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στην Κομισιόν - Η Ελλάδα ζητά συνολικά 30,5 δισ. ευρώ

Η Επιτροπή έλαβε επίσημα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από τη Γερμανία και την Ελλάδα. Τα σχέδια αυτά καθορίζουν τις μεταρρυθμίσεις και τα έργα δημόσιων επενδύσεων που σχεδιάζει να υλοποιήσει κάθε κράτος μέλος με τη στήριξη του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Όπως δήλωσε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σχέδιο περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια

σε 4.104 σελίδες. «Το πρώτο βήμα έγινε», δήλωσε. «Τώρα ακολουθεί το ακόμα δυσκολότερο έργο της απορρόφησης των τεράστιων πόρων του Ταμείου, που θα επιτρέψει στη χώρα να πραγματοποιήσει όχι απλώς μια δυναμική ανάκαμψη, αλλά να μπει σε μια μόνιμη μακροχρόνια πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

Οι προκαταβολές εκτιμάται ότι θα καταφθάσουν στα τέλη του καλοκαιριού, ώστε να αρχίσουν να «ζεσταίνουν» την εθνική οικονομία αλλά και να χρηματοδοτούν τα έργα που ήδη έχουν ενταχθεί και αναμένεται η χρηματοδότηση για να αρχίσουν.

Να σημειωθεί ότι ο RRF είναι το κύριο εργαλείο του μέσου NextGenerationEU, του σχεδίου της ΕΕ για να εξέλθει ισχυρότερη από την πανδημία COVID-19. Θα διαθέσει έως και 672,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων (σε τιμές 2018). Το ποσό αυτό κατανέμεται σε επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 312,5 δισ. ευρώ και 360 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων. Ο RRF θα διαδραματίσει καίριο ρόλο βοηθώντας την Ευρώπη να βγει ισχυρότερη από την κρίση και διασφαλίζοντας την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει ζητήσει στήριξη συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του RRF, εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ για δάνεια.

Το ελληνικό σχέδιο διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις πυλώνες: έναν πράσινο, έναν ψηφιακό, έναν που αφορά την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, και έναν που αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό. Το σχέδιο προτείνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αφορούν και τους επτά ευρωπαϊκούς εμβληματικούς τομείς.

Επόμενα στάδια

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα σχέδια εντός του επόμενου διμήνου με βάση τα 11 κριτήρια που ορίζονται στον κανονισμό και θα μετατρέψει το περιεχόμενό του σε νομικά δεσμευτικές πράξεις. Η αξιολόγηση αυτή, μεταξύ άλλων, θα εξετάσει κατά πόσον τα σχέδια συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων ή σημαντικού υποσυνόλου των προκλήσεων που προσδιορίζονται στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εκδίδονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει επίσης εάν τα σχέδια αφιερώνουν τουλάχιστον το 37% των δαπανών σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους, και το 20% στην ψηφιακή μετάβαση. Βάσει πρότασης της Επιτροπής, το Συμβούλιο θα έχει στη διάθεσή του, κατά κανόνα, τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής.

Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο θα προετοιμάσει το έδαφος για την εκταμίευση προχρηματοδότησης ύψους 13% για κάθε κράτος μέλος. Αυτό εξαρτάται από την έναρξη ισχύος της απόφασης για τους ιδίους πόρους, η οποία πρέπει πρώτα να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη.

Η Επιτροπή έχει πλέον λάβει συνολικά τρία σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Γερμανίας περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 27,9 δισ. ευρώ. Η μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά για επιχορηγήσεις που διατίθεται για τη Γερμανία βάσει του κανονισμού ανέρχεται σε 25,6 δισ. ευρώ. Επειδή το εκτιμώμενο κόστος του γερμανικού σχεδίου είναι υψηλότερο από το ποσό που κατανέμεται στη Γερμανία, κάθε πρόσθετο ποσό θα καλυφθεί από τη Γερμανία.

πριν φυγετεΤαμείο Ανάκαμψης της ΕΕ: Pacta sunt servanda ή ...στο περίπουΈξι λόγοι για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το ΚλίμαΕως 100% αύξηση κρατήσεων σε βίλες και μονοκατοικίες τύπου Airbnb στην Αττική εν όψει Πάσχα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατατέθηκε, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, Κομισιόν -, Ελλάδα, 305,katatethike, ethniko schedio anakampsis, komision -, ellada, 305