Κέρδη και ζημίες στο Eurogroup και μαραθώνιος 15 ημερών για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Σε ένα μαραθώνιο 15 ημερών θα πρέπει να επιδοθεί από σήμερα, Τρίτη η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά και να καταλήξει στις βασικές γραμμές για τη ρύθμιση του χρέους.

Το νέο ορόσημο πλέον είναι το Eurogroup της 24ης Μαϊου, καθώς Αθήνα και θεσμοί θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσουν την τεχνική εργασία για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement) αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, ο οποίος
θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Eurogroup προσβλέπει να λάβει γρήγορα το σχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται η τελική λίστα προαπαιτούμενων μέτρων καθώς επίσης και την έκθεση συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση.

Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες κυβέρνηση και θεσμοί θα πρέπει να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία, προκειμένου το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του προγράμματος. Μάλιστα σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αυτή η δόση μπορεί να ξεπερνά και τα 5,7δις ευρώ, με στόχο να καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τους δανειστές, αλλά και να ξεκινήσει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Κέρδη και ζημιές

Με τη χθεσινή απόφαση η κυβέρνηση κέρδισε να μπεί και επίσημα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ζήτημα του χρέους, αποφεύγοντας παράλληλα την επιβολή έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων.

Η πολυπόθητη όμως λύση για το χρέος δεν αναμένεται να εφαρμοστεί σύντομα, καθώς ήδη αρκετοί παράγοντες δείχνουν το 2018, αφού πρώτα η Ελλάδα θα έχει τηρήσει όλες της δεσμεύσεις και έχει επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα.

Το κυνήγι βέβαια των πλεονασμάτων δεν θα σταματήσει το 2018, καθώς οι εταίροι συνδέουν την εφαρμογή της όποιας συμφωνία για το χρέος με την επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων και τα επόμενα χρόνια από το 2018, προκειμένου να ενεργοποιούν κάθε φορά το επόμενο βήμα της συμφωνίας.

Μηχανισμός με «κρυφά» μέτρα

Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, η Ελλάδα απέφυγε την ψήφιση νέων συμπληρωματικών μέτρων ύψους 3,6δις ευρώ, καθώς οι δανειστές αποδέχθηκαν τη θέσπιση μηχανισμού έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, φαίνεται να μην αποφεύγει την «τυφλή» περικοπή δαπανών στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι και καταστεί αναγκαίο να ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μηχανισμός αυτός θα επιβάλει αυτόματες περικοπές σε ολόκληρο το φάσμα των δαπανών με εξαίρεση κάποιες δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και για την Άμυνα της χώρας. Δηλαδή ο αυτόματος κόφτης θα μπορεί να επιβληθεί ακόμα σε μισθούς και συντάξεις, προκειμένου οι στόχοι του προγράμματος να ξαναμπούν σε «τροχιά».

Με βάση τις πρώτες συζητήσεις η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα κρίνεται κάθε χρόνο μετά την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων της προηγούμενης χρονιάς από την ΕΛΣΤΑΤ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί απώλεια στόχων, τότε θα εφαρμόζονται αυτόματες, αλλά και μη αυτόματες , οριζόντιες περικοπές.

Οι υποσχέσεις για το χρέος

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η κυβέρνηση κατάφερε να ανοίξει και επίσημα τη συζήτηση για το χρέος, χωρίς ωστόσο να έχει καμία δέσμευση (τουλάχιστον προς το παρόν) για το πότε θα ολοκληρωθεί και κυρίως εάν και πότε θα εφαρμοστεί.

Συγκεκριμένα, τις μέρες που απομένουν έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα πρέπει να ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσει μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, προκειμένου να καταλήξουν σε μια βάση διαπραγμάτευσης, την οποία θα εξετάσει το επόμενο διάστημα το Euroworking Group.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το Eurogroup θα εξετάσει:

Βραχυπρόθεσμα: δυνατότητες να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση του χρέους στο πλαίσιο του προγράμματος

Μεσοπρόθεσμα: Το Eurogroup ζητά από Euroworking Group να διερευνήσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν είναι αναγκαίο στο τέλος του προγράμματος του ESM με την προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος του ESM καθώς επίσης και μέτρα, όπως τη χρήση των κερδών από τις αγορές των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο των προγραμμάτων της SMP και ANF.

Μακροπρόθεσμα: To Eurogroup είναι σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί και με την προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, να αξιολογήσει περαιτέρω στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη για πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμη πορεία.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα