Κίνα: Σε δύσκολη καμπή η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη - Τα βαρίδια που την απειλούν

Σε ανησυχητική καμπή έχει εισέλθει η οικονομία της Κίνας, μετά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία να δείχνουν, ότι οι λιανικές πωλήσεις, η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις κινούνται χαμηλότερα των προσδοκιών.

Παράλληλα, η χώρα μαστίζεται από αύξηση της ανεργίας, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών, ενώ οι τιμές των κατοικιών πέφτουν κατακόρυφα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια αρκετά ζοφερή προοπτική για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, εκτιμώντας ότι το Πεκίνο δεν θα καταφέρει να αυξήσει το ΑΕΠ

μέσα στο 2024.

 «Τα νέα δεν είναι καλά με βάση τα τελευταία δεδομένα τα οποία επιβεβαιώνουν την πτωτική πορεία της οικονομίας τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Eswar Prasad, καθηγητής διεθνούς εμπορίου και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Cornell, προσθέτοντας ότι οι οικονομικές προοπτικές του Πεκίνου το δεύτερο εξάμηνο του έτους «έχουν χτυπήσει κόκκινο ή βρίσκονται πολύ κοντά στο κόκκινο».

Πολυώροφα κτίρια εμφανίζονται στη Νέα περιοχή της Δυτικής Ακτής του Qingdao, επαρχία Shandong, Κίνα, 24 Σεπτεμβρίου 2024. (Photo credit should read CFOTO/Future Publishing via Getty Images)

 «Τόσο τα μακροπρόθεσμα ζητήματα που σχετίζονται με τις τιμές των ακινήτων, όσο και τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα που σχετίζονται με την εγχώρια ζήτηση, ιδιαίτερα τις ιδιωτικές επενδύσεις και την κατανάλωση των νοικοκυριών, δεν έχουν πάει καθόλου καλά», είπε ο Πρασάντ.

Η Bank of America είχε μειώσει την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας το 2024 στο 4,8%, κάτω από τον στόχο του 5% που έχει θέσει η κινεζική  κυβέρνηση.

Οι προβλέψεις της Citigroup για το ΑΕΠ είναι ακόμη πιο χαμηλές στο 4,7% μετά τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο.

Στην εικόνα αυτή έχει συμβάλλει η αποδυνάμωση του παραγωγικού τομέα ο οποίος στήριζε την οικονομία μέχρι πριν από λίγους μήνες, πρόσθεσε ο Prasad υποστηρίζοντας ότι «η κινεζική οικονομία δεν βρίσκεται ακόμη σε πολύ δεινή κατάσταση, αλλά οδεύει προς τα εκεί».

Ο Πρασάντ θεωρεί υπεύθυνη γι αυτή την πορεία την κινεζική κυβέρνηση η οποία άργισε πολύ να επιβάλει πιο τολμηρά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας. «Η χρήση της νομισματικής πολιτικής απαιτεί αρκετά γρήγορη και έγκαιρη δράση και δεν έχουμε δει κανένα από αυτά από την κινεζική κυβέρνηση», είπε.

Ένα ακίνητο υπό κατασκευή εμφανίζεται στη Ναντζίνγκ της Κίνας, στις 19 Σεπτεμβρίου 2024. Επηρεασμένος από τη μείωση επιτοκίων της Federal Reserve, ο τομέας των ακινήτων κλονίζεται. (Photo by Costfoto/NurPhoto via Getty Images)

Υπάρχουν καλά νέα;

 Ωστόσο, ο  Duncan Wrigley, επικεφαλής στρατηγικής στην Everbright Securities International, δήλωσε στο CNBC ότι εάν υπάρχει μια «θετική πλευρά, αυτή είναι ότι η Κίνα δεν έχει εισέλθει σε μια συστημική κρίση όπως η Ιαπωνία, παρά την τεράστια ύφεση που αντιμετωπίζει η αγορά ακινήτων μετά την κατάρρευση των κτηματομεσιτικών της κολοσσών».

 «Η κινεζική κυβέρνηση κατάφερε να απομονώσει αυτή τη μεγάλη προσαρμογή στην αγορά κατοικίας από τον χρηματοπιστωτικό της τομέα και να αποτρέψει μια μεγαλύτερη κρίση. Ωστόσο, η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αργή, επώδυνη προσαρμογή», πρόσθεσε ο Wrigley.

 Μετά τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, την οποία πρόκειται να ακολουθήσει και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μέσα  στην εβδομάδα, η Helen Qiao, επικεφαλής οικονομολόγος για την Greater China και επικεφαλής των οικονομικών της Ασίας στην Bank of America, είπε στο CNBC ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πιθανότατα δεν θα μειώσει όσο και το αντίστοιχο αμερικανικό.

 Ωστόσο, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης δικαιολογεί μεγαλύτερη χαλάρωση, είπε ο Qiao, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια των θέσεων εργασίας και η αύξηση του εισοδήματος είναι οι κύριοι μοχλοί για τις καταναλωτικές δαπάνες, και αυτή τη στιγμή λείπουν και τα δύο στην Κίνα.

Πηγή: CNBC

Related...Κίνα: Μια οικονομική υπερδύναμη με «πήλινο» συνταξιοδοτικό σύστημα που καταρρέειΠώς επηρεάζουν τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας τον υπόλοιπο κόσμοΟι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα βλέπουν τα κέρδη να συρρικνώνονται
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνα,kina